Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM HOTELI Pukovnik mr Jovan Mijatović o (ne)prilikama VU Tara

Pukovnik mr Jovan Mijatović o (ne)prilikama VU Tara

  • PDF

Hotel “Breza” u Vrnjačkoj Banji je bila mesto održavanja prvog MINI BUSINESS SAMIT-a uz Gegula sajam rakije i vina, koji je u organizaciji Udruženja Etno centar ,,Gegula" održan od 28. do 30. juna. Tom prilikom Hotel “Breza “ je ugostio 92 izlagača iz cele Srbije, mnogobrojne delegacije i banjske goste.

Iskoristilo smo priliku da porazgovaramo sa potpukovnikom mr Jovanom Mijatovićem, direktorom Vojne ustanove „Tara“, osnovane 7. jula 1977. godine. U sastav VU „Tara, osim Hotela „Omorike“ sa depandansom „Javor“ i Hotelom „Beli bor“, na Tari, od 2010. godine nalazi se i Hotel „Breza“ u Vrnjačkoj Banji. Poslednjih desetak godina, gospodin Jovan Mijatović uspešno vodi VU “Tara”, a 2006. godine, proglašen je za menadžera godine u hotelijerstvu i turizmu.
*Objekti poput “Omorike” i “Breze” odavno su postali simboli mesta u kojima se nalaze. Kako ste to postigli?
 
