Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Podrum Miljević: Hleb od celog zrna žitarica

Podrum Miljević: Hleb od celog zrna žitarica

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Ne znam da li je i u vašem mestu isto kao u Novom Sadu, gde svaki dan nikne nova pekara, a odmah do nje nova apoteka. To je dokaz da se nezdravo hranimo i da smo sve više bolesni. Spadam u neku srednju generaciju, rođen sam 1959. godine, ali još pamtim kada je na selu u Kupiniku moja strina Savka mesila hleb jednom i jeo se cele nedelje.

Pekla ga je u dvorišnoj furuni. Nikad neću zaboraviti raspuste provedene na selu i kriške hleba od "pola metra" namazane pekmezom od šljiva bez dodatog šećera.
Danas većina ljudi u ishrani koristi belo brašno, a ono najzdravije mekinje i klice se daju životinjama kao stočna hrana. Belo brašno ne sadrži minerale, vitamine i biljna vlakna za razliku od brašna od celog zrna žitarica. Svi ovi sastojci integralnog brašna su neophodni za regulisanje metabolizma i održanje zdravstvene ravnoteže u našem organizmu. Na tržištu se mogu pronaći integralna brašna od pšenice, raži, ovsa, ječma, kukuruza, heljde, spelte i dr. Ja bih vam preporučio recept za domaći hleb od mešavine brašna od celog zrna pšenice i spelte u odnosu 1:1.
Spelta (Krupnik) je prastara žitarica koja se gajila u dolini Nila pre 5000 godina. U naše krajeve su je doneli Kelti i gajila se se sve do polovine prošlog veka kada su je potisnuli visokorodni hibridi pšenice. Danas se sve više ponovo uzgaja. Spelta sadrži malu količinu glutena, koji se sve više smatra štetnim za zdravlje. Hleb od brašna spelte je izuzetnog ukusa. Najčešće se gaji u organskoj proizvodnji i zato ga posebno preporučujemo.
Recept je sledeći:
Pripremiti 0.5l mlake vode i u nju sipati 2 male kašike soli i promešati da se so rastvori. Polovinu svežeg kvasca staviti u posudu, dodati kafenu kašiku nerafinisanog šećera i mešati dok se kvasac ne rastopi. U rastopljen kvasac staviti 1 dl mlake vode, mešati dok se kvasac ne rastvori i posudu staviti na toplo mesto. Kada kvasac počne da se diže treba ga dodati u posudu sa pripremljenim brašnom (1kg). Zatim dodati pripremljenu količinu vode i zamesiti hlebno testo. Hleb mesiti dok ne počne testo da se odvaja od posude. Posudu prekriti najlon kesom da se hlebno testo ne suši i staviti je na toplo mesto. Kada hlebno testo udvostruči svoju veličinu ponovo ga premesiti i staviti u tepsiju na papir za pečenje. Tepsiju staviti u rernu i uključiti je na 50˚C. Kada se testo ponovo udvostruči (oko 20 minuta) povećati temperaturu na 220˚C i peći hleb 40-45 minuta. Pečen hleb poprskajte vodom, izvadite ga iz tepsije i prekrijte ga papirom za pečenje ili čistom krpom da se ohladi. Prijatno!
Dragan Miljević

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com