Sat04172021

Poslednja izmena:09:16:25 PM

Back KULTURA MUZIKA Deset godina NS Big benda ili muzika koja je nedostajala

Deset godina NS Big benda ili muzika koja je nedostajala

  • PDF

Proslava desetogodišnjice novosadskog Big benda pod nazivom „Prvih deset godina“ održana je 22. maja 2013. godine pred prepunom salom Studija „M“.
NS Big bend je osnovan u maju 2003. godine od strane profesionalnih i renomiranih jazz i pop muzičara Novog Sada sa ciljem da ispuni prazninu nastalu nestankom Plesnog orkestra RTV Novi Sad, te da nastavi tradiciju orkestarskog muziciranja na polju jazz, zabavne, filmske i scenske muzike.

Tokom proteklih deset godina rada, NS Big Band je priredio 187 koncerata u zemlji i inostranstvu.
Koncert su organizovali NS Big bend i Radio-televizija Vojvodine. Orkestrom je dirigovao Fedor Vrtačnik i gost dirigent Aleksandar Dujin, a na programu su se našle kompozicije K. Kovača, P. Metheney, A. Dujina, C. Corea, A. Sandovala, J. Reardona i D. Jelića. Gosti koncerta su bili Kornelije Kovač, Tanja Banjanin, Svetlana Palada, Tijana Bogićević, Danka Adamov, Petar Jelić i Uroš Šećerov, sve u svemu jedno izuzetno lepo muzičko veče.
-Ko su članovi Novosadskog Big benda? Članovi NS big benda, prosečne starosti oko 35 godina, su izuzetni umetnici i traženi muzičari, koje sam 1997. godine okupio u Vojvođanski omladinski Big bend - zadovoljno se priseća poznati muzičar Aleksandar Dujin, posle završenog koncerta: -Tada smo napravili našu prvu turneju po Vojvodini: Subotica, Novi Bečej, Kikinda i Novi Sad i drago mi je da se ¾ tog orkestra zadržalo i da šesnaest godina kasnije, još uvek ti isti muzičari sviraju zajedno.
Puna dvorana, dokaz je da su se Novosađani zaželeli ove vrste muzike, pogotovo što se i ovo veče pokazalo kao zaista divan i ugodan muzički događaj. Zašto toga nema više?
-Od marta ove godine, postavljen sam za muzičkog rukovodioca, između ostalog i prostora Studija „M“ i iskreno se nadam da ću biti u mogućnosti da od septembra ostvarim projekat koji će trajati 8 meseci, koji će obuhvatiti 32 koncerta. Plan je da se svakog utorka desi koncert u ovom prostoru, tamburaškog i narodnog orkestra, ali i svih onihkoji se bave vrstom muzike koja odgovara ovom prostoru. A to kada kažem mislim i na jazz muziku, i na eksperimentalnu, avangardnu muziku, koja je u ovom prostoru bila dugo vremena zastupljena.
Na koji način bi se ovo, muzikom i muzičarima bogato tlo, moglo oplemeniti, kanalisati i utvrditi svojevrsan „muzički pečat“ grada?
-Nažalost, krizom su pogođene prvo kuće kulture. Moja borba je oduvek bila usmerena na afirmaciju mladih orkestara, muzičara i umetnika koji imaju nešto da kažu, koji imaju neki deo autorstva i traže prostor gde to mogu da prikažu. To je započelo 2003. godine u sklopu „Uličnih svirača“, kada je grad angažovao kompletnu domaću scenu, orkestre iz Vojvodine. Ja preuzimam na sebe tu inicijativu, najviše sam upoznat sa time šta se dešava na ovom prostoru. Već za vikend se održati treći somborski „Green town jazz fest“ koji u svom konceptu, kao osnovu ima prezentovanje i afirmaciju mladih muzičara koji se bave jazz muzikom na ovim prostorima. Mislim da su javni nastupi, koncerti, jedna od glavnih stvari koje stimulišu mlade, da imaju razlog zašto nešto rade, vežbaju i to nije stvar samo materijalne prirode, da zarade novac, već više stvar lične afirmacije - zaključio je na kraju razgovora Aleksandar Dujin.

Više fotografija sa koncerta, možete da pogledate  o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com