Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Pravi odmor na Majkinom salašu

Pravi odmor na Majkinom salašu

  • PDF

Jedan od prvih salaša sa severa Bačke, Etno park „Majkin salaš“ uspeo je da se nametne kao vodeći i kao jedan od onih koji diktira standarde. Uređen je na bački, vojvođanski način sa mnogo ličnog stila i ukusa, ukratko, jedinstveno, salašarski. Etno park „Majkin salaš“ se prostire na površini od 30 hektara, od čega je 15 hektara pod zasadom jabuke. Od te jabuke proizvodi se rakija i vino, kao i ajvar, njihov specijalitet, kojem se za razliku od svih ostalih ajvara uz papriku dodaje najzdravija voćka na svetu – rajska jabuka. Pored voćnjaka, na imanju se nalazi smeštajni objekat „Cvetni salaš“, sa 15 soba, bazenom na otvorenom, galerijom slika, ergelom konja i ponija "Maestoso"...

„Majkin salaš“ ima tradicionalni restoran kapaciteta 450 mesta i domaću kuhinju u kojoj se mogu probati: krompirača, teleći perkelt sa domaćim testom i sirom, pevčiji paprikaš sa knedlama, salašarski pasulj, ovčiji paprikaš sa kupusom, svinjski papci, pečena patka ili riblja čorba, pa fanke, domaća štrudla, gomboce, kompoti.... Uz sve to, prisutna je kvalitetna ponuda vina, domaće rakije od dunje, jabuke i šljive. U sklopu „Majkinog salaša“ nalazi se seosko dvorište, igralište za decu, ribnjak koji se prostire na 2 hektara površine, na kojem je, za goste, dozvoljen sportski ribolov i gde se, nekoliko puta godišnje, organiziju takmičenja u pecanju. Pored toga, tu se nalazi i Muzej poljoprivrednih mašina, mnogo slobodnih životinja, uglavnom ptica i još mnogo toga.
-Mi ove godine slavimo deset godina od otvaranja restorana - kaže Ivana Gabrić i nastavlja: - Tada smo bili među pionirima i bilo je teško, jer nije lako biti prvi i biti predvodnik u nečemu. Sada mnogi znaju za nas i za kvalitet koji nudimo, a mi smo zadovoljni njihovom posetom. „Majkin salaš“ predstavlja mesto na kome se nudi jedan vid odmora, relaksacije i uživanja. Ljudi prvenstveno dolaze zbog hrane, vole da probaju naše bačke, vojvođanske specijalitete, ali dolaze i zbog sadržaja i smeštaja. Popularna su letovanja, i ne mali broj porodica dolaze na pet, šest pa i deset dana tokom letnjih godišnjih odmora. Deci je zanimljivo da se igraju na igralištu, da jašu konje, velike i male, da se provozaju fijakerom, a zimi je moguće sankanje u sankama sa upregnutim konjima. Mnogi naši gosti dolaze zbog pecanja. Naši gosti ne moraju da se plaše da će im biti dosadno. Etno park „Majkin salaš“ se nalazi na 2,5 kilometara od turističkog mesta i banje stare 160 godine, Palića, a u neposrednoj blizini Specijalnog rezervata prirode Ludaško jezero, Parka prirode Selevenjske pustare i Subotičke peščare i jezera Palić, Ludoš, Treset i Omladinsko, uz koje postoje nekoliko zanimljivih pešačkih i biciklističkih staza. Aktivni smo i na polju organizacije seminara i savetovanja, te večera za velike grupe i poslovne ljude. Izdvojila bih i naše manifestacije u toku godine: Uskršnju radionicu za decu, Radionicu za decu povodom Dana bundeva krajem oktobra, te kožarske, likovne, slamarske i gipsarske radionice. Organizujemo i likovne kolonije, česti su nam gosti kulturno-umetnička društva i to sve u cilju očuvanja kulturno istorijskog nasleđa i unapređenja turističke ponude-obavestila je Ivana Gabrić.
Etno park „Majkin salaš“ nosilac je mnogobrojnih priznanja i nagrada, ali je najveća satisfakcija za Gabriće to što se radi o porodičnom poslu, u kome svi ukućani podjednako rade, ali i podjednako uživaju uz svoje brojne goste.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com