Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Počinje 33. NOMUS – Međunarodni festival umetničke muzike u Novom Sadu!

Počinje 33. NOMUS – Međunarodni festival umetničke muzike u Novom Sadu!

  • PDF

Festival će biti otvoren u utorak, 23. aprila 2013. godine u 20 časova u novosadskoj Sinagogi, nastupom mladog pijaniste Da Sola Kima iz Južne Koreje – pobednika čuvenog pijanističkog ciriškog Takmičenja „Geza Anda“ i Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod upravom dirigenta Berislava Skenderovića. Na programu će se, pored Koncerta za klavir i orkestar br.1 u Es-duru Franca Lista, premijerno, i u Novom Sadu i u zemlji, čuti simfonijska kompozicija „Prsten“ bez reči, sastavljena od orkestarskih fragmenata iz operske tetralogije Prsten Nibelunga, Riharda Vagnera, po izboru i u obradi čuvenog dirigenta Lorina Mazela.

Tetralogijom Prsten Nibelunga, najvećim projektom u istoriji opere, Vagner je realizovao proročko delo kojim je otvorio pozorište u Bajrojtu, krunisavši time rad dug skoro 30 godina. Ideja velikog dirigenta Lorina Mazela da simfonijskim orkestrom vagnerovskog sastava, „prepriča“ sadržaj najznačajnijih i najefektnijih epizoda tetralogije, urodila je svitom „Prsten“ bez reči. U „svoje“ ostvarenje, svojevrsnu simfonijsku sintezu, uvrstio je originalne instrumentalne delove odabrane iz sve četiri opere, što se poklapa i s Vagnerovom idejom da se ciklus izvodi integralno.
U današnjoj generaciji mladih pijanista, 24-godišnji Južnokorejac Da Sol Kim je jedan od najuzbudljivijih talenata. Međunarodna kritika naročito ističe zadivljujuću produbljenost njegovih interpretacija i jasnu, senzibilnu artikulaciju.
Nedavno je doživeo veliki uspeh interpretirajući Betovenov Drugi klavirski koncert uz Lajpciški Simfonijski orkestar MDR-a i Mihaela Zanderlinga. S Berlinskim kamernim orkestrom Da Sol Kim je debitovao u sali Berlinske filharmonije, a redovno gostuje s Nemačkom gudačkom filharmonijom. U leto 2011. očarao je publiku Međunarodnog pijanističkog festivala u Rok Danteronu, a potom i posetioce Međunarodnog pijanističkog festivala za mlade umetnike na jezeru Konstanca iste godine, kada je svirao solističku partiju u Trećem klavirskom koncertu Sergeja Rahmanjinova. Juna 2012, kao učesnik 12. Takmičenja „Geza Anda“, nastupio je u ciriškoj dvorani „Tonhale“ uz pratnju orkestra „Musikkollegium“ iz Vintertura, pod vođstvom čuvenog Teodora Gušlbauera, a potom, kao finalista istog takmičenja, i s ciriškim Orkestrom Tonhalea kojim je dirigovao David Cinman, s kojim je izvodio Rahmanjinovljev Koncert za klavir i orkestar broj 3. Osmočlani žiri ovog prestižnog međunarodnog klavirskog takmičenja na čelu s Džonatanom Notom, a čiji su članovi Oleg Majzenberg i Aleksej Volodin i sami svojevremeno nastupali u Novom Sadu, visoko je ocenio umetničke sposobnosti korejskog pijaniste, posebno njegovo tehničko majstorstvo, lakoću i perfekciju izvođenja, ali i smisao za tonsko bojenje, nijansiranje i razvijanje široke arhitektonske i dinamičke skale, kao i osećaj za lično, delikatno fraziranje.
Sve informacije o programu 33. NOMUS-a i prodaja ulaznica vrši se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak programa na ulazu u Sinagogu!
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com