Wed07062022

Poslednja izmena:11:21:29 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Gala koncert KUD Vila: Mladost kakvu želimo

Gala koncert KUD Vila: Mladost kakvu želimo

  • PDF

Veliki godišnji koncert Kulturno umetničkog društva „Vila“ iz Novog Sada, održan je na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, u subotu, 22. juna, u ambijentu koji je i prostorno i vizuelno upotpunosti odgovorio zahtevima bogatog programa u kome je učestvovalo preko 500 izvođača.

Pored brojnih prijatelja i poštovalaca KUD „Vila“ koncertu je prisustvova i Njegovo preosveštenstvo, Vladika Bački dr Irinej, koji se na kraju koncerta obratio učesnicima programa i svim prisutnima rečima da je duhovna radost i zadovoljstvo sve što smo videli i doživeli na koncertu, da su to naši znaci u veku prolaznosti i da nije slučajno da su ovi lepi sadržaji očuvani kraj naših manastira i crkava, u vreme prazničnih sabora, mesta okupljanja srpskog naroda. Vladika dr Irinej je dodao da se evropski duh sastoji od čuvanja svoje baštine, i unošenja svega lepog u riznicu ljudskog, dajući blagoslov KUD „Vili“ „sa očinskom ljubavlju i neka Bog da utehu i svako dobro u vremenu“.
Nastupi folklornih ansambala, početničkog, mlađeg dečjeg i dečjeg izvođačkog sastava, te pripremnog, studentskog do predizvođačkog i izvođačkog, prezentovali su igre i pesme iz Srema i Banata, igre iz belopalanačkog polja i Gruže, centralne Srbije, užičkog, studeničkog, ozrenskog, bosilegradskog kraja i leskovačkog Pomoravlja, te pesme, igre i običaje iz Podgrmeča. Na koncertu prikazane su i dve premijere: Igre iz svrljiške kotline „Sinu sunce na svrljiški sabor“, i velelepna transkripcija i scenska obrada „Sedme rukoveti“ S:S. Mokranjca, koju su zajedničkim nastupom doneli izvođački ansambl, hor i orkestar.
Narodni i tamburaški orkesar, hor i solisti: Miodrag Spasić (vokal) i Olesja Ramač (violina), te Pevačka grupa „Likosi“, programu su dodali raznovrsnost i učinili ga još atraktivnijim. Tome je u nekoliko navrata doprinelo i stotinak članova „Vile“ koji su svojim energičnim nastupima izazivali ovacije publike.
A da to sve izgleda uigrano i visoko profesionalno omogućili su umetnički rukovodioci Folklornih ansambala „Vila“ na čelu sa umetničkim direktorom društva i koreografom Miloradom Lonićem (izvođački ansambl), Ivan Sabo (tamburaški orkestar), Dragan Narančić (narodni orkestar), Hermina Guka Sarka i Anamarija Sarka (hor), Miljana Lonić (predizvođački sastav), Radovan Ignjatov (pripremni sastav), Slavica Nikolić (početnički sastav), Tatjana Jezdimirović (studentski sastav), Svetlana Vuksanović i Milko Živković (dečji izvođački sastav), Dunja Nikolić (mlađi dečji sastav), Ivana Jerinkić (škola folklora) i Miloš Cvjetićanin (Likosi).
Godišnji koncert KUD „Vila“ omogućili su grad Novi Sad, TV Most i TV Panonija, Novosadska televizija, No-No klub Beograd, D.O. Tesla Novi Sad, Elektrotim d.o.o., Folklor magazin i Manastir Velika Remeta.
Ovako visokom nivou izvođenja sigurno je doprinelo i 50 nastupa koje je od početka 2013. godine KUD „Vila“ realizovala u zemlji i inostranstvu. Sa dinamikom proba dva do tri puta nedeljno, i isto toliko nastupa, sve koreografije, ovo amatersko društvo, dovodi do perfekcionizma. Poseban motiv predstavlja saradnja sa kulturnim društvima iz inostranstva, putovanja i uzvratne posete, a ove godine su ostvareni zajednički koncerti sa KUD „Biseri“ iz Pariza i „Bambi“ iz Beča. Krajem jula i početkom avgusta, KUD „Vila“ očekuje nastup na X BALLUS međunarodnom festivalu folklora na Sardiniji.
„Vila“ je ovim koncertom pokazala ne samo lepotu narodne pesme i igre sa ovih prostora. Članovi„Vile“ od 6 do 24 godine, nekolicina mlađih i nekolicina starijih, ovim gala koncertom pokazali su svu lepotu raspoložene, vesele, vredne mladosti usredsređene, posvećene i sposobne da kvalitetno „utroše“ svoje slobodno vreme. Na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ mogli smo da vidimo mladost kakvu samo možemo poželeti.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com