Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dodeljeni certifikati opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem

Dodeljeni certifikati opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem

  • PDF

Na svečanoj ceremoniji, održanoj 28. juna 2013. godine u Domu Narodne skupštine, NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i Ministarstvo finansija i privrede, dodelili su osam certifikata opštinama i gradovima koji su u prethodnom periodu ispunili standarde povoljnog poslovnog okruženja, među kojima su Kovačica, Kragujevac, Kula, Loznica, Nova Varoš, Odžaci, Sombor i Vršac. Kragujevac i Loznica su prvi gradovi u Srbiji koji su po drugi put stekli certifikat.

Tom prilikom se, takođe, diskutovalo na temu kako poboljšati uslove za poslovanje u Srbiji.
Istaknuto je da certifikat za opštine znači konkurentnost nad drugim lokalnim samoupravama i bolju poziciju na investicionoj mapi, da investitori dobijaju neophodnu predvidivost za planiranje poslovanja, a država može da očekuje pozitivne efekte ne samo kroz veći izvoz i prihod u budžetu već i kroz ravnomerniji razvoj i postizanje ekonomske stabilnosti privlačenjem kvalitetnih investitora dugoročno posvećenih jednom tržištu. Građani od certifikata mogu da očekuju bolje usluge, kao i da će njihove opštine da privuku poslodavce koji će otvoriti sigurna i dobro plaćena radna mesta, veći izbor pri zapošljavanju, bolju socijalnu zaštitu i rast životnog standarda.
Uz predsednika UO NALED-a gospodina Vladana Atanasijevića predstavnicima gradova i opština priznanja je u Skupštini Srbije uručila potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić koja je napomenula da je primena evropskog zakonodavstva, kao jedan od najsloženijih zadataka Srbije na putu ka EU, u rukama lokalnih samouprava koje moraju da imaju kapacitet da ga primene. Oko 60 odsto obavezujućeg evropskog zakonodavstva sprovodi se na nivou lokalnih samouprava, pa u svakoj od opština i gradova u Srbiji treba da se napravi povoljan poslovni ambijent, da se ukidaju korupcija i suvišna birokratija. Takođe je naglašeno da je za uspostavljanje povoljnog poslovnog okruženja u zemlji treba reformisati privredno zakonodavstvo, uravnotežiti regionalni razvoj, razvijati slobodne industrijske zone i doneti transparentne poreske propise.
Uloga lokalnih samouprava u privlačenju investicija je od presudnog značaja budući da su oni prva instanca sa kojima se investitor susreće i kojima treba obezbediti predvidive uslove za poslovanje, potrebne dozvole i ostati dugoročan strateški partner. NALED sprovodi kampanju za promociju investicija koja podstiče svest o tome gde možete i u šta ulagati, razume značaj i suštinu lokalnog ekonomskog razvoja i podstiče ga na različite načine kao što je sprovođenje certifikacije opština, razvoj javno-privatnih partnerstava i podsticanje brownfield investicija na lokalu.
I ovom prilikom je naglašeno da Srbija ima veliki potencijal za razvoj IT industrije zbog obrazovanih kadrova. Pored izgradnje industrijskih zona neophodno je da se lokalne samouprave okrenu poljoprivredi kao radno intenzivnoj privrednoj grani, koja može da zaposli i radnike i iskoristi zemljište.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com