Wed01202021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back KULTURA MUZIKA Spektakl na otvaranju 33. NOMUS-a

Spektakl na otvaranju 33. NOMUS-a

  • PDF

Koncertom za klavir i orkestar br.1 u Es-duru, u izvođenju Da Sol Kim-a iz Južne Koreje, te svitom Richarda Wagnera/Lorin Mazela „Prsten“ bez reči, u izvođenju Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod upravom maestra Berislava Skenderovića, u Novosadskoj Sinagogi, sinoć su otvorene 33. Novosadske muzičke svečanosti.

Vitomir Simurdić, dugogodišnji muzički urednik Radio Novog Sada, i saradnik festivala u uvodnoj reči je primetio da nije slučajno da se otvaranje NOMUS-a podudarilo sa svetskim danom knjige. Pozivajući se na „Stilske vežbe“ Rejmona Kenoa, gospodin Simurdić je, želeći da nam pojasni program ovogodišnjeg festivala, preuzeo samo dve od 99 varijacija. Prva je negacijom:
-Festival neće biti apsolutno klasičan, kao što neće biti ni džezerski, iako će malo džezirane klasike biti. Nije festival mogao a da ne dotakne i malo globalnog easy trenda, u trouglu klasika, jazz, etno. Festival neće imati klavirskih recitala, ali to ne znači da klavir neće obitavati u ovom prostoru, i u Gradskoj kući, i u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta. Festival neće biti potpuno instrumentalan, ali ni potpuno vokalan.
Za drugu varijaciju gospodin Simurdić navodi subjektivno viđenje i da se već iz priloženog programa festivala može sagledati kvalitet i nivo ponuđenog.
-A da će biti takav potpuno sam siguran jer nad organizatorskom ekipom lebdi reč i misao Antona Erbsta, osnivača festivala: „Deco, pazite dobro šta radite“.
Novosađani i Novosađanke, o gostima da ne govorimo, očekuju najmanje dobar festival, mnogi odličan – rekao je Simurdić i najavio neprekinutu tradiciju obraćanja gradonačelnika na početku NOMUS-a, koju je nastavio gospodin Miloš Vučević, koji je tom prilikom rekao:
-Uvod u bogatu kulturnu ponudu grada godinama u nazad jeste NOMUS. Nekako smo mi u Novom Sadu navikli da sve što se lepo dešava na sceni, pre svega u oblasti kulture, ali ne samo u oblasti kulture, počinje sa ovim festivalom. Novosadske muzičke svečanosti su deo tradicije našeg grada, ali i vesnik inovacija i prikaz noviteta u oblasti kulture i umetnosti. Festival je spoj Novog Sada sa Evropom, sa celim svetom i zato grad Novi Sad, kvalifikuje, verifikuje i bodri ovaj muzički festival na način na koji to on i zaslužuje, a organizatori iz godine u godinu potvrđuju da on može da bude još bolji i još kvalitetniji. Grad Novi Sad u svojoj karti, prilikom kandidovanja za Evropska prestonica kulture 2020. godine, između ostalog sa ponosom označava i NOMUS – naglasio je Vučević.
Uz čestitke organizatorima i želje za vrhunskim muzičkim užitkom gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, proglasio je 33. NOMUS otvorenim.
Koncert za klavir i orkestar br.1 u Es duru, najpopularnije delo Franc Lista, nastalo 1848. godine, izveo je sofisticirano i nadahnuto Da Sol Kim (1989.) iz Južne Koreje i na prečac osvojio publiku NOMUS-a. Od 2005. godine ovaj mladi pijanista je osvojio brojne nagrade, a poslednju, prvu nagradu 2012. godine na prestižnom pijanističkom takmičenju "Geza Anda" u Cirihu.
Pijanistu Da Sol Kim-a je pratio Vovjođanski simfinijski orkestar pod vođstvom dirigenta Berislava Skenderovića, koji su u drugom delu izveli, do sada, na ovim prostorima neizvođeno delo “Prsten” bez reči, nastalo po ideji velikog dirigenta Lorina Mazela, od odabranih instrumentalnih delova tetralogije Prsten Nibelunga, R.Wagnera.
Koliko je ovo bio smeo i grandiozan poduhvat, maestro Skenderović je rekao:
-Naš orkestar nastupa u sastavu od 74 do 75 muzičara. Večeras se na sceni našlo 97 muzičara. Od toga smo ugostili pet Zagrepčana koji su svirali Vagnerove tube, uz pojačanje trombona i horni, koje je došlo iz Beograda. Ovo je jedno izuzetno komplesksno i teško delo, kako fizički tako i mentalno, koje se retko izvodi, i sa kojim ovi muzičari nisu imali prilike da se sretnu. Međutim, oni su svi veliki profesionalci i vrlo su ozboljno shvatili izazov i oni su to maestralno izveli. Ovo je balkanska premijera ako ne i šire, jer mislim da u regionu ovo niko nije izvodio - rekao je zadovoljan gospodin Skenderović.
Zadvoljan učinjenim, ali nezadovoljan onim što je pre tri godine kao direktor Opere SNP-a pokrenuo, a to je izgradnja koncertne dvorane. Od tada postoji plan da Novi Sad dobije pravu koncertnu dvoranu, jer: „Ne možemo više ovako. Nadam se da će ova gradska vlast uspeti da skupi donacije jer definitivno ako planiramo da budemo grad kulture bez jedne koncertne dvorane to ne ide, a ima i ko da nastupa i šta da pokaže“, naglasio je, uz našu punu podršku, i podršku brojnih posetilaca koncertnih aktivnosti, te poklonika kulture, gospodin Berislav Skenderović.
Više fotografija možete da pogledate  o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar