Sat04172021

Poslednja izmena:09:16:25 PM

Back KULTURA MUZIKA NOMUS 2013: Muzičke radionice oduševile mlade Novosađane

NOMUS 2013: Muzičke radionice oduševile mlade Novosađane

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Kraljevski pevači održali su kraljevski koncert na 33. Novosadskim muzičkim svečanostima, u nedelju 28. aprila 2013. godine. Pored brojnih nastupa tokom 2012/2013. godine na najvećim svetskim događajima, uključujući nastupe u Karnegi holu, Kapeli kraljevskog koledža i Bogorodičine crkve (Frauenkirche) u Drezdenu, te koncertima u Južnoj Americi, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Belgiji, Holandiji, SAD, Kanadi, Rusiji, Italiju, Švajcarskoj, Danskoj i Francuskoj, „Kraljevski pevači“ nastupom u Novom Sadu podarili su gradu i njegovim sugrađanima druženje koje će se još dugo pamtiti.

Organizatori Novosadskih muzičkih svečanosti, uigran tim Muzičke omladine Novog Sada, imali su prilike još 2009. godine da prisustvuju koncertu, jednog od najslavnijih, ansambala u svetu, i odlučili da ga predstave novosadskoj publici. U tome su uspeli četiri godine kasnije, zbog bogatog rasporeda koncerata koje ovaj anambl ima širom sveta.
Članovi sastava “King’s Singers” (David Hurley i Timothy Wayne-Wright-kontratenori; Paul Phoenix-tenor, Chirstopher Bruerton Christopher Gabbitas-baritoni; Jonathan Howard-bas) izvedenim programom pokazali su svu raskoš i lepotu svojih glasova, interpretatorskih mogućnosti i scenskog nastupa oduševljenoj publici.
Pored toga što su opravdali ime nagrađivanog ansambla velikog renomea, koji je 2008. godine obeležio 40 godina rada, održali su majstorski kurs na kojem su učestvovali mešoviti hor KUD „Svetozar Marković“ sa dirigentom Božidarom Crnjanskim i klapa „Panonija“, povlašćeni da direktno prime sugestije, instrukcije i savete od više nego pozitivnih članova sastava King’s Singers, od starijih i iskusnijih kolege, a sve to uz poznati engleski šarm i manje poznatu englesku otvorenost i želju za razgovor i saradnju.
Božidar Crnjanski, umetnički rukovodilac mešovitog hora KUD “Svetozar Marković” je tom prilikom rekao:
-Kada sam pre nekoliko nedelja rekao da dolazi u Novi Sad na festival NOMUS ansambl King’s Singers, svi u Kulturno umetničkom društvu “Svetozar Marković” prvo nisu mogli da veruju, a onda još manje, kada smo se audicijom izborili da će držati master klas (master class) našem Mešovitom horu KUD “Svetozar Marković” i Klapi ”Panonija”, to bila opšta radost. Meni i mom horu je pružena sjajna prilika da upoznamo članove ovako jednog velikog i poznatog ansambla i da čujemo od njih primedbe i sugestije za tri kompozicije koje smo izveli. Svako ponaosob je rekao nešto korisno i po njihovom pristupu vidi se o kakvim umetnicima se radi. Sigurno svi oni imaju dragoceno iskustvo i u horskom pevanju i dirigovanju, iako ih mi znamo iz ove “King’s Singers” priče, ali reč je o vrhunskim profesionalcima i velikim znalcima. Za tako kratko vreme, od dva školska časa, svaka njihova primedba i dopuna je pogađala suštinu stvari koje sam posle “časa” pribeležio. To su bile konkretne primedbe tehničke i muzičke prirode, kao i one što se tiču zanatskih stvari, koje ćemo, nadam se, uspeti da ih primenimo i koje će pozitivno uticati na naš dalji rad. Nama je ovo još značajnije jer za dve nedelje putujemo na takmičenje u Nemačku i deo programa koji smo radili sa njima, predstavićemo tamošnjoj publici. Samim tim kada vidite kako jedan master class teče, prvo vam odaju priznanje za ono što radite dobro, a onda vam jasno i otvoreno kažu u čemu grešite, šta treba i na koji način da ispravite, učinite nešto boljim, shvatiti koliko su fanatsični - rekao je Božidar Crnjanski.
Osim majstorskog kursa članova anambla “King’s Singers” održanog u Sinagogi, majstorske kurseve držali su i članovi “Brodski kvartet” (Brodsky Quartet) za studente AUNS-a.
Oba ansambla poznata su kako po vrhunskim izvođenjima i nastupima i po radu i podršci mladima širom sveta. Brodski kvartet i The King’s Singers preko svojih fondacija (u ovom slučaju British Council, Britanskog saveta u Srbiji) podržavaju mlade talente kroz programe edukacije, obezbeđuju za njih nabavku instrumenata, opreme i sredstva za izvođenja i snimanja.
Andžej Jagođinski (Andrzej Jagodziński) osnivač istoimenog trija, kompozitor i aranžer jedan od najboljih poljskih džez pijanista, za učenike džez odseka SMŠ “Isidor Bajić” takođe je držao radionicu, kojoj su, kao i svim drugim, mogli da prisustvuju svi zainteresovani.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com