Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Sumirani rezultati ostvareni na 80. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

Sumirani rezultati ostvareni na 80. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Po mnogo čemu, ova 2013. godina je značajna za Novosadski sajam. U ovoj godini Novosadski sajam proslavlja 90 godina postojanja, a iza nas je i najveća manifestacija, 80. po redu Međunarodni poljoprivredni sajam, održan od 18. do 24. maja 2013. godine. Tim povodom, Novosadski sajam je upriličio konferenciju za medije, na kojoj su izneti ostvareni rezultati.

Direktor Novosadskog sajma dr Dragan Lukač ocenio je minuli sajam kao uspešan i to materijalizovao ciframa: ove godine izlagano je na ukupno 35.311m2 otvorenog prostora, što je za 6% više nego prošle godine, na 9,462m2 zatvorenog prostora, što je 1.350m2 više nego prethodne godine. Prodato je ukupno 73.121 ulaznica, 11% više nego 2012.godine.
-Sajam je zbirno gledajući, za 10% ostvario veći prihod od prošlogodišnjeg. Što se tiče marketinga, na koji odlazi najveći deo troškova, potošeno je 21% sredstava manje nego prethodne godine, a u kongresnim aktivnostima je zadržan isti nivo troškova. Za nas je posebno važno da su nastupom na sajmu zadovoljni i domaći i strani izlagači, kao i da su dobru prodaju postigli stočari i mehanizatori - izjavio je dr Lukač.
I ove godine u pripremi i realizaciji Novosadskog sajma značajnu ulogu imalo je Republičko ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a novinarima se obratio pomoćnik ministra poljoprivrede, Nenad Katanić, navodeći aktivnosti i efekte rada Ministarstva. Gospodin Katanić je podsetio da je Ministarstvo i ove godine imalo svoj štand, gde su posetioci mogli da razgovaraju sa predstavnicima ministarstva i postavljaju pitanja.
-Sa zemljom partnerom ovogodišnjeg Sajma, Republikom Hravatskom, Ministarstvo je imalo niz bilateralnih sastanaka, stručnih skupova i razgovora, što je ukazalo na izuzetno korektnu saradnju. Ministarstvo je organizovalo poslovni forum „Hrana-ono što nas spaja, to nas i povezuje“ na kome su ministar Republike Srboije Goran Knežević i ministar Republike Hrvatske Tihomir Jakovina imali prilike da razmene iskustva sa predstavnicima nekoliko najjačih kompanija dve zemlje u oblasti agrara kao i sa prestvanicima Privrednih komora, preduzetnicima i novinarima. Forum je pokazao da dve zemlje sarađuju na bazi konkurencije jednog fer odnosa. Sledeće godine zemlja partner biće Kraljevina Holandija, sa čijim ministarstvom poljopirvrede naše ministarstvo takođe ima korektne odnose i njihova iskustva su nam pomogla pre svega kada je reč o bezbednosti hrane i organizovanju nacionalne referentne laboratorije.
Na ovogodišnjem Sajmu ministarstvo je bilo pokrovitelj dve važne manifestacije: Izložba stoke i Izložba organske proizvodnje. Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, pre svega, u delu organske proizvodnje daje akcenat na značajno većim iznosima u odnosu na konvenionalnu proizvodnju.
Direktor Regionalnog centra Novi Sad Delta Generali osiguranja Leonid Babić, rekao je da je kompanija Delta Generali osiguranje zadovoljna strateškim partnerstvom sa Novosadskim sajmom kao i učešćem na 80. jubilarnom Poljoprivrednom sajmu. Ono sa čime nisu zadovoljni su uloga i značaj osiguranja koji mu se pridaje od strana društvene zajednice i naveo da je u razvijenim zemljama procenat obuhvata osigranika u poljoprivredi 90% u odnosu na 10% onih koji nisu osigurani, dok je kod nas obrnuto.
-Tu svi moramo intenzivno raditi na edukaciji, privrednika, proizvođača. Ne treba niko da očekuje pomoć šire društvene zajednice, svako mora prvo da se postara sam o sebi pa onda da očekuje i od društva da mu pomogne - naglasio je Leonid Babić.
Rukovodilac za poljoprivredno bankarstvo „Credit Agricole“ banke, Aleksandar Simić, je izrazio svoje zadovoljstvo efektima i interesovanjem poljoprivrednih proizvođača na upravo završenom Sajmu. „Credit Agricole“ banka je treću godinu za redom partner Novosadskog sajma i predstavila se u Hali 1, četvrtu godinu na istom mestu kao i na brojnim info pultovima na otvorenom prostoru.
-Ono sa čime smo se izdvojili, a u pitanju je finansiranje poljoprivredne mehanizacije i opreme je naša ponuda koja je čuvana kao tajna do početka sajam: u pitanju su krediti za finansiranje mehanizacije i opreme sa kamatnom od 5,6% sa godinom dana grejs periodom, sa rokom otplate do 7 godina. Ovo je naišlo na odličan odziv poljoprivrednika i sigurni smo da će realizacija u smislu plasmana ove godine biti veća u odnosu na prošlu godinu, i ta akcija započeta na Sajmu produžena je do 30 juna.
Jubilarni 80. Međunarodni poljoprivredni sajam okupio je 1.500 izlagača iz preko 60 zemalja koji su predstavili najnovija dostignuća iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje u prehrambenoj industriji, poljopirvredne mehanizacije i druge proizvode i usluge u agrobiznisu. Kritički odnos prema rezultatima ovog sajma nagoveštaj su još veće i kvalitetnije naredne, 81. Poljoprivredne sajamske manifestaciji u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com