Sun03032024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Željko Kuprešak, ambasador Hrvatske u Srbiji: Kapital nema nacionalni predznak

Željko Kuprešak, ambasador Hrvatske u Srbiji: Kapital nema nacionalni predznak

  • PDF

Na poziv Novosadskog sajma Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske je prihvatilo učešće Republike Hrvatske kao zemlje partnera na jubilarnom 80. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji će se održati od 18. do 24. maja 2013. godine.

U sardnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore-Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo i Sektor za trgovinu, organizuju nacionalno predstavljanje Republike Hrvatske promocijom i degustacijom najznačajnijih proizvoda iz hrvatskih regija: Slavonije, srednje Hrvatske, Istre i Dalmacije, a po prvi puta će se na novosadskom sajmu predstaviti i zajednički projekt HGK i Ministarstva poljoprivrede „Vina Croatia – Vina Mosaica“.
Uoči sajamske manifestacije, konferenciji priređenoj za medije, prisustvovalo je i ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, njegova ekselencija Željko Kuprešak, koji je između ostalog rekao:
- Koristim ovu priliku da čestitam i organizatorima, direktoru Lukaču i Ministarstvu poljoprivrede i da im se zahvalim na poverenju koje smo dobili da predstavimo kako i na koji način poljoprivreda funkcioniše i uspeva u Hrvatskoj. Kada govorimo o partnerstvu onda moramo znati da možemo rešiti jedan deo onoga što Srbiju čeka na ulasku u Evropsku uniju. Hrvatska 1. jula ulazi u EU i strateški inters Hrvatske je da Srbija što pre uđe u pregovore za EU
i budite uvereni da će Republika Hrvatska u narednom periodu učiniti sve da se taj proces pregovora ubrza. Važna referentna tačka ovog partnerstva je i investiranje. Hrvatska je investitor u Srbiji, po statistikama preko 500 miliona evra, ne računajući onaj deo reinvestiranog dohotka koji se vrati u Srbiju, verovatnost da su hrvatske investicije u Srbiju puno veće.
Na pitanje novinara o disbalansu hrvatske robe na srpskim policama i srpske robe na hrvatskim policama u korist prve, gospodin Željko Kuprešak je odgovorio:
-Ta konstatacija o velikom disbalansu je plasirana od jednog bivšeg političara Vlade Republike Srbije u davnim vremenima i ta poluistina je izazvala velikih problema u međusobnim političkim odnosima. Prema podacima izvoz-uvoz od prošle godine, govorimo samo o poljoprivrednim proizvodima, Srbija je u Hrvatsku izvezla 109 miliona US dolara, a Hrvatska je izvezla u Srbiju 121 milion. To nije neki disbalans koji govori da srpskih proizvoda nema na hrvatskim policama. Srpskih proizvoda ima na hrvatskim policama. Sasvim otvoreno ću vam reći da bih ja voleo da ih bude još više. Siguran sam da će se to i dogoditi. U prvom kvartalu ove godine disbalans će biti 10 miliona evra u korist Hrvatske, ali ja verujem da ćemo pri izlasku Hrvatske iz CEFTA i otvaranjem granica Hrvatske za sve proizvode iz Srbije i to rešiti, i to je deo partnerstva o kojem sam govorio. Nemojte govoriti da je pitanje neinvestiranja u Hrvatsku pitanje zabrane ili stvaranje nekakavih ograda za srpski kapital. Iako se ja jako bojim govoriti o srpskom ili hrvatskom kapitalu, kapital nema nacionalni predznak i ima investicija u Hrvatskoj i biće ih još i više. Ono što politika može učiniti i čini jeste da eventualne ograde, barijere ukloni. Učinićemo to uz pomoć naših prijatelja iz Ministarstva poljoprivrede, iz Vlade Republike Srbije i isto tako Vlade Republike Hrvatske.
Zemlja partner Hrvatska će se na Poljoprivrednom sajmu predstaviti u izlagačkom i kongresnom segment, a na programu su i kulturni sadržaji. U Hali jedan predstaviće svoje kompanije iz oblasti agrarne proizvodnje, a takođe će organizovati jedan poslovni forum gde će se sastati predstavnici poslovne elite iz Srbije i Hrvatske na kojem će se raspravljati kako u razdoblju koje dolazi, nakon izlaska Hrvatske iz CEFTA i ulaska u Evropsku uniju poslovati i gde se nalaze ti problemi koje će trebati rešiti. Osim izložbenih prostora kako Privrednih i županijskih komora tako i privatnika koji dolaze, organizvali smo jedan koncert u kojem smo pokušali od jadranske Hrvatske približiti panonskoj Srbiji. Đani Stipaničev i klapa “More” će dan pre otvaranja Poljoprivrednog sajma održati koncert u Sinagogi.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com