Sat09262020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Podrška APV radu klastera Panonska rakija

Podrška APV radu klastera Panonska rakija

  • PDF

Nakon što su osnovani brojni vinski klasteri, u aprilu ove godine, sa sedištem u Zrenjaninu (www.destilerije.com) osnovano je prvo rakijsko udruženje pod nazivom Poslovno udruženje Klaster “Panonska rakija”. Osnivači klastera su: Destilerija Jovovača, Kačarevo; CMD Rakije, Mokrin; Destilerija Petrović, Ruma, Enološka Stanica, Vršac; PSS Agrozavod Vršac; Alma Mons, Novi Sad; Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede, Novi Sad; Udružene porodične destilerije Vojvodine i RCR Banat, Zrenjanin.

Za predsednika UO je izabran Branko Bokun (Jovovača, Kačarevo), a za Menadžera klastera mr Ana Pandžić. Sedište poslovnog udruženja je u Zrenjaninu, Čarnojevićeva 1 - sedište Regionalnog centra za socio - ekonomski razvoj Banat.
Klaster je osnovan radi jačanja tržišne pozicije proizvođača voćnih rakija, unapređenja kvaliteta proizvoda, objedinjavanja ponude malih proizvođača u zanatskoj proizvodnji i zastupanja zajedničkih interesa članova klastera pred državnim organima. Članovi klastera mogu biti proizvođači rakije, poljoprivredna gazdinstva proizvođači voća i grožđa, proizvođači i distributeri opreme i enoloških sredstava, stručne i naučne institucije, kao i državne ustanove. Klaster "Panonska rakija" zasad ima devet članova i, pored proizvođača voćnih rakija, takođe okuplja regionalne centre i agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i poljoprivredne stručne službe u ovoj oblasti. Osnivanje poslovnog udruženja rezultat je trogodišnjeg projekta umrežavanja proizvođača voćnih rakija koje je, u 2012. godini, podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.
Udruženje je nedavno dobilo i punu podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, na zvaničnom, zajedničkom sastanku održanom u Izvršnom veću Vojvodine.
Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin, obraćajući se članovima "Panonske rakije”, rekao je da je jedan od 12 strateških pravaca, koje je Vlada Vojvodine utvrdila u svom programu za podsticanje privrede i preduzetništva u Vojvodini, klasterizacija i interesno povezivanje proizvođača. Želja je da se sve delatnosti u Vojvodini udruže u klastere, jer je iskustveno dokazano da je to model za postizanje kvaliteta proizvoda i usluga, a posebno za efikasniji nastup na inostranom tržištu. Pozitivne rezultate već pokazuju do sada osnovani metalski klaster, IT klaster i klaster u turizmu. Zato je Pokrajinski sekretarijat za privredu podržao osnivanje i početak funkcionisanja ovakvog poslovnog udruživanja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar