Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Bačka Topola, opština sa četiri dvorca i još mnogo toga

Bačka Topola, opština sa četiri dvorca i još mnogo toga

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Opština Bačka Topola se nalazi u severnom delu Bačke. Grad Bačka Topola je privredni, politički i kulturni centar istoimene opštine. U dolini potoka Krivaja i na brežuljcima Bačke lesne zaravni, na površini od 596 km²  živi zajedno više od 20 nacija. Bačka Topola je oduvek bila tranzitno mesto pored kojeg prolazi Koridor 10 i međunarodna železnička magistrala Budimpešta-Beograd... Prema popisu stanovništva iz 2011. godine opština je imala 34.088 stanovnika nastanjena u 23 naselja, a sam grad 14.991 stanovnika.

U opštini su u upotrebi četiri jezika: srpski, mađarski, rusinski i slovački.
Teritorija opštine Bačka Topola je naseljena od praistorije, o čemu svedoče arheološke iskopine. Prvo naselje sa nazivom Topola se pominje u turskim defterima sredinom XVI veka. Naseljavanje bačkotopolske pustare vezuje se za 1750-tu godinu a već 1806. godine dobija status varošice, pre svega zahvaljujući porodici Krai (Kray). U drugoj polovini XIX veka započeta je industrijalizacija, i u to vreme najmarkantnija osoba Bačke Topole svakako je bio dr Janoš Hadži (Hadzsy János), lekar i zapovednik vatrogasne jedinice. Nakon Drugog svetskog rata razvoj Bačke Topole je doživeo korenite promene i krenuo je novim pravcima. Menja se izgled i ambijent grada. Danas, opština Bačka Topola spada u srednje razvijene opštine Srbije.
Oština Bačka Topola pruža interesantne sadržaje pre svega tranzitnim turistima, ali i onima koji žele da se malo duže zadrže. Savršen sklad opuštajuće prirode sa zelenim oazama i kulturno-istorijskim spomenicima garantuju da će putnici i turisti uživati u ovom nedovoljno otkrivenom delu Vojvodine.
Od turističkih znamenitosti grada svakako vredi posetiti katoličku crkvu Bezgrešne device Marije, najviše katoličke crkve u zemlji. Sa kapacitetom da primi 5.000 ljudi spada u najznačajnije objekte sakralne arhitekture u Srbiji. Pored crkve se nalazi nekadašnji kaštel porodice Krai, u kojem je danas smešten Muzej Bačke Topole. Takođe u Bačkoj Topoli se nalazi i Kolarsko-kovačka radionica, jedinstven muzej ove vrste u zemlji, i Zavičajna kuća.
Pored grada je 1976. godine formirano Zobnatičko jezero. Primarna funkcija jezera je bila navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, ali je poslednjih nekoliko godina jezero postalo pravi turistički biser opštine, sa izgrađenim štrandom, pratećim objektima i sadržajima. Na obali jezera stoji Vetrenjača, koja spada u porodicu tipičnih vojvođanskih vetrenjača.
Na teritoriji opštine se nalaze više poljoprivrednih dobara, od kojih su neki i turistički orijentisani i već od ranije poznata turistima: Zobnatica, Panonija, Krivaja.         
Zobnatica se nalazi 5 km severno od Bačke Topole. Ovaj turistički kompleks sa dugom tradicijom i raznovrsnom ponudom atrakcija svakodnevno pruža obilje idealnih sadržaja ljubiteljima prirode, lova, ribolova i konja. Zobnatica je centar konjarstva i konjičkog sporta. Poznata je po ergeli sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko dve stotine godina. Posetiocima se nudi turističko jahanje, škola jahanja, vožnja fijakerom. Uz ergelu je smešten i hipodrom sa pokrivenim manježom. Gosti mogu da posete i jedinstveni  muzej konjarstva izgrađen u obliku kopita i nekadašnji kaštel porodice Terlei (Törley)koji je danas preuređen u hotel i funkcioniše kao depadans hotela “Jadran”.
