Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Zlatni glasovi mladih srpskih horista , pozlaćeni u zemlji muzike, Austriji

Zlatni glasovi mladih srpskih horista , pozlaćeni u zemlji muzike, Austriji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Hor srednje muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina učestvovao je na 11. Internacionalnom horskom takmičenju i festivalu (11. Internationalen Chorwettbewerb & Festival), koji se održan u austrijskom gradu Bad Ischl-u od 27. aprila do 1. maja 2013. godine. Na takmičenju je nastupilo 30 horova iz raznih evropskih zemalja: Rusije, Litvanije, Ukrajine, Slovenije, Nemačke, Austrije... Hor iz zrenjanske škole koji takmičio se sa 66 pevača u tri kategorije: Omladinski mešoviti hor, Ženski omladinski hor i Narodna pesma uz instrumentalnu pratnju.

U kategorijama omladinski mešoviti i ženski omladinski hor, ansambl je osvojio zlatnu diplomu, a u kategoriji narodna pesma uz instrumentalnu pratnju srebrnu diplomu. Klavirski saradnik hora je bila Aniko Gardinovački, a dirigent Zorica Kozlovački.
U kategoriji ženski omladinski hor solista na harfi bila je Lila Kovač, a vokalne solistkinje bile su: Tanja Đurđević i Katarina Nikolić. U kategoriji narodna pesma, kao vokalni solisti nastupili su: Doris Besu, Katarina Nikolić, Igor Mijatović i Marko Mojin, svi učenici srednje škole Josif Marinković“ iz Zrenjanina.
-Zadovoljni smo i ponosni što smo iz Austrije doneli ovako visoke nagrade, našoj školi i gradu. Mi volimo da se takmičimo, i naravno priželjkivali smo što bolji plasman na takmičenju, naše diplome izvrstan su uspeh i prava nagrada za ogroman trud koji smo uložili u pripreme. Hor se na takmičenju predstavio raznovrsnim i kompleksnim repertoarom od 12 kompozicija. Naši nastupi su vrlo zahtevni jer osim pevanja u izvođenju pojedinih kompozicija iz našeg programa, imamo i dosta pokreta, što traži punu koncentraciju svakog pojedinca, a oni su zaista sve to sjajno izveli. Posebno naporno nam je bilo jer smo sve tri kategorije pevali istog dana. Ove godine u hor je došlo dosta mladih pevača, i po proseku godina ovo je bio najmladji ansambl od kada radimo zajedno. Oduševila me je njihova transformacija na sceni, izgledali su kao jedan iskusan i profesionalan ansambl koji u svakom trenutku vlada situacijom i daje svoj maksimum – rekla je dirigent Zorica Kozlovački i nastavila:
-Osim sto sam prezadovoljna njihovim pevanjem i osvojenim nagradama, u Bad Ischl-u smo se divno družili i puni smo lepih utisaka. Posetili smo i rodnu kuću W.A. Mozarta u Salzburgu i videli kuću u kojoj je živeo J. Haydn u Beču. Srećna sam jer uspevamo da održimo kontinuitet uspešnih nastupa našeg hora na međunarodnim scenama, na čemu pre svih, zahvalnost na ogromnoj podršci dugujemo našoj školi, roditeljima učenika, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, gradu Zrenjaninu, pojedinim firmama, Kulturnom centru Zrenjanina.
Ovim podacima treba dodati da se u pratnji hora putovali i profesori Đorđe Miladinović, Dejan Amzirkov i doktor Uroš Bačić.
U Bad Ischl-u su se takmičila još dva hora iz Srbije. Gimnazijsko pevačko društvo iz Novog Sada kojim diriguje Jasmina Nešković je u svojoj kategoriji osvojilo srebrnu diplomu. Mešoviti hor gimnazije Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Sada kojim diriguje Jovan Travica, osvojio je zlatnu diplomu u kategoriji omladinskih mešovitih horova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com