Thu06082023

Poslednja izmena:02:53:31 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM PMF Novi Sad: Projekat korišćenja kulturnih potencijala u ruralnim područjima SY_CULTour

PMF Novi Sad: Projekat korišćenja kulturnih potencijala u ruralnim područjima SY_CULTour

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Gore navedena skraćenica u prevodu znači: “Sinergija kulture i turizma: korišćenje kulturnih potencijala u manje razvijenim ruralnim područjima“. Projekat SY_CULTour je počeo 01.03.2011. godine, a završava se 28.02.2014. godine. Na projektu učestvuju partneri iz 6 zemalja (Slovenija-četiri partnera, Italija-tri partnera, Mađarska-dva partnera, Grčka-četiri partnera, Bugarska-dva partnera i Srbija-dva partnera).

U Srbiji pored Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na projektu učestvuje kao partner Privredna komora Vojvodine koja pomaže u identifikaciji lokalnih zainteresovanih strana i izradi gastronomskog vodiča.
Manje favorizovana ruralna područja u Jugoistočnoj Evropi oslanjaju na tradicionalne ekonomske aktivnosti kao glavni izvor prihoda i radnih mesta. U isto vreme, ta područja poseduju jedinstvene kulturne vrednosti koje nisu priznate kao razvojni faktor i samim tim njima se ne upravlja na odgovarajući način. Glavni cilj projekta je, da se poboljša upravljanje kulturnim vrednostima u seoskim oblastima u cilju da doprinesu ekonomskom i društvenom razvoju i turističkoj promociji manje razvijenim ruralnih područja.
Pilot područja u našoj zemlji su područja opština Sombor i Apatin. Ova oblast je savršen primer multietničnosti Vojvodine, jer je dom za više od 25 etničkih grupa.
Od 13. do 15. marta 2013. u Apatinu su održane radionice na temu sinergije kulture i turizma, korišćenje kulturnih potencijala u ruralnim područjima. Radionicama je prisustvovalo 30 učesnika iz privatnog sektora (udruženja građana, vlasnici etno salaša i etno kuća, umetničkih galerija, samostalne zanatske radionice). Edukativne radionice su finansirane od strane Delegacije EU u Srbiji.
Tokom rada sa partnerima na trodnevnim radionicama oni su izneli sve probleme i prepreke koje koče ozbiljniji razvoj turizma u ovoj opštini. Sve njihove sugestije, primedbe na rad pojedinih institucija i predlozi za unapređenje trenutnog stanja biće uvršteni u finalni dokument preporuka koji će projektni tim pisati za lokalnu i pokrajinsku vlast. Sledeći korak je isto redefinisanje prioriteta koji su stavljeni u akcioni plan na osnovu konsultacija sa partnerima iz privatnog sektora koji ima za cilj da „pogura“ i pomogne u realizaciji bar jednog turističkog proizvoda. To je naravno potrebno i zbog finalne evaluacije projektnih aktivnosti i ishoda koji moraju biti vidljivi do početka sledeće 2014. godine. I to će svakako dati šansu za nastavak ovog projekta u okviru sledećeg raspisanog konkursa za SEE grantove.
Sve u vezi sa projektom možete pratiti i pročitati na vebsajtu projekta: http:// www.sycultour.eu, a posebno bi nam bilo drago da se priključite na našoj Facebook zajednici pod imenom SyCULTour-http://facebook.com/#!/pages/SyCULTour/163836353692769
Autori: dr Tatjana Pivac, mr Igor Stamenković i dr Jasmina Đorđević

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com