Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jedanaest godina JP Vojvodinašume

Jedanaest godina JP Vojvodinašume

  • PDF

Javno preduzeće “Vojvodinašume” osnovano je 2002. godine sa ciljem da integralno gazduje šumama i upravlja zaštićenim prirodnim dobrima i lovištima. U proteklom periodu, preduzeće je uloženilo veliki napor da unapredi sve segmente poslovanja, a sve to u skladu sa principima šumarstva, održivog razvoja i profitabilnosti. Pored toga se od samog osnivanja vodilo računa o povećanju šumovitosti i unapređenju postojećeg šumskog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine.

Preduzeće sa preko 1650 zaposlenih svoju javnu i privrednu misiju obavlja preko pet ogranaka koji čine četiri šumska gazdinstva i „Vojvodinašume-Lovoturs“. Po principima međunarodne FSC standardizacije gazduje na površini većoj od 129.000 ha vodeći pri tome računa o ostalim prirodnim resursima u šumskim područjima među kojima se nalazi šesnaest zaštićenih područja na površini većoj od 70.000 ha.
Sa svojim lovištima i savremenim lovačkim kućama za smeštaj turista, uzgajalištima divljači i stručnim kadrovima, Javno preduzeće „Vojvodinašume“ predstavlja lovno-privredni subjekat u Autonomnoj pokrajini Vojvodine i Republici Srbiji, a time i neizostavni činilac u planiranju ukupnog razvoja lovstva.
U septembru 2012. godine, u Kaćkoj šumi kod Novog Sada, Preduzeće je otvorilo prvu izvoznu hladnjaču za divljač u Srbiji. Tu će biti skladišteno meso koje će se izvoziti u Evropsku uniju i zhvaljujući tome će po prvi put nakon 20 godina stranim lovcima biti omogućeno da divljač koju odstrele u Vojvodini i izvezu.
Veliki značaj daje se zaštiti životne sredine, očuvanju i nezi postojećih šuma, kao i podizanju novih. Da bi se ovo postiglo veliki trud se ulaže kako bi se podigla svest društva o važnosti postojanja šuma i prirode u svakodnevnom životu svih nas.
Bez međusobne podrške zaposlenih, organa osnivača, medija, civilnih organizacija, naučnih obrazovnih institucija, ovo se u velikoj meri ne bi bilo ostvarivo.
Shodno osnovnoj delatnosti, profesionalnoj odgovornosti i društveno odgovornom poslovanju, svake godine se u cilju pomoći i podrške izdvaja adekvatna suma novca u okviru donacija i ostalih društveno odgovornih projekata. Prošle godine su započeta, a ove godine nastavljena četiri velika međunarodna projekta koja će imati dugoročni uticaj na razvoj različitih delova privrede u zemlji.
Javno preduzeće „Vojvodinašume“ želi budućim generacijama da ostavi najlepše šume koje će svojim ambijentom pružiti uslove za lepši i zdraviji život.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com