-To je tačno, jer kada spomenete Taru, prva asocijacija je Hotel „Omorika“, ili na spomen „Omorike“ prvo se pomisli na Taru planinu, kao i na spomen „Breze“ na Vrnjačku Banju, a oni su simbol kontinuiteta nekog rada. „Breza“ je objekat koji radi 365 dana godišnje, jedini ovakvog tipa sa tri zvezdice. Oni koji su nas do juče pratili, i imali su tri zvezdice, sada su se sveli na jednu. Nažalost, te naše zvezdice danas ne može da prati i odgovarajuća cena, tako da smo mi, kada su u pitanju pansionske i vanpansionke usluge ostali na nivou od prošle godine, s tim što smo omogućili svakom ko boravi u našim objektima sedam i više dana, plaćanje na sedam rata.
*Sagledavajuči opštu finansijsku situaciju u zemlji, kako ste zadovoljni brojem gostiju u vašim hotelima na Tari i Vrnjačkoj Banji?
-Maj je bio u odnosu na poslednjih šest ili sedam godina na nivou broja gostiju, a pansionska i vanpanskioneka potrošnja u odnosu na prošlu godinu je za 18% veća. U januaru, februaru i martu poseta je bila na nivou prošle godine, s tim što je ove godine zima na Tari bila duga i hladna, bez snega, za razliku od prošle godine, kada je snega bilo u izobilju. Ali, u odnosu na prethodne godine, opala je vanpansionska potrošnja. Imamo reper, prema kome su u 2007. godini, hoteli na „Tari“ imali na godišnjem nivou, vanpansionsku potrošnju od 42%, što se može meriti sa razvijenim evropskim zemljama, a danas se kreće 22 do 25%. Prodaja kolača nema velku oscilaciju, jer kvalitet je dobar i u potpunosti opravdava cenu, ali se više uz kolač ne uzima sok, već čaša vode. Uz to, gosti sve više plaćaju svoj boravak na rate i skraćuju ga.
*Bez obzira na sve ove nedaće hoteli u sastavu vojne ustanove, bilo u Vrnjačkoj Banji, bilo na Tari se nekako „drže“ i odolevaju problemima sa kojima se suočavamo?!
-Tačno je da se „drže“ zahvaljujući tome što sa menadžemetom ustanova permanentno radimo i sagledavamo probleme, uvodimo nove programe, planiramo koje bi novine mogli da ponudimo gostima, da li možemo da pronađemo neku novu manifestaciju, kao što je bio ovaj sajam, da uvek bude neko dešavanje. Naš moto je samo da se radi, pa makar da od toga, u tom trenutku i ne bude zarade, ali bitno je da se nešto dešava. A onda se ni osoblje ne opušta, ljubazno je i svi se trude. Vidim da je cela situacija podsticajna, jer čovek najbolje radi kada je deo nekog kvalitetnog sadržaja, a rezultat će doći sam po sebi.
*Imate dve potpuno drugačije situacije: Vrnjačka Banja, koja je u letnjem periodu puna događanja i sadržaja, i Taru koja je simbol mirnog odmora i rekreacije. Kako to uspevate da izgurate?
- U našim hotelima se održava veliki broj seminara, kongresa i savetovanja, jer imamo izvrsne uslove za kongresni turizam. Osim toga, na Taru dolaze gosti kojima je cilj aktivan odmor u prirodi. Pored hotela su igrališta za tenis, košarku, odbojku, fudbal, trim staza dužine 1.900 metara sa potrebnim spravama, 10 km uređene šetne staze i preko 120 km markiranih planinarskih staza od kojih su neke vrlo zahtevne, zatim orijentiring, tracking, savlađivanje kanjona Rače sa elementima alpinizma, sportska takmičenja na terenima kod hotela ili u hotelu (bazen, teretana, kuglana, st. tenis), Team building i rekreativne programe,paint ball, izlete autobusom po Nacionalnom parku “Tara”, u Mokru Goru, Perućac sa vožnjom brodom ili spust čamcima niz reku Drinu itd.
Ovde u Banji je rekreativni sadržaj slab u odnosu na Taru i vrlo ga malo ima. Da su u Banji sadržaji raznovrsniji, gosti bi se malo duže zadržali, jer gost se uglavnom posle trećeg dana pita, ako nije došao iz zdravstvenih razloga: „A šta ću ja da radim?“. U Banji leti može da ode do otvorenog bazena, ako je loše vreme, može da koristi „Brezin“ zatvoren bazen, ima tu nekih sportskih terena, ali ne mnogo, i oni su pretežno uvek zauzeti. Mi smo napravili jedan sadržaj za decu pored hotela, dok ih roditelji sa hotelske terase mogu posmatrati, 50% soba smo aklimatozovali, ukratko, omogućili smo da za ono što gost plati dobije maksimalnu uslugu. Pitanje rekreativog sadržaja mi ne možemo nadomestiti, kao ni program i organizaciju izleta, jer je to posao TO Vrnjačke Banje. Ona je ta koja je po meni zakazala i nije se uključila u osmišljavanje turističke ponude grada.
*Koja je vaša ideje za unapređivanje turističke ponude i sadržaja?
-Stručni tim VU“Tara“ je uradio jedan idejni projekat koji ne podrazumeva neku veliku investiciju, da ponudu Hotela „Breza“ zaokruži izgradnjom Wellness&Spa centra. Imamo prostor, imamo sve, samo nam nedostaju mala finasijska sredstva. Imamo problem oko obezbeđivanja tih sredstava jer mi to sami moramo da obezbedimo. Kada bi to uradili, Wellness&Spa centar zajedno sa bazenom, bi se prostirao na oko 1.000 m2, tako da bi gost 365 dana mogao da ga koristi, da mu bude prijatno i da mu bude smisleno ispunjeno vreme. Planirali smo i na Tari da napravimo jedan Spa-centar, jer Hotel „Omorika“, već raspolaže svim drugim neophodnim sadržajima, da gost za lošeg vremena može da po ceo dan boravi u hotelu i da mu ne bude dosadno.
*Kako u Banju, ali i na Taru privući i nove goste, koji nisu ranije posećivali ova mesta?
-Ovu manifestaciju smo iskoristili za kontakte sa predstavnicima sindikata, turističkim radnicima. Obilazimo gradove po Srbiji, BiH, Republici Srpskoj, iz kojih imamo takođe dosta gostiju, pregovaramo sa TO i sindikatima, stalni smo gosti sajmova, i trudimo se da na najbolji način reprezentujemo VU „Tara“. Na Tari se trenutno nalazi četvrta grupa slovenačkih turista, koji borave 3 do 4 dana, u okviru aranžmana po Srbiji od po 7 do 10 dana i verujemo da ćemo vremenom imati sve više stranih turista
-kaže Jovan Mijatović.
Teško je naći i jednu privrednu granu koja je manje predvidljiva od turizma. Za zemlju u kojoj je turizam relativno mlada grana, i koja se bori za svakog gosta, najbitnije je da uz kvalitet usluga i ljubaznost, koje su nam svojstveni, iznađemo dovoljno različitih sadržaja kako bi mogli “uposliti” goste različitih interesovanja pokazujući im lepotu naših prirodnih i kulturnih vrednosti, jer kada se više bude znalo o nama više će nas i voleti i želeti da saznaju još više, bilo da se radi o domaćem gostu ili strancu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com