Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Srbija regionalni lider u oblasti turizma

Srbija regionalni lider u oblasti turizma

  • PDF

-Srbija ima veliki turistički potencijal. Ima banje, planine, jezera, dobra vina, muziku što pokazuje i politička volja da postane lider regije u turizmu. Evidentno je, takođe, da zemlje jugoistočne i srednje Europe beleže stope rasta turističke privrede poslednjih godina.

Ovo je, između ostalog, - zaključio Generalni sekretar Taleb Rifai na 95. Sednici Izvršnog savjeta Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Beogradu, na kojoj je jednoglasno usvojen predlog da sadašnji Generalni sekretar Taleb Rifai bude ponovno izabran za generalnog sekretara. Očekuje se da priedlog za reizbor Generalnog sekretara bude prihvaćen na sednici Generalne skupštine koja će se održati ove godine na Niagara Falls. Državni sekretar za turizam Goran Petković naglasio je da je Srbija jedina od zemalja bivše SFRJ koja je članica Izvršnog saveta UNWTO, koja broji 32 članice, a na ovom zasedanju službeno je učestvovalo 29 zemalja kao punopravni članovi i više od 20 zemalja kao promatrači, što pokazuje regionalni značaj Srbije u ovoj organizaciji. On je takođe rekao da je ovo bila izuzetna prilika da Srbija pokaže svoje potencijale i time pridonese ukupnom imidžu turizmu naše zemlje.
Sednica je potvrdila Srbiju kao izuzetnog domaćina i ravnopravnog partnera među drugim državama. Ministri turizma iz Mozambika i Jamajake Carvalho Muaria i Keneth McNell istakli su da je posećenost 95. Sednice prevazišla sva očekivanja i zahvalili se na gostoprimstvu svim učesnicima u organizaciji i domaćinima.
Održavanje Izvršnog saveta UNWTO, u Beograd, potvrđuje regionalni značaj Srbije u oblasti turizma, prije svega kao Dunavske zemlje, ali i kao lidera u inicijativama vezanim za razvoj turizma zemalja dunavske regije. Izvršni savet UNWTO predstavljao je odličnu priliku za direktnu komunikaciju s najvišim zvaničnicima, najmnogoljudnijih i potencijalnih turističkih tržišta za Srbiju, kao što su Kina, Indija i Indonezija.
Prethodnih dana održana je i "ploveća konferencija" na brodu "River Art" koji je plovio od Beograda, preko Kostolca (Viminacijuma), Donjeg Milanovca i područja Đerdapa, a tema seminara bila je "Održivi turizam na destinacijama kopnenih voda.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com