Wed08042021

Poslednja izmena:08:44:22 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Podrum Miljević : Prolećne salate

Podrum Miljević : Prolećne salate

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Duga zima, način ishrane u zimskom periodu i dug boravak u zatvorenom prostoru doveli su naš organizam u stanje kome je potrebno prolećno čišćenje.
Za to će nam pomoći samonikle lekovite biljke iz našeg okruženja. Ako sami skupljate lekovito bilje treba da obratite pažnju na sledeće: Uvek ostavite 30% biljaka na tom staništu zbog razmnožavanja, biljku nemojte čupati iz korena i pažljivo odaberite mesto. Nikad nemojte skupljati biljke u velikim gradovima zbog olova, u blizini njiva i voćnjaka koji se hemijski tretiraju. Odaberite mesto za koje ste sigurni da je zdravo i bezbedno.

MASLAČAK-Taraxacum officinale, pojavljuje se posle topljenja snega sa prvim sunčanim satima. Još u toku zime na travnjacima se pojavljuje za mnoge korovska, ali veoma lekovita biljka. Mladi listovi tek procvetale biljke su idealni za ishranu i pripremu prolećne salate. U narodnoj medicini se maslačak preporučuje za prolećno čišćenje krvi. Često se obolelima od jetre preporučuje njegova upotreba.
Cela biljka se koristi u narodnoj medicini i postoje razni recepti od čaja, sirupa, vina itd., a mi ćemo se zadržati na upotrebi mladih listova u ishrani.
List maslačka je bogat vitaminima C i A, gvožđem, mineralima (kalijumom i natrijumom), gorkim materijama i organskim kiselinama. Maslačak pojačava lučenje žuči,pojačava rad bubrega i deluje kao diuretik.
CIKORIJA-Cichorium intybus, u narodu poznata i kao Vodopija. Biljka naraste do 1,5m visine. Svi je poznajemo jer raste pored puteva leti i ima karakteristične svetloljubičaste cvetove. Najpoznatije je da se od njenog korena sušenjem i prženjem pravi surogat kafa (divka).U rano proleće ćemo je prepoznati po mladim zelenim listovima koji podsećaju na maslačak i po zaostaloj suvoj stabljici od prošle godine.Ti mladi listovi u rano proleće se mogu koristiti u ishrani.Po ukusu malo podsećaju na Rukolu.
Vodopija ili Divlji Radič čisti jetru,slezinu i bubrege.Zbog sadržaja inulina-polisaharida preporučuje se i obolelima od dijabetesa.
Mladi listovi su bogati C vitaminom,mineralima i gorkim materijama.
Zamena za Cikoriju je Radič gajena pitoma cikorija.
BOKVICA je još jedna poznata lekovita biljka sa naših travnjaka i livada. Više je poznata širokolisna ili ženska Bokvica-Plantaga major, ali postoji i uskolisna-muška Bokvica-Plantago lanceolata. Obe su podjednako lekovite. Poznato je da pomaže kod posekotina i ujeda insekata kad list koji malo protrljamo postavimo na bolno mesto. Bokvica u sebi sadrži Alantoin supstancu koja podstiče stvaranje novih ćelija. Osnovna joj je primena u lečenju disajnih organa.Sadrži vitamin C provitamin A, soli kalijuma,saponin, sluz i dr.lekovite materije. Veoma je blagotvorna kod obolelih od čira na želudcu.
Za salatu treba skupljati prve mlade listove.
RECEPT ZA SALATU: Oprane listove Maslačka, Cikorije i Bokvice staviti u činiju i dodate morske soli, bundevinog ulja i limuna. Posle mešanja salata je spremna za upotrebu. Porded bundevinog ulje, i maslinovo je takođe odlično ili bilo koje hladno ceđeno biljno ulje.
Ovu salatu možete koristiti svakodnevno uz druga jela, ali ako obarite 2-3 krompira u ljusci, oljuštite ih, nasečete u kolutove i dodate u salatu, dobićete odličan obrok. Odgore pospite sa prženim semenkama susama i suncokreta.
Preporučeni dnos biljaka u salati je: 60% Maslačak, 25% Cikorija i 15% Bokvica.
Od ovih biljaka možete napraviti i odlično varivo kao sa spanaćem. Prijatno.
Dragan Miljević

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com