Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Nišville u