Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ponos srpskog stočarstava na Sajmu

Ponos srpskog stočarstava na Sajmu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Nacionalna izložba stoke prikaz je rezultata domaćeg uzgoja i selekcije stoke, koji potvrđuje veliku upornost domaćih farmera u izuzetno skromnim uslovima. Na izložbi će biti prikazani reprezentativni primerci životinja više od 1.500 grla – rezultat višegodišnjeg rada sumiran u periodu između dva Međunarodna poljoprivredna sajma. Posetioci će moći da vide 200 goveda, oko 120 konja, više od 400 ovaca, 250 svinja, 100 koza i više od 100 komada sitnih životinja i živine.

Na Sajmu se tradicionalno predstavljaju autohtone rase, namenjena genetskom popravku i banci gena. Od goveda tu će biti: podolsko goveče, buša i bivo. Posetioci će imati priliku da vide i balkanskog magarca, kao i autohtone rase ovaca: krivovirsku, lipsku, karakačansku i pirotsku – oplemenjenu pramenku. Na Sajmu će biti izložene i rase svinja mangulica i moravka.
Pre početka Sajma, 15, 16. i 17. maja biće održano ocenivanje stoke. Prvog dana 80. međunarodnog poljoprivrednog sajma, na Manježu se održava takmičenje u preponskom jahanu, dok je za nedelju, 19. maj predviđeno takmičenje u vožnji zaprega. U ponedeljak, 20. maja je javno ocenjivanje goveda i konja, takođe na Manježu Novosadskog sajma. Ove godine će na Poljoprivrednom sajmu biti održan Dan konja, u utorak, 21. maja. Revijalno će biti prikazano potkivanje, dresura, kao i reprezentativna grla izložena na Sajmu.
Dan stočara, tradicionalno se organizuje u četvrtak, 23. maja. Tom prilikom, na Manježu Novosadskog sajma, šampionima će biti uručena priznanja. Planira se i aukcija goveda simentalske rase, koja će biti održana po završetku uručenja priznanja. Povodom Dana stočara u Kongresnom centru Novosadskog sajma organizuje se Stručni odbor za stočarstvo u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.
www.sajam.net

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com