Sat04172021

Poslednja izmena:09:16:25 PM

Back KULTURA MUZIKA Stipendisti opravdali poverenje

Stipendisti opravdali poverenje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

U organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, u utorak, 4. juna 2013. godine, u Svečanoj sali Gradske kuće održan je koncert stipendista Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin“ za školsku 2012/2013. godinu.

Po želji Melanije Bugarinović, čuvene mecosopranistice i primadone Beogradske i Bečke opere, u Novom Sadu je 1978. godine potpisan ugovor o osnivanju Fonda Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović, kojim je ova operska diva zaveštala novosadskoj opštini svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu stečenu tokom njene plodne umetničke karijere za školovanje mladih talenata vokalnog smera i pijanista-korepetitora iz redova učenika Muzičke škole "Isidor Bajić" i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Ovaj njen plemeniti gest vođen je željom da sačuva sećanje na svoju prerano preminulu ćerku Mirjanu Kalinović, takođe talentovanu opersku pevačicu, ali i da mladim muzičkim talentima materijalno pomogne, kako bi se što lakše školovali. Posle njene smrti, 1986. godine, sva pokretna imovina preneta je u Muzej grada Novog Sada, pa je u ovoj instituciji kulture formirana posebna zbirka - Memorijal Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin, kao trajna uspomena na dve srpske primadone, a svake godine se održavaju godišnji koncerti korisnika ovog Fonda.
Ove godine, koncert su priredili talentovani Teodor Najdan Trifunov, tenor, II razred SMŠ "Isidor Bajić" u klasi Anđele Čivović Saramandić; Ognjen Milivojša, bas, II razred SMŠ "Isidor Bajić" u klasi mr Senke Nedeljković; Andrijana Kuveljić, sopran, I godina AUNS, Miloš Milojević, bas, II godina AUNS, Nataša Rašić, mecosopran, III godina AUNS, Nikola Basta, bariton, IV godina AUNS, Emilija Minić, sopran, IV godina AUNS, svi u klasi prof. mr Milice Stojadinović i klavirska saradnica Jelena Lazić, III godina AUNS u klasi prof. Biljane Gorunović.
Oni su, na opšte zadovoljstvo prisutnih izveli poznate operske arije Đakoma Pučinija (G.Puccini): iz opera Toske (Tosca), Boema (La Boheme), Đani Skiki (Gianni Schicchi); Šarla Gunoa (Charles Gounod) iz opere Faust; Žorža Bizea (Georges Bizet): iz opere Karmen (Carmen) i solo pesme Josifa Marinovića, Žila Masnea (Jules Massenet), Stanojla Rajičića, Sergeja Rahmanjinova (Сергей Рахманинов), Marka Tojčevića, Dimitrija Golemovića, Lea Deliba (Leo Delibes).
Naša proslavljena operska diva Vera Kovač-Vitkai doskorašnji redovni profesor solo pevanja na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a sada i predsednik komisije, jedna je od onih koja donosi odluku o tome kome će pripasti stipendija Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin“, i ko zaslužuje da svojim talentom izbori mesto među drugim talentovanim kandidatima. Prof. Vitkai kaže da se često za osam pevačkih mesta na audiciji, koja se svake godine održava sa početkom školske godine, takmiči preko dvadeset nadarenih đaka i studenata, ali stipendija uvek završi kod darovitih i vrednih. Jednom dodeljena stipendija može da traje samo godinu dana, a može da traje tokom svih godina studija. Može da se izgubi, ali može i da se ponovo zasluži. A da sve bude regularno, brine se tročlana komisija, koju je ove godine osim predsednice Vere Vitkai-Kovač činio dirigent Aleksandar Kojić i pijanistkinja Rita Kinka, zadužena za izbor jednog klavirskog saradika, jer bez dobrog korepetitora teško je da pevač dođe do punog izražaja.
Koliko je Novi Sad povlašćen s obzirom da se baš u njemu i za njegove mlade talente dodeljuju stipendije, prof. Vera Kovač-Vitkai kaže:
-To je vrlo lepo samo daj Bože da što duže traje. Nastao je zastoj zbog neredovnih uplata i dosta je stvari iz Fonda nestalo, a za našu omladinu taj iznos od 15.000 dinara mesečno tokom cele godine, predstavlja lep podstrek za njihov rad.
Slušajući te divne glasove mladih ljudi, budućih umetnika koji će činiti elitu naše operske scene, ni jednog trenutka se ne zapitate da li su oni to zaslužili, već zašto se to što su zaslužili dovodi u pitanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com