Sat01232021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back KULTURA MUZIKA Milan Radulović: NOMUS 2013. kvalitetniji nego ikada

Milan Radulović: NOMUS 2013. kvalitetniji nego ikada

  • PDF

U vreme kada se govori samo o problemima i nestašicama, NOMUS će sa svojim gostima zablistati u najvećem sjaju i prirediti na četiri gradske lokacije (Sinagogi, SNP, Svečanoj Sali Gradske kuće i Novosadskom pozorištu) koncerte za pamćenje.
Pripreme za 33. NOMUS, koji će se održati od 23. do 29. aprila 2013. godine, se privode kraju. Organizator, Muzička omladina Novog Sada, pripremila je ukupno devet koncerata na kojima će nastupiti neka od najpoznatijih imena svetske muzičke scene.

Sekretar Muzičke omladine Novog Sada, ujedno i glavni i odgovorni direktor NOMUS-a gospodin Milan Radulović s jedne strane oduševljeno, a sa druge krajnje zabrinuto, čeka početak ovog prestižnog festivala:
-Ovogodišnje trideset i treće izdanje festivala Novosadskih muzičkih svečanosti publici kao i stručnoj kritici, će ponuditi bogat i izuzetno atraktivan program. Radi se o imenima svetskog ugleda i renomea. Ako kažem da smo doveli The King’s Singers, umetnike na koje smo čekali pune četiri godine, i apsolutno hit festivala, čuvenu portugalsku pijanistkinju Mariju Žoao Pireš (Maria João Pires), legendu pijanizma, koja će zatvoriti ovogodišnji festival. Ona će nastupati sa Basel Chamber Orchestra kojim će dirigovati fantastičan Trevor Pinnock, čembalista i osnivač „Trevor Pinnok“ baroknog orkestra. Uzgred da naglasim, da se gospođa Pireš nalazi na svojoj oproštajnoj turneji i da su njome obuhvaćeni i Beograd i Zagreb, a da je Muzička omladina Novog Sada inicijator njenih koncerata u ovom regionu.
Pored ova dva imena sigurno najveću pažnju privlači Nemanja Radulović (1985.), sjajni violinista koji je sa šesnaest godina otišao u inostranstvo (Pariz), poput mnogih drugih umetnika iz Srbije, a nama je čast i zadovoljstvo kada ih s vremena na vreme vratimo.
Moram da kažem da smo zadovoljni što ćemo imati dva ogromna orkestra na festivalu. Jedan je Vovjvođanski sinfonijski orkestar na čelu sa Berislavom Skenderovićem, koji će koncertom sa 96 muzičara na sceni otvoriti NOMUS, što se u Novom Sadu još nikada nije videlo. Drugi je Beogrdska filharmonija sa dirigentom Muhai Tang-om, koja dolazi sa 100 muzičara, i to je nešto vrlo reprezentativno.
Izuzetno me raduje saradnja sa Novosadskim pozorištem Újvidéki Színház, trenutno najboljim anamblom u našoj zemlji, koji nam sprema premijeru „Priča sa zapadne strane” Leonarda Bernstajna u režiji čuvenog reditelja iz Mađarske Viktora Nađa, koji je sa ansamblom već radio mjuzikl Kosa i Starmakera i brojne druge predstave.
NOMUS nisu samo koncerti. Pored toga biće brojnih majstorskih kurseva zahvaljujući, pre svega inostranih kulturnih centara, na prvom mestu bi ove godine istakao Britanski savet, ambasadu Poljske, Francuski institut za kulturu u Srbiji, Austrijski kulturni forum, bez čije pomoći u ovom trenutku teško da bismo to uspeli da realizujemo. I naši gosti učinili su izuzetan gest podrške i našim studentima i đacima Srednje muzičke škole držaće besplatne kurseve za vreme svog boravka u Novom Sadu, toliko značajne za njihovu dalju edukaciju. The King’s Singers su prihvatili da njihovom kursu prisustvuje 150 ljudi. Takođe će i Brodsky Quartet, Andrzej Jagodzinski držati kurseve.
Već sada možemo da kažemo da, osam dana do početka festivala, ulaznice na naše veliko zadovoljstvo za pojedine koncerte više nema, kao npr. za Nemanju Radulovića&The Devil’s Trills, premijeru „West side story“ Újvidéki Színház i Brodsky Quartet. Sve je rasprodato a ja iskreno očekujem da ću samog početka festivala moći da saopštim ono što svaki organizator priželjkuje, da karata više nema ni za jedan koncert. To je zahvaljujući i činjenici da smo mlađoj publici obezbedili karte jeftinije za 50%, ali i interesovanju za pojedine koncerte publike iz Bugarske, Hrvatske i Mađarske.
Mi kao organizatori ovako prestižnog festivala još uvek nismo dobili podršku od onih od kojih tu podršku očekujemo. NOMUS je manifestacija koja je u poslednje tri godine priznata od strane Ministarstva Republike Srbije kao manifestacija od izuzetnog značaja. Mi smo imali potpisan protokol koji je prošle godine istekao i morali smo da se pojavimo ponovo na konkursu. Iskreno verujemo da nešto što je tri godine bilo od izuzetnog značaja neće preko noći prestati to da bude. Takođe, glavni pokrovitelj grad Novi Sad, ali ni Pokrajina, još uvek nisu objavili rezultate konkursa. Svesni smo da konzumenti umetničke muzike nemaju sredstava da plaćaju skupe karte. Baš zbog toga su nam neophodni pokrovitelji, neophodno nam je učešće raznih Ministarstava za kulturu, od gradskog, pokrajinskog do republičkog. NOMUS je jedna od manifestacija koja pokazuje sadržaje prave istinske kulture. Ako ne budemo ulagali, a znamo i sami da su ulaganja u kulturu 0,66 od državnog budžeta, skromna i mala, dokle ćemo stići? Dovoljno je da nas podržavaju i ovoliko koliko su nas do sada podržavali, da ispoštuju datume i da takvi festivali kao što je NOMUS, ili u Beogradu, Guitar Art festival, BEMUS, BITEF, tj. manifestacije od izuzetnog značaja za ovu zemlju (nalaze se u reprezetativnoj selekciji od 10 festivala pod nazovom SEFA- Saveza međunarodnih festivala umetnosti Srbije), da se nađu na listi primarnih.
Ovaj festival samo neverovatnom snagom i entuzijazmom uspeva da prebrodi sve nedaće.
Ivanu Tasovcu iz Beogradske filharmonije, smo otvoreno rekli kakva je situacija kada su u pitanju finansije, a on je prokomentarisao da ne brinemo o tome. Takva podrška prijatelja i saradnika nam puno znači.
Pitate kako u ovako teškim vremenima moglo ovako teško da se napravi?
Kultura nikada nije bila u srećnim vremenima, uvek su bili problemi. Ove godine su izuzetni problemi. Od Zakona o javnim nabavkama koji je potpuno stran kulturnim poslenicima, do problema finansiranja. Ali, presrećni smo što smo uspeli, pre svega, da koncipiramo ovako kvalitetan program, što imamo potvrdu svih umetnika da dolaze u Novi Sad, i što imamo sjajan vizuelni identitet koji godinama negujemo. Grad je pun naših bilborda banera, štampani su programi...
Očekujemo i u buduće, da oni koji odlučuju o kulturi, da će nas podržati maksimalno, a mi ćemo se sa svoje strane potruditi da program bude što bolji, što kvalitetniji, i naravno sa što više publike. Ono u šta sam siguran, da će ovogodišnje izdanje festivala NOMUS biti jedno od najboljih u dosadašnjoj istoriji - rekao je gospodin Milan Radulović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+1 #1 Tanja P Đorgovska 18-04-2013 11:16
Razloga i izgovora zašto nešto ne može da se realizuje oduvek je bilo i biće, Zato se Iskreno obradujem kada pročitam ovako afirmativnu najavu značajnih lulturnih dešavanja koji povezuju i oplemenjuju umetnike i publiku.Uskomeša se atmosfera, pokrene se lanac razmene emocija i utisaka. Grad odiše životom!1 Dešava se Susret!!Svaka čast!
Citiraj
 

Dodaj komentar