Wed08042021

Poslednja izmena:08:44:22 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Podrum Miljević: Salata od Sremuša

Podrum Miljević: Salata od Sremuša

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Sremuš (Allium ursinum), divlji beli luk ili medveđi luk, je samonikla lekovita biljka koja raste i na Fruškoj gori. Proglašena je za lekovitu biljku broj jedan u Evropi i četvrtu lekovitu biljku na svetu. Snižava krvni pritisak, holesterol i trigliceride. Ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.Uspešno se koristi za lečenje disajnih organa.

Pored svojih lekovitih osobina koristi se u ishrani za pripremu odličnih salata ili variva. Može se jesti i presan, a ukus podseća na beli luk, ali je znatno blaži. Dosta je retka biljka i ima posebna staništa najčešće u proređenim šumama gde dominiraju hrast, lipa i grab. Kada pronađete stanište videćete da raste na dosta velikim površinama od nekoliko desetina do par stotina kvadratnih metara. Lukovica je isto jestiva, ali su sve lekovite materije uglavnom u listu. Bere se svaki list pojedinačno. Kada pronađete vašu baštu sremuša berite ga tako da samo proređujete stanište. Ostavite nešto i za druge i sačuvajte biljke i za buduće generacije. Budite pažljivi dok vam prvi put neko ko zna ne pokaže stanište i biljku, jer postoje slične biljke koje mogu biti otrovne. Kad jednom naučite više se nikada nećete dvoumiti dali je to Sremuš.
Sremuš možete kupiti na svim zelenim pijacama u Novom Sadu, a verovatno i u drugim gradovima. Preporučio bih svakom da ga uvrsti u ishranu zbog izvanrednog ukusa i lekovitosti.
Berba Sremuša je krenula ovih dana i bere se sve do cvetanja (maksimalno 30 dana). Lekovita svojstva sremuša se gube sušenjem pa se preporučuje spravljanje tinktura i vina za lečenje tokom cele godine. Na internet stranicama možete pronaći razne recepte za tinkturu i vino.
Salate se mogu pripremati od čistog Sremuša ili mešanjem sa mladim lukom, mladom salatom i rotkvicom. Najlepša salata je sa mileramom ili punomasnim krem sirom.
Listove Sremuša oprati, isitniti na veličinu zalogaja, blago posoliti i dodati mileram ili sir i promešati. Sir i mileram znatno ublažavaju ljut ukus. Prijatno!
Dragan Miljević

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com