Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Poslovni forum Srbije i Hrvatske na Novosadskom sajmu

Poslovni forum Srbije i Hrvatske na Novosadskom sajmu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U sklopu brojnih aktivnosti koje prate 80. Međunarodni poljopirvredni sajam u Novom Sadu u organizaciji Ministarstva poljopirvrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije na Novosadskom sajmu, Poslovni forum „Hrana-šta nas spaja to nas i povezuje“ spada među najznačajnije događaje.

Business forum je održan prvog sajamskog dana i na njemu su, pored ministra poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomira Jakovine i ministra poljoprivrede Republike Srbije Gorana Kneževića učestvovali predstavnici hrvatske i srpske elite iz agrobiznisa. Među učesnicima su između ostalih bili i Emil Tedeski, predsednik Atlantik grupe, Zvonimir Mrkšić, predsednik Podravke, Miodrag Kostić, predsednik MK grupe, Bojan Radun, generalni direktor Nektara, kao i kompanija Viktorija Group.
Potreba organizovanja ovakvog foruma bila je iskoristiti prisustvo vodećih ljudi iz oblasti poljoprivrede i politike radi zajedničkog razgovora i dogovora.
-Ideja čitave priče je da se napravi jedan prepoznatljiv i povoljan ambijent za razvoj privrede, pre svega poljoprivrede, izjavio je posle sastanka ministar Knežević. - Taj ambijent kreira s jedne strane država svojim merama, u Srbiji to su budžetska sredstva, investicije, razni sistemski zakoni i strategije, a sa druge strane i privrednici, uspešni ljudi. Želeli smo, i u tome smo uspeli, da iz prve ruke čujemo sa kojim se problemima susreću naši privrednici, da čujemo na koji način očekuju pomoć države i gde mi možemo nastupiti kako bismo poboljšali kako njihov položaj tako i položaj države i svih njenih građana, u cilju boljitka za sve, tj. boljeg i kvalitetnijeg života.
Privrednici su izneli predloge od smanjenja administracije do smanjenja barijera i nastupa na trećim tržištima, ukrupnjavanja kapitala, poreske politike, za koje je ministar rekao da će vrlo brzo imati mere koje će odgovarati svima i koji će pospešiti rast naših preduzeća.
-Ovakvi poslovni forumi, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, su samo dodatni plus, izjavio je posle sastanka ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina. - Imati na jednom mestu prvu ligu hrvatskog i srpskog agrarnog biznisa, to nije mala stvar, i u jednoj ovakvoj raspravi čuti i njihova promišljanja i njihovo gledište i šta bismo mi političari trebali napraviti da bi pojednostavili njihovo poslovanje, odnosno mogućnosti rada na pojedinim projektima i daljeg razvoja kako u regiji tako i na tržištu EU i trećim tržištima, ali s druge strane čuti njih i koji su stvarni problemi. Administracija i biroktarija u našim zemljama su jedan od osnovnih problema na koji se preduzetnici uvek žale, kao i zakonodavni okvir.
Ovaj forum je tim značajniji što Republika Hrvatska 1. jula zvanično postaje članica EU dok Srbija čeka datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.
-Nadam se da ćemo po dobijanju datuma veoma brzo postati članica EU. U procesu pristupanja EU iskustva Hrvatske, koja su i do sada nesebično delili sa nama, za nas su od velikog značaja - naglasio je Goran Knežević.
On je ocenio da su ovakvi poslovni forumi, na kojima su učestvovali predstavnici vodećih kompanija iz prehrambene industrije i poljoprivrede Srbije i Hrvatske, izuzetno važni jer nema dobrog biznisa bez dobrog ambijenta za bavljenje poljoprivredom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com