Tue10042022

Poslednja izmena:10:27:40 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Kuća muzike u Huainanu

Kuća muzike u Huainanu

  • PDF

Nije važno da li je lepo, smešno ili nešto treće, važno je da je neobično, posebno i orginalno. Gi de Mopasan(književnik), Aleksandar Dima sin (književnik), Lekont de Lil (pesnik), Šarl Guno (kompozitor), Šarl Garnije (projektant Pariske opera) i mnogi drugi poznati Parižani tog vremena, javno su istupali protiv čelične grdosije na Marsovim poljima, Ajfelove kule, podignute uoči svetske izložbe 1889. godine, danas simbolom Pariza, Francuske i graditeljstva.

Spoj muzike i arhitekture, umetnosti zvuka i umetnost oblikovanja, podarile su svetu nesvakidašnju građevinu Kuću u obliku klavira. Ideja za ovaj dobitnički poduhvat nastala je iz potrebe lokalnih vlasti grada Huanan (Kina), da privuku investiture, kako bi pomogli razvoj ovog, nedovoljno razvijenog kraja.
Huainan (Huai-nan ili Hwainan) je grad u cetralnoj provinciji Anhui u istočnoj Kini, sa 2,334,000 stanovnika (prema podacima iz 2010. godine). Situiran je na reci Huai i važno je industrijsko i metalurgijsko središte u području bogatom ugljem (proizvodnja u 2006. godini iznosila je 43,28 miliona tona). Ima razvijenu hemijsku industriju i proizvodnju mašina i veliku ambiciju da opravda kineski ekspanzivni “bum” i u ovom području. Lokalnoj vlasti u pomoć su pritekli najinovativniji, mladi, studenti arhitektonskog dizajna University of Technology, jednog od najprestićnijih kineskih univerziteta, situiranom u Hefei, glavnom gradu provincije Anhui, uz saradnju sa Huanan Decoration Design Engineering Company.
Kuću oblika klavira (Piano house) čine dva dela, violina i klavir. Kroz transparentnu violinu mogu se videti obične i pokretne stepenice, koje vode do glavnog dela, prostora koji se nalazi u klaviru. Unutrašnost prostora je višefunkcionalna i napravljena je kako za ljubitelje muzike i umetnosti, tako i za poboljšanja lokalne ekonomije: koriste je studenti obližnje muzičke akademije, za vežbanje i nastupe, čime su zadovoljeni apetiti umetnički orijentisanih posetilaca; koristi se i kao salon za izlaganje planova i razvojnih perspektiva ovog područja.
Piano house je izgrađena 2007.godine i otvorena je za sve posetioce koji žele da vide ovaj unikatni i orginalni dizajn. Građena je u proporciji 1:50 i instrumenti izgledaju kao uvećane kopije orginala: violine i klavira, kontrasta crnog (klavira) i providnog (violine). Ogromne razmere konstukcije mogu se videti sa velike daljine, a upotrebljeni su savremeni materijali, poput stakla, metala...
Meštani, kao i zaljubljeni parovi, nazivaju je “najromantičnijom zgradom u Kini”. Ovo izuzetno arhitektonsko i građevinsko čudo, dospelo je na listu orginalnih arhitektonskih struktura.
Ona predstavlja vešt marketinški poduhvat lokalnih vlasti, koji su tražile načina da privuku finansijere, kojima je za razvoj područja bila potrebna finanasijska potpora. Uporedo sa reklamnom kampanjom stigao je, rekli bismo očekivano, još jedan benefit, od turizma i turista. Danas je ovo mesto stecište brojnih gostiju sa svih strana sveta dolaze u ovaj grad sa ciljem da kamerom zabeleže svoje prisustvo pred kraljem i kraljicom među muzičkim instrumentima.
Ova kuća muzike je postala obeležje grada, a slika ova dva insturmenta pronela se celim svetom.
Da li je Srbija spremna za ovakve poduhvate ili se još uvek drži sigurnog izgovora da za to nema para. I nije u pitanju samo realizacija skupih građevinskih projekata. Kreativnost, inovativnost, korak sa svetom mogu da prate sitnim detaljima, predmetima svakodnevne upotrebe. Ako pijemo kafu iz lepih šoljica ona će imati plemenitiji ukus. Ako sedimo na stolici modernog, neobičnog dizajna, sedećemo u skladu sa njom, a radni sto sa dizajniranim detaljem daće nam volju i inspiraciju za rad. Pitanje je: koliko se našim studentima arhiteture i dizajna dozvoljava da se razmašu u svom stvaralačkom ludilu, a koliko su svršeni kreativci spremni na rizik i velike iskorake. Ili će Srbija, kao i do sada da igra na kartu srednjevekovnih manastira rasutih diljem lepe naše Srbije, a vrhunac ahitektonskog dometa nalaziti samo u epohi raškog, srpsko-vizantijskog ili moravskog stila.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com