Sat01232021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back KULTURA MUZIKA Beogradska filharmonija u četvrtak na NOMUS-u

Beogradska filharmonija u četvrtak na NOMUS-u

  • PDF

Na programu NOMUS-a 2013., koji organizuje Muzička omladina Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada, u četvrtak, 25. aprila nastupa Beogradska filharmonija pod umetničkim vođstvom šefa-dirigenta Muhaija Tanga. Orkestar će prvi put u Novom Sadu, tridesetak godina nakon poslednjeg izvođenja u Beogradu, predstaviti „Alpsku simfoniju“ Riharda Štrausa, jednog od najsmelijih nemačkih orkestarskih kolorista na prelazu između 19. i 20. veka.

Pored ovog dela velikog instrumentalnog majstorstva, na programu su i dve, takođe veoma značajne programske kompozicije Bedžiha Smetane, simfonijske poeme „Tabor“ i „Blanjik“, iz čuvenog ciklusa „Moja domovina“ koje opisuju velike trenutke češke nacionalne istorije. Koncert će se održati u novosadskoj Sinagogi sa početkom u 19,30 časova! Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak programa na ulazu u Sinagogu! Cena ulaznica je 500,00 dinara.
Prateći sa zanimanjem kako se na novosadskom muzičkom nebu sreću umetnici iz različitih krajeva sveta, koji kroz istančane i pažljivo odabrane sadržaje uspešno predstavljaju stilski različite epohe muzičkog stvaralaštva, povezujući iskustvo s mladalačkom energijom i entuzijazmom, međunarodne interpretatore s domaćim umetnicima, Beogradska filharmonija je, kao nacionalna muzička institucija s radošću i zadovoljstvom i sama nekoliko puta bila važan deo festivalskog programa. Odlično priman u punoj Sinagogi, postajući svedok uspeha i popularnosti festivala, a oslanjajući se pritom i na iskustva ranije saradnje, orkestar je našao svoj interes da tri godine unazad, postane i sam njegov redovni učesnik. Svi lepi interpretativni trenuci koje su beogradski muzičari, inspirisani i ambijentom Sinagoge i izvanrednim prijemom posetilaca, ostvarili na našem bogatom i vrednom muzičkom događaju, doprineli su da ovaj renomirani ansambl postane veliki prijatelj Novosadskih muzičkih svečanosti i da u partnerstvu s gradom i muzičkim umetnicima iz brojnih zemalja, donese manifestaciji još mnogo inspirativnih trenutaka i na ovogodišnjem, 33. Festivalu.
Danas je Beogradska filharmonija jedan od najboljih orkestara u regionu, po mnogima i jedna od najuspešnijih institucija kulture u Srbiji, a Muhai Tang gostujući dirigent na četiri kontinenta i na najvećim svetskim muzičkim festivalima, omiljen i među publikom i među muzičarima. Neguje neobično širok repertoar, a pored rada s našim orkestrom, deluje i kao umetnički direktor Šangajske filharmonije i kao glavni gostujući dirigent Hamburškog simfonijskog orkestra.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar