Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Zlatibor oduvek bio na skijama

Zlatibor oduvek bio na skijama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Opšina Čajetina, TO Zlatibor i Smučarski klub Zlatibor u sklopu obeležavanja 120 godina turizma organizovali su skup "Zlatibor na skijama" u petak 31. maja 2013. godine u kongresnoj sali hotela Mona.
Skup je bio izuzetno posećen. Više od 100 ljudi, nekadašnjih i sadašnjih takmičara i trenera, predstavnika norveške ambasade, prijatelja iz Republike Srpske, Beograda, Sjenice, ljubitelja smučarskog trčanja okupilo se da se podseti da su se u zlatiborskim selima pravile skije u radionicama majstora kovača i stolara, da su sva seoska deca znala skijati, da se podsete na prve zabeležene dolaske turista koji su zbog skijanja po snežnim zlatiborskim vrhovima '30 godina prošlog veka dolazili na „zlatnu planinu“.

Otvarajući skup, dobrodošlicu prisutnima poželeo je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović. Zatim je prezentaciju "120 godina turizma na Zlatiboru" održao direktor Turističke organizacije Zlatibora Darko Đurović. Predstavljeni su turistički potencijali Zlatibora kroz vekove, sve do današnjih dana kada Zlatibor godišnje poseti preko 250 hiljada posetilaca, koji ostvare preko milion noćenja, raspolaže sa 20 000 ležaja visoke kategorije, u hotelima, odmaralištima, konačištima, pansionima, vilama. Kao savremeni smučarski centar, Zlatibor danas ima šestosedne žičaru na Torniku, ski centar Obudovica za skijaše početnike i FIS homologizovanu stazu za smučarsko trčanje na Tić polju.
Skup je uveličao, ne samo svojim prisustvom, nego i aktivnim učešćem na njemu, Njegova Ekselencija Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Srbiji. On je govorio o Norveškom kapetanu Henriku Angelu, avanturisti, putopiscu, sportisti i ljubitelja smučanja koji je bio i prvi instruktor skijanja u Francuskoj i prvi član Međunarodnog olimpijskog komiteta iz Norveške. Henrik Angel 1983. pre 120 godina dolazi na Balkan i uči kraljevsku porodicu Crne Gore i tada princa Petra I Karađorđevića primarnom skijanju, smučarskom trčanju "hodanju na skijama."
Henrik Angel je jedan od zaslužnih za masovnost smučanja u Norveškoj čija ski federacija danas broji preko 170.000 članova organizovanih u 1150 klubova.
O istoriji smučanja na Zlatiboru i uticaju kapetana Henrika Angela na razvoj smučanja u Srbiji govorio je predsednik Upravnog odbora SK Zlatibor Miloš Glišović. Predstavio je kontinuiran rad Smučarskog kluba Zlatibor od 1938. godine do danas.
Istaknut je najslavniji period postojanja kluba 70-tih i 80-tih godina, stagnacija 90-tih godina zbog poznate nepovoljne situacije Srbije i ponovna aktiviranja i razvoj kluba nakon 2000. godine. Ono čemu se sada u klubu teži je osiguravanje dovoljne količine besplatne skijaške opreme za uključivanje što većeg broja dece iz zlatiborskih škola i osiguravanje dobrih uslova za rad najboljih takmičara. Redovna priprema homologizovanih staza na Tić polju tokom protekle sezone privukla je kako strane tako i domaće ljubitelje ovog sporta. U Murtenici je, poslije više od 20 godina, pripremljena staza u dužini od 10km za klasičnu tehniku.
Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je dodijelio posebnu zahvalnicu Norveškom abasadoru Nils Ragnar Kamsvagu za doprinos u afirmaciji i razvoju skijaškog trčanja na Zlatiboru.
Najstarijem članu kluba SK Zlatibor,76-godišnjem Iliji Glišović, pioniru skijanja na Zlatiboru, nekadašnjem vrlo uspešnom takmičaru i instruktoru dece u seoskim sredinama, uručena je zahvalnica za njegov nesebičan rad i posvećenost ovom sportu.
Rešenje o dodeli jednogodišnje stipendije dobio je najuspešniji zlatiborski smučar trkač u sezoni 2012-2013, Sanjin Dizdarević.
Prezentacijom "Napad na Soči sa Zlatibora" predstavio se Milanko Petrović, najuspješniji srpski biatlonac i smučar trkač, osvajač dve A norme za ZOI 2014 u Sočiju. Govorio je o svom takmičarskom putu zajedno sa svojim trenerom Tihomirom Milosavljevićem, o uspehu, takmičenjima, odricanjima, putovanjima, anegdotama ... kao i o početku svojih priprema za Zimske olimpijske igre u Sočiju, baš na Zlatiboru.
Učesnici skupa su zatim pozvani na koktel i izložbu posvećenu istoriji smučarskog trčanja i biatlona na Zlatiboru. Interesantno predstavljena postavka brojnih eksponata starih skija, novinskih članaka, knjiga o smučanju, brojnih osvojenih medalja na smučarskim takmičenjima širom Jugoslavije, uverila je prisutne koliko su duboki koreni smučanja na Zlatiboru.
Izložba je sadržavala i deo s najsavremenijom opremom takmičara i dala retrospektivu razvoja smučarske opreme. Pored stola za mazanje skija s priborom za mazanje, izloženi su najnoviji modeli skija i roler skija za letnu varijantu takmičenja i trening.

Izvor: www.zlatibor.rs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com