Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Miljana Blagić: Kulturno-zabavno leto u Gračanici i EXIT

Miljana Blagić: Kulturno-zabavno leto u Gračanici i EXIT

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Na poziv Turističke organizacije Novog Sada, na drugom „Youth Fair-u“, koji se 8. i 9. jula održao u Novom Sadu, prvi put se predstavila TO Gračanica sa Kosova i Metohije. Na sajmu omladinskog turizma, TO Gračanica je promovisala punk-rock festival „Loud crowd“ sa kojim će se predstaviti i na ovogodišnjem EXIT-u, a koji će se održati 24. avgusta u okviru Kulturno-zabavnog leta u Gračanici, u organizaciji NVO „Komunikacija za razvoj društva“.

PR “Kulturno-zabavnog leta 2013.” u Gračanici, Miljana Blagić je istakla da je cilj ove manifestacije podizanje svesti o negovanju kulture, sporta i druženja, pre svega kod omladine. Ovaj projekat obuhvata različite kulturne, sportske i zabavne aktivnosti koje traju od početka juna do sredine septembra.
Kulturno zabavno leto je započeto 5. juna akcijom čišćenja zelenih površina, u nekoliko mesta opštine Gračanica, čime je obeležen Međunarodi dan zaštite životne sredine. U okviru KZL isplanirani su zabavni programi i takmičenja, kao što su „Igre bez granica“ na bezenu „Hacijenda“, turinir u stonom tenisu i letnja liga u malom fudbalu, turinir u basketu, košarkaški kamp, radionica ručne i mašinske gravure u organizaciji osoba sa nedostacima, slikanje na staklu u organizaciji udruženja invalida. Na Gračaničkom
jezeru Nevladina organizacija “Sportsko društvo Pokretač” organizuje takmičenje u ribolovu, a u organizaciji NVO „GETO Teatar“ biće priređena škola glume u Domu kulture u Gračanici pod vođstvom Milana Kalinića i Srđana Ivanovića, koji će izvesti i predstavu “Ko je ovde idiot”. NVO udruženje poslovnih žena „Avenija“ Laplje Selo i Gračanica, 8. avgusta će održati modnu reviju ispred Doma kulture u Lapljem Selu, Alternativni kulturni centar i Centar za mir i toleranciju organizovaće drugu likovnu koloniju sa izložbom slika nastalih tokom radova prve likovne kolonije, a kasnije i izložbu radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji. Tokom leta biće nekoliko koncerata narodne muzike.
U okviru KZL organizatori nastoje da vrate i obnove stare i zaboravljene manifestacijije, kao što su „Gračaničke večeri “, a neke da “uozbilje”. Sve u svemu u opštini Gračanica ove godine će biti sadržajno i interesantno leto.
Pitali smo Miljanu Blagić, kako su mladi sa Kosova i Metohije povezani sa mladima u ostalim delovma Srbije:
-Upoznati smo sa svim dešavanjima, manifestacijama, koncertima ali nismo dovoljno uključeni. Sve informacije stižu do nas, ali izostaje dobra promocija, a uzajamna saradnja može da bude bolja, da više mladih dolazi kod nas i obrnuto. Ono zbog čega sam izuzetno zadovoljna je što je veliki broj mladih posetilo naš štand.
U opštini Gračanica živi nekoliko hiljada mladih ljudi, željnih izlazaka, zabave, provoda, različitih aktivnosti i druženja. Oni su organizovani u nekoliko NVO koje se bave upravo mladima, i Kulturno-zabavno leto je jedna od manifestacija koja je i organizovana u cilju da bi se mi mladi zabavili.
Sećam se jedne epizode iz kasnih sedamdesetih godina i Jasima Ravaždija, studenta Novosadskog univerziteta i pesnika iz Jordana, u vreme kada su u toj zemlji bili nemiri. Za vreme jedne pesničke večeri, na kojoj je Jasim čitao svoje stihove, neko ga je zbog događaja u njegovoj zemlji pitao, kako žive mladi u Jordanu, na šta mu je ovaj odgovorio: „Žive kao i svi drugi mladi ljudi na svetu“. Tada mi je postalo jasno da je mladost i energija koju ona nosi sa sobom iznad svih dnevnih, političkih i drugih nedaća.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com