Thu07092020

Poslednja izmena:10:37:18 AM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Uručene nagrade 58. Sterijinog pozorja

Uručene nagrade 58. Sterijinog pozorja

  • PDF

Podelom nagrada i predstavom “Hasanaginica” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Olivere Đorđević, izvedenoj u čast nagrađenima, završeno je 58. Sterijino pozorje. Na Pozorju je od 25. maja do 3.juna prikazano 10 predstava i realizovano 55 pratećih sadržaja koji su upotpunosti potvrdili reči direktora Sterijinog pozorja, gospodina Selimira Radulovića, da će 58. Sterijino pozorje biti “bogato, raznorodno i dinamično”.

Na svečanoj dodeli nagrada, naš poznati glumac, koji se ovom prilikom našao u ulozi predsednika žiria Sterijinog pozorja, Predrag Ejdus, pročitao je saopštenje u kome je rečeno:
-Žiri 58. Sterijinog pozorja izražava izvesnu zapitanost nad neujednačenim kriterijumima prilikom izbora predstava u zvaničnoj selekciji. Nadamo se da je to posledica jedne siromašne pozorišne sezone, ali, pored toga, žiri apeluje za ujednačenije poetičke meritelje, kada su u pitanju buduće selekcije.
Po mišljenju žiria ovo Pozorje su krasile izuzetna pozorišna ostvarenja, ali je bilo i onih kojima, po njihovom mišljenju, na Pozorju nije bilo mesta.
Drugačijeg mišljenja bila je novosadska publika koja je iz večeri u veče punila sale SNP-a, pa ni na stepenicama nije bilo mesta.
Petočlani žiri, osim pomenutog Predraga Ejdusa, radio je u sastavu: Dragana Bošković, Cisana Murisidze, Miodrag Tabački i Stevan Koprivica, odlučio je da nagrade Sterijinog pozorja dobiju sledeće predstave i pojedinci:
-Sterijina nagrada za najbolju predstavu dodeljena je mjuziklu "Zona Zamfirova" u produkciji Pozorišta na Terazijama iz Beograda, tekst, režija i songovi Kokan Mladenović. Odluka je doneta većinom glasova.
-Sterijina nagrada za tekst savremene drame većinom glasova dodeljena je Fedoru Šiliju za dramu u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora."Čarobnjak" u režiji Borisa Liješevića koji je dobio i Sterijinu nagradu za režiju.
-Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje žiri je jednoglasno dodelio Nebojši Dugaliću za ulogu Hadži Zamfira u mjuziklu "Zona Zamfirova", Saši Torlakoviću za ulogu Tomasa Mana u predstavi "Čarobnjak", Jasni Đuričić za ulogu Irine Nikolajevne Arkadine u predstavi "Galeb" SNP Novi Sad. Većinom glasova glumačka nagrada dodeljena je Ivanu Bosiljčiću za ulogu Maneta u mjuziklu "Zona Zamfirova".
-Sterijina nagrada za scenografiju većinom glasova pripala je Aleksandru Deniću za predstavu "Konstantin" Dejana Stojiljkovića, u režiji Juga Radivojevića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Beograd, a za kostimografiju Bojani Nikitović i Stefanu Savkoviću za istu predstavu.
-Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku većinom glasova dodeljena je Marku Grubiću za mjuzikl "Zona Zamfirova", a nagrada za koreografiju jednoglasno je dodeljena Mojci Horvat za istu predstavu.
-Specijalnu Sterijinu nagrada za predstavu u celini žiri je jednoglasno dodelio predstavi "Galeb" A. P. Čehova u režiji Tomija Janežiča, SNP-a.
-Nagrada iz Fonda Dara Čalenić za najbolju mladu glumicu pripala je Ivani Popović za ulogu Zone u “Zoni Zamfirovoj” dok je isto priznanje za mladog glumca dobio Marko Marković za više uloga u somborskoj predstavi “Čarobnjak”.
-Prema odluci žirija Nacionalne sekcije Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, u sastavu: Igor Burić, Vladimir Kopicl i Boban Jevtić, nagrada Okruglog stola ovogodišnjeg Pozorja za najbolju predstavu dodeljena je “Galebu” Antona Pavloviča Čehova, režija Tomi Janežiča, SNP-a.
-Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku “Miodrag Kujundžić” dodeljena je Bobanu Jevtiću za tekst kritike “Prazna recitovanja” objavljen u NIN-u, odlučio je žiri u sastavu Svetislav Jovanov, Nina Popov i Slobodan Obradović.
-Nagradu novosadskog lista “Dnevnik” za umetničko ostvarenje dobio je Tomi Janežič za režiju “Galeba”, a nagrada Zoran Radmilović za glumačku bravuru, koju dodeljuje Kompanija “Novosti”, pripala je Slobodanu Stefanoviću za ulogu Manulaća u “Zoni Zamfirovoj”.
Na kraju je Predrag Ejdus čestitao novosadskoj publici na sjajnom prijemu ovog festivala i izrazio nadu da će i sledećih godina biti još više i dobrih predstava i mlade, nove publike, koja će prihvatiti ovaj festival i voleti ga onako kao što ga vole i oni malo stariji.

Više fotografija možete da pogledate   o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com