Wed08042021

Poslednja izmena:08:44:22 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Šampionska tradicija knjaževačkog Timomeda

Šampionska tradicija knjaževačkog Timomeda

  • PDF

Veliki šampionski pehar u kategoriji Pčelinji proizvodi i oprema za pčelarstvo na ocenjivanju organizovanom povodom 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, ponovo se našao u rukama Srbislava Vidojevića, vlasnika i direktora knjaževačkog "Timomeda".

Svi uzorci imali su vrhunski kvalitet, a uz to asortiman meda, preparata na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme i pribora, bio je najraznovrsniji. Pored 19 Velikih zlatnih medalja, knjaževački “Kardio med” proglašen je šampionom kvaliteta grupe proizvoda. Višestrukom pobedniku i šampionu Novosadskog Međunarodnog poljoprivrednog sajma, Srbislavu Vidojeviću iz knjaževačkog “Timomeda”, pripala je čast da se prilikom dodele priznanja Novosadskog sajma u ime svih nagrađenih zahvali, pre svega komisijama na ocenjivanju kvaliteta, kao i organizatoru.
-Ova priznanja zaslužena u veoma teškim uslovima privređivanja ohrabruju nas da i u takvim uslovima možemo da postignemo značajne rezultate sa našim dobrim proizvodima. U godini jubileja Novosadskog sajma, ova prizananja imaju posebnu težinu za sve nas nagrađene, ali isto tako ova priznanja nas i obavezuju da nastavimo ovu tradiciju ocene kvaliteta, da i sledeće godine učestvujemo i dokažemo da su naši proizvodi trenutno najbolji i najkvalitetniji na domaćem tržištu. Siguran sam da sa ovakvim kvalitetom proizvoda možemo biti ne samo ponosni, nego da ćemo naći kupce kako na našem prostoru tako i u izvozu i kvalitetom dokazati naše srpske proizvode. Uz još jednu zahvalnost, želja da se i sledeće godine svi vidimo na jednom ovakvom skupu, ali isto tako bi pozvao da učestvuju sve oni koji ove godine nisu bili, neka se pridruže ovom takmičenju na kojem će dokazati da i oni imaju proizvode sa kojima mogu da se ponose – rekao je Srbislav Vidojević.
Knjaževački “Timomed” prisutan je na srpskom tržištu od 1989. godine i za to vreme je od Osnovne organizacije kooperanata sa 3 zaposlena, izdržao sva iskušenja i uspešno prerastao u Društvo sa ograničenom odgovornošću, sa 23 zaposlena i godišnjom preradom od preko 500 t meda. Organizuje proizvodnju primarnih pčelinjih proizvoda: meda, voska, propolisa, polena, matičnog mleča, obezbeđuje repromaterijal i hranu za pčele. Na sopstvenom pčelinjaku ima preko 500 košnica, a ostalo kod pčelara kooperanata. Količine primarnih pčelinjih proizvoda koje su potrebne za angažovanje celokupnih proizvodnih kapaciteta nabavljaju se i otkupom od ostalih pčelara koji nisu direktni kooperanti, sa područja opština Knjaževac, Zaječar, Sokobanja i Negotin. Prikupljeni med se u pogonima "Timomed"–a klasifikuje (šumski, livadski, bagremov, lipov, cvetni med), preradi i u različitim pakovanjima plasira na domaćem i inostranom tržištu. Osim meda, koji je osnovni proizvod, "Timomed" je na tržištu prisutan i sa drugim pčelinjim proizvodima. Tako se u trgovinama širom zemlje nalaze propolis kapi, polen, Dijetmel (proizvod koji predstavlja zamenu za šećer), Dijetbet (med sa hromom), Dijetbet 2 (namenjen dijabetičarima), Efermded i Efermel (dijetetski proizvodi obogaćeni organski vezanim gvožđem). Iz programa čvrste hrane za pčele izdvajamo pogače Apitimo O i Apitim S.
Svoju razvojnu strategiju "Timomed" bazira na prirodnim bogatstvima sa ekološki čistog područja Stare planine koje pokriva, sopstvenim proizvodnim kapacitetima i potrebama domaćeg i inostranog tržišta. "Timomed" radi na osvajanju proizvodnje novih dijetetskih i drugih proizvoda na bazi meda i lekovitog bilja, ali i na programu parafarmakologije i kozmetičkih preparata, kao i na povećanju broja košnica u pčelinjaku
Pčelinjak "Timomed"–a prerastao je u Centar za selekciju i reprodukciju matica. U okviru centra vrši se i veštačka oplodnja matica. Ispitivanje, unapredenje i kontrola kvaliteta proizvoda obavlja se po najvišim svetskim standardima u sopstvenoj laboratoriji i
u laboratorijama Veterinarskog instituta u Zaječaru, Instituta za higijenu i tehnologiju meda u Beogradu, kao i u akreditovanim laboratorijama za tržište EU u Nemačkoj. Za dobar kvalitet pčelinjih proizvoda neophodno je korišćenje pravilne apitehnike i skladištenje meda u odgovarajućim uslovima. Zbog toga "Timomed" od svog osnivanja vrši edukaciju pčelara. Predavači su eminentni stručnjaci iz naše zemlje i sveta. Razvojni program i usvajanje najsavremenijih poslovnih, marketinških, organizacionih i tehnoloških rešenja pružiće dalji prosperitet i budućnost "Timomed"–a.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com