Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Jovana Lepšanović: Dvanaesti rođendan Trompeta Maestosa, proslavljen tortom i titulom apsolutnog šampiona

Jovana Lepšanović: Dvanaesti rođendan Trompeta Maestosa, proslavljen tortom i titulom apsolutnog šampiona

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu je provereno mesto na kome se pokazuje i potvrđuje kvalitet. Na tek završenoj, 80. po redu sajamskoj manifestaciji ukupno je dodeljeno 38 velikih šampionskih pehara, a na ocenjivanju konja je pripao grlu lipicanske rase "27 Maestoso Trompeta", sa titulom apsolutnog šampiona.

-Za 80 godina Novosadskog sajma nije zabeležen slučaj da neko bude apsolutni šampion šest godina za redom. On je šampion nad šampionima, dobitnik najveće titule koja može da se dobije na ovaj način, pošto je takmičenje ograničeno za grla do 12 godina. Koincidencija je da se dan osvajanja titule apsolutnog šampiona poklopilo sa njegovim dvanaestim rođendanom, i ako se nešto ne promeni, njemu više neće biti dozvoljeno da se takmiči. Danas slavimo Trompetin dvanaesti rođendan i njegovo šampionstvo - rekla je zadovoljna Jovana Lepšanović (1990.) studentkinja iz Surduka i nastavila:
-Ovim se bavimo isključivo iz zabave i zadovoljstva. Sve ovo, moj suprug, Zoran Turaković i ja, razumemo kao zadovoljstvo, a ne kao posao. Idemo po fijakerijadama, manifestacijama, a na Sajam smo prvi put Trompeta doveli pre sedam godina zbog njegove lepote i pametosti i odmah je postao šampion. Samo smo jednu godinu propustili, nismo došli, ali kada god smo tu najbolji smo.
Motiv da se jedna mlada žena bavi konjarstvom i potpuno posveti konjima je jednostavan–ljubav i to iz više uglova. U svet konja uveo ju je njen suprug, koji se petnaest godina druži sa konjima, a mlađana Jovana je tu jubav preuzela od njega. Upoznavši svet konja u njemu je dragovoljno ostala i danas preže, jaše, vozi...Jovana dodaje da je to zahtevan i skup sport, ali ko voli taj u tome uživa. On traži potpunog čoveka i maksimalnu prisutnost, i upravo zbog njihove 24-časovne posvećenosti konjima imaju tako dobre konje i pastuve.
Trompeta Maestosa je pastuv koji ima najviše ždrebadi kod nas i širom Evrope, u nekom budućem vremenu možete ga videti na fijakerijadama, smotrama, paradama a njegovim stopama krenula je njegova trogodišnja ćerka Capriola, od koje se očekuje da, kada stasa, ponovi očeve uspehe.
Supružnici imaju ambicije da u budućnosti još više razviju ovu priču. Danas drže Konjički klubKonversano i poseduju šest konja. Upregnu ih u fijakere za vreme svadbi, pojavljuju se na fijakerijadama i revijama kada im je sezona, a takmiče se i u jednopregu, dvopregu, četvoropregu... Planiraju završetak njihovog manježa i da otvore školu jahanja na adresi: Ergela Maestoso Trompeta, 22307 Surduk, Mala 56.
I ko ne zna ne može o tome da priča, a ko zna kako je družiti se sa konjima kaže da bi bez konja život bio prazan i pormašen. Nekada je čitava Vojvodina, Srem mirisao na konje, a onda su konji nestali sa polja, dvorišta i ulica. Bilo je to neko pokondirano vreme, ne povratilo se. Poslednjih deset godina, pogotovo u sremskim selima, nastala je prava pomama za uzgajanjem lipicanera i svi su se nekako setili pradedova i dedova koji su držali konje, paradirali se jašući kroz selo ili se vozeći u karucama, i kako su mlade dovodili u kuću. I tradicija se probudila, nastavila baš kao da se nikad nije ni prekidala. Od ranog proleća pa sve do kasno u jesen, u Sremu se organizije blizu pedeset manifestacija posvećenih konjima.
Jedno od tih mesta je i Surduk (provalija na turskom), gde se urušio veliki deo obale, pa je naselje dobilo izlaz na reku, prirodnu luku i prigodno ime. Surduk se smestio na samu obalu Dunava (opština Stara Pazova), baš između Novog Sada (35km) i Beograda (40km) od Novog Sada, sa nešto više od 1.500 stanovnika i na pravi način ističe šarm očuvane prirode i sremačkih običaja. U Surduku se svake godine organizuje fijakerijada, ove godine po 20-ti put. Navratite. Imaćete šta da vidite – pozvala je u goste Jovana Lepšanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com