Panonija sa nadmorskom visinom od 128 m je treća najviša tačka u Vojvodini posle Fruške gore i Vršačkih planina. Okružena je parkovima i više liči na šumovito-planinski predeo, nego na uobičajenu vojvođansku ravnicu. Zahvaljujući prijatnom ambijentu, Panonija je oaza mira i tišine i pruža idealne uslove za opuštanje, boravak u prirodi i sportske pripreme. Ovde se nalazi i kaštel porodice Falcione iz 1846. godine, koji je svakodnevno otvoren za posetioce. Na Panoniji, hotel “Biser” pruža ugostiteljske usluge.
Naselje Krivaja liči na svojevrsni park, sa brežuljkastim i šumovitim zelenim površinama. Omiljeno je mesto izletnika, sa mogućnošću pripreme sportista u hotelu “Krivaja”.
Lovni turizam ima dugu tradiciju u opštini Bačka Topola i jedan je od najstarijih vidova turizma na ovom području. Ukupna lovna površina iznosi oko 60.000 hektara i podeljena je na 6 lovišta, u kojima funkcioniše više lovačkih udruženja. Ovoravničarsko područje sa malom pošumljenošću i velikim postotkom obradivog zemljišta pruža gotovo idealne uslove za lov na srndaća, zeca, fazane i prepelice.
Na teritoriji opštine postoje 5 veštačkih jezera i 2 privatna jezera. Ove vodene površine sa odličnim kvalitetom vode i sa prijatnom okruženjem čekaju ribolovce, izletnike i ljubitelje prirode. Od ribljih vrsta prisutni su, pre svega šaran, som, smuđ, štuka i zlatica.
Putnici i ljubitelji vina koji dolaze u našu opštinu imaju mogućnost da degustiraju domaća vina iz vinograda sa lesne zaravni. Ovaj kraj, na lesnom zemljištu, je od XVII do XX veka bilo poznato vinogradarsko područje. Pisani dokumenti svedoče o tome, da je na području Bajše bilo oko 100 hektara vinograda, a po nekim zapisima Stara Moravica je posedovala čak 300 hektara vinograda. Na prostorima nekadašnjih vinograda podignuti su novi,moderni zasadi, sapotencijalom da ponovo prerastuu prepoznatljivo vinogradarsko područje.Na Putu vina nalazi se i najveća i najmodernija vinarija u okolini, Vinariju Brindza, zatim Udruženje vinogradara voćara i povrtara„Kadarka“iz Bajše, a iz Stare Moravice Udruženje „Rizling“ kao i drugi privatni proizvođači.
Seoski turizam, sa autentičnim vojvođanskim seoskim ambijentom, gastronomijom i različitim aktivnostima, kao što su tradicionalne rukotvorine u Bajši, intenzivnije se razvija poslednjih godina. Turisti mogu da posete i salaše i uživaju u mirnom okruženju. Ove godine TO Bačka Topola planira uvođenje aktivnog odmora: biciklističke, pešačke ture i posmatranje ptica.
Opština Bačka Topola tokom cele godine obiluje manifestacijama različitog karaktera. Raznovrsnu ponudu čine: praznici naselja opštine, dani sela, običaji vezani za poljoprivredu, kulturno-umetničke i brojne gastronomske manifestacije. Najvažnije manifestacije opštine su: Varošijada i Karneval meda, Top-Expo sajam poljoprivrede, industrije i vašar zanata, Kamp tolerancije mladih podunavskih regija i gradova, Festival ovčarstva, Markovdanski susreti dece i pesnika, Bajšanko prelo, Našem rodu i potomstvu - festival duhovnog i materijalnog stvaralaštva dinarskih Srba u Vojvodini, Festival naroda u Vojvodini, itd. Više informacija o turističkim sadržajima, programima, manifestacijama, smeštajnim i ugostiteljskim objektima možete saznati u Turističkoj organizaciji opštine Bačka Topola.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com