Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Prof. dr Miladin Ševarlić, šansa Srbije je u udruživanju

Prof. dr Miladin Ševarlić, šansa Srbije je u udruživanju

  • PDF

Jedan od četiri segmenata Prvog MINI BUSINESS SAMIT-a uz Gegula sajam vina i rakije, odražanog od 28 do 30. juna 2013. godine u Vrnjačkoj Banji bio je na temu neiskorišćenih potencijala Srbije sa težištem na poljoprivredi, ugostiteljstvu i turizmu.

Jedan od učesnika MINI BUSINESS SAMIT-a bio je i dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i predsednik Društva agroekonomista Srbije, počasni profesor Volgogradskog državnog agrarnog univerziteta, član Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti.
U svom obraćanju, prof. Ševarlić je iskoristio priliku i čestitao organizatorima Mini Business Samit-a na ovako jednoj manifestaciji, sa željom da postane tradicionalna, da ima ekonomskih efekata i izrazio nadu da će se mnoge organizacije i udruženja uključiti i pomoći ovu i slične manifestacije na drugim područjima Republike Srbije jer je ovo jedan od načina promocije naših mogućnosti i u poljoprivredi, ali i u razvoju sela, a zatim je dodao:
-Posebno želim da istaknem da se mi nalazimo u godini koja predstavlja završnicu jednog perioda u kome smo koliko toliko bili zaštićeni, a već naredne godine, a možda i pre isteka ove godine, pošto je Litvanija dala saglasnost na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom, dakle od prvog narednog meseca posle sednice Evropskog parlamenta, koji ne odlučuje nego samo konstatuje da su parlamenti svih zemalja članica usvojili taj sporazum, praktično stupa na snagu i taj sporazum. Takođe, krajem decembra ove godine ističe Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU, tako da ćemo se mi od Nove godine naći u ambijentu jedinstvenog tržišta EU i više nećemo morati da razmišljamo da li ćemo biti konkurentni na tržištu zemalja EU nego da li ćemo se održati sa našom nekonkurentnošću ili konkurentnošću na našem sopstvenom tržištu - rekao je dr Ševarlić.
Jedini način, po mišljenju ovog uglednika, kako bi prevazišli našu nekonkurentnost u odnosu na konkurentnost poljoprivrednih proizvođača u EU, je da se udružujemo i aktiviramo sve raspoložive resurse za razvoj poljoprivrede, prehrambene industrije i sela, koji danas nisu iskorišćeni, čak su i zapostavljeni. Na taj način bismo povećali i zaposlenost, trenutno najveći problem u Srbiji, uticali bismo na povećanje obima proizvodnje. Srbija, kada je reč o poljopirvrednim proizvodima i prehrambenoj industriji, treba da proizvodi ne za siromašne kupce već da proizvodi izuzetno kvalitetnu i visoko vrednu robu za platežno najsposobnije kupce:
- Srbija s obzirom na relativno male, u svetskim i evropskim razmerama, raspoložive resurse, ne može biti konkurentna velikim obimom proizvodnje, ali može da bude konkurentna za visoko kvalitetne poljoprivredne proizvode sa geografskom oznakom porekla, našom tradicijom koja je ugrađena u tu proizvodnju, i sa objedinjavanjem zajedničkog nastupa i na domaćem i na inostranom tržištu,a to jedino može putem udruživanja. Ako se mi ne možemo udružiti između sebe, unutar Srbije, kako onda očekujemo da se udružimo sa pola milijarde potrošača i žitelja evropske dvadeset osmorice - završio je pitanjem svoje obraćanje prog. dr Miladin Ševarlić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com