Sat04172021

Poslednja izmena:09:16:25 PM

Back KULTURA MUZIKA SambaNSa, otvorila Youth Fair 2013.

SambaNSa, otvorila Youth Fair 2013.

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Novosadske škola sambe „SambaNSa“ imala je čast i priliku da otvori drugi po redu „Youth Fair“, koji se 8. i 9. jula održava u centru Novog Sada. Brojna skupina zaljubljenika u brazilske ritmove na atraktivan način je brojnoj publici, domaćoj ali i pristigloj sa strane, pokazala našu raznovrsnost interesovanja i otvorenost prema drugim kulturama. Ovaj reprezentativan prikaz brazilske igre i pesme nikoga nije ostavio ravnodušnim, „ako ne zbog zvuka onda zbog glasnosti, jer uvek pravimo buku“, u šali je rekao Vladan Filipović (30) profesor engleskog jezika i jedan od članova „Sambanse“.

*Kakva je čast otvoriti ovakav jedan festival?
-Možda malo veća od sviranja na samom festivalu. Svaka prilika koju mi možemo da iskoristimo da se pojavimo, nama je značajna. Mi smo jedini ovakav sastav u Novom Sadu, pre nekoliko godina bili smo jedinstveni i na Balkanu, tako da je nama ovo neverovatno zadovoljstvo a nadam se i svima koji nas slušaju.
*Otkud samba u Novom Sadu?
-Brazilska kultura se gaji u Novom Sadu već petnaestak godina i ljudi koji su neko vreme bavili kapuerom (capoeira), borilačkom veštinom, zajedno sa onima koji su se bavili muzikom, a koji su opet voleli brazilsku muziku i kulturu došli su na ideju da naprave ovakav sastav.
*Gde ste sve nastupali?
-Ove godine prvi put sviramo na pretpremijeri za EXIT, ali radimo svake godine i na EXIT-u i na većim festivalima koji se održavaju u gradu, npr. Ulični svirači. Sviramo na svim većim manifestacije u Srbiji jer nekako privlačimo pažnju, hteli to ili ne, do sada imamo na stotine nastupa što se tiče festivala. Nastupali smo i u inostranstvu: Coburg-Germany., Riječki karneval, Karneval u Crnoj Gori...
*Ko vam je bio uzor?
-Uzori su nam velike brazilske samba škole koje učestvuju i takmiče se na najvećem svetskom karnevalu u Riu i mi po ugledu na njih skupljamo, gledamo, učimo, dobijamo savete od njih i trudimo se da to što verodostojnije predstavimo.
*Da li je vaš cilj da se jednoga dana pojavite na velikom karnevalu u Riu?
-Naravno, cilj nam je da se pojavimo tamo i da prezentujemo njihovu kultutu na naš način, kako mi to radimo i mislim da bi to njima bilo zanimljivo. Ostaje da se mi što bolje pripremimo.
*Imali li šanse da se to i ostvari i ko u tome treba da vam pomogne?
-Mi verujemo u to. A pomoć očekujemo od grada, Pokrajine, Republike Srbije, od svakog ko god je voljan da nam pomogne i ko može da prepozna neku korist od toga. Svaka pomoć je dobrodošla.
*Postoji li u toj projekciji vaše škole ubacivanje neke muzike Balkana, Transilvanije, da ukombinujete sa ovim latino zvukom?
-Od 16. do 18. avgusta u Novom Sadu organizujemo festival Dani Brazila, koji će se četvrti put održati ove godine i nama je cilj da dovedemo brazilski orkestar „Go East“, koji se prošle godine pojavio na Saboru trubača u Guči. Oni sviraju našu balkansku muziku. Cilj nam je da spojimo Brazilce koji sviraju našu muziku sa nama koji sviramo brazilsku muziku i da napravimo projekat koji bi se zvao Balkan samba.
*Da li planirate da proširite neku strukturu muzike ili da ubacite neke nove instrumente?
-SambaNSa pored ovog tipa nastupa kao ulična povorka ima i bend Bloco do SambaNSa sa gitarom, bas gitarom i vokalima, koji je takođe nastupao na EXIT-u i u Coburg-u, na najvećem samba karnevalu u Evropi.
*Kada ćete biti zadovoljni postignutim?
-Ja sam po prilično zadovoljan kako stvari teku, s tim da to može još mnogo bolje. Dok postoji red, rad i disciplina napredovaće se, a biću prezadovoljan kada nas neka od onih pravih samba škola iz Brazila na neki način prizna i kaže da je to to.
*Da li planirate izdavanje albuma?
-Snimili smo jedan CD sa sedam pesama i to smo više shvatili kao promo materijal eksperimentalnog tipa. Za budućnost nemamo nikakave posebne planove. Ovo što radimo je prevashodno to što nas ispunjava, škola, novi ljudi, usavršavanje, a sve drugo što dođe na konto toga je samo plus. Samba i uopšte brazilska muzika ima dosta pobornika i sa ovih prostora, a oni koji ne prate te ritmove, kada nas vide, svakako im privučemo pažnju. Vidim da uživaju što je i cilj ovog našeg projekta. Kada god sviramo sa strane vidimo ljude od 7 do 77 godina koji uživaju, igraju, skaču - kaže Vladan Filipović koji se preko 8 godina bavi ovom vrstom muzike iz hobija.
Škola sambe ili „Sambansa“ postoji od 2007 godine u Novom Sadu, a od 2009. i u Subotici. Novosadsko odeljenje trenutno broji tridesetak članova, a svakog septembra sa radom kreće nova grupa. Nisu bitne ni godine ni pol, i svako ko je željan da uči, da radi, dobrodošao je da nauči da svira brazilske udaraljke, kvalitetno utroši svoje slobodno vreme i uživa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com