Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Crvena jabuka opet osvaja Srbiju

Crvena jabuka opet osvaja Srbiju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Kada je reč o sarajevskom bendu “Crvena jabuka” teško je odabrati jednu pesmu, jer se uvek nameće nekoliko hitova, podjednako pevanih: “Dirlija”, “Bježi kišo s prozora”, “To mi radi”, “Nekako s proljeća”, “Stižu me sjećanja”, “Tvoga srca vrata”, “Tugo nesrećo”, “Zovu nas ulice”, “Riznice sjećanja”, “Svijet je lopta šarena”, “Dobro neka svira”, uz prepoznatljiv glas frontmena grupe  Dražena Žerića Žere i sa ljubavnom notom koja se provlači jedanko kako kroz tekst tako i melodiju pesama.

Prisutni na muzičkoj sceni od 1985. godine, čini se neprolaznu popularnost stekli su izdavanjem svog trećeg albuma “Sanjati” 1988. godine, koji je smatran za jedan od najboljih pop albuma na prostorima bivše Jugoslavije, te novi album “Tamo gdje ljubav počinje” naredne godine, koji je doneo nove hitove. Bogata koncertna aktivnost širom zemlje utvrdila je njihovu popularnost i zato ne čudi što su i danas njihove pesme popularne i prisutne kao što su bile i osamdesetih godina i što ih slušaju sve generacije, a mnogi ih još uvek smatraju za najromantičniji bend na ovim prostorima.  
Tako je „Crvena jabuka“ prevalila put od tipičnog predstavnika sarajevskog pop-rok zvuka do jednog od najpopularnijih i najplodnijih eks-YU bendova današnjice, koji sve češće nastupa i u Srbiji. Zatekli smo ih na koncertu u Odžacima, a predstoji im koncert na otvaranju Bean festa u Temerinu, 7. juna. I dok su se Darko Jelčić Cunja, Krešimir Kaštelan Krešo i Damir Gonz „koncentrisali“ za nastup, iskoristili smo priliku da razmenimo reč-dve sa još uvek mladolikim i punim energije frontmenom grupe, Draženom Žerićem Žerom.
*Kakvi su privi utisci o Odžacima?
-Na pravi pogled je super, ja volim kada je manja čaršija, kad ima svoju dušu.
*Kako tumačite ogromnu popularnost Crvene jabuke?
-Meni je to normalno. Imali smo uvek jednu konstantu. Kod nas u Sarajevu ljubavna pesma opstaje već 30 godina i najlepše prija mladim ljudima koji više vole da je slušaju nego druge pesme. A meni je zbog toga drago jer one govore da treba voleti život i ljubav prema drugim ljudima.
*Svi pevaju vaše pesme, čak i vrlo mlade ljudi. Kako to objašnjavaš?
-Ima još nas bendova iz 80-tih godina, poput Plavog orkestra, Azre, Vajte, koji smo pevali pesme koje su preživele sve ratove, sve vetrove i oluje i to je najbitnije.
A mi to izdržavamo tako što imamo puno ljudi koju su se 90-tih raselili, pa dođu da nas vide i dogodi se ne samo pesma već i emocija na koncertu i to nas veže.
*Koliko je teško izdražti sav taj tempo?
-Teško je ali se toliko lepih stvari dogodi da sve ono što je teško, od kilometara do nespavanja, pesmom se anulira i nema ničeg jačeg od dečjeg pogleda, kada oni dožive pesmu. To je ona snaga koja ti daje volju da izdržiš. I zato ima volje i za nove pesme. Sada smo baš pri miksanju novog albuma koji treba da izađe krajem maja.
*Brojni fanovi vas čekuju 7. juna u Temerinu na tradicionalnom koncertu Bean fest-a, najvećoj manifestaciji ove vrste u Vojvodini. Kakav nastup tamo planirate?
-Već par godina se dogovaramo da nastupimo u Temerinu i ja se tome radujem jer jako volim da jedem pasulj, pa nije isključeno da se umešam u raju, uzmem varjaču i zakuvam. Da budem iskren, volim da sam među ljudima. Imaš moderne tipove koji ne vole da jedu pasulj, a mi volimo sve što je dobro kašikom pojesti, neku čorbu naprimer.
*Sarajevka škola muzike, začinjena sa dosta bosanskog šarma, traje decenijama. Kako to objašnjavate?
-Sarajevo je bilo Jugoslavija u malom, najgušća koncentracija izmešanih nacija, jedan grad, a u stvari cela bivša država, gde niko nikog nije pitao šta je i ko je, do 90-tih. Možda je taj spoj svih tih kultura i naroda, od Austro-Ugara i Turaka i svih naših bivših, doprineo tom neodoljivom šarmu.
*A kako objašnjavate postojanost vaše muzike?
-Tu su se uhvatili koreni muzike kao jednostavne, iskrene i poštene muzike,koja je iz nas izašla i kao takva ostaje. Ne menjamo pravac. Ista emocija, ista hemija u glavi, bila je i na koncertu na Tašmajdanu 23. juna 1989. godine i sada, ništa se nije promenila
*A planovi?
-Velika nam je želja da 2015. ponovimo turneju iz 1988. godine, kada smo imali 180 koncerata od najjužnijeg dela Makedonije do Slovenije, i na taj način obeležimo 30 godina rada našeg benda - rekao je Dražen Žerić Žera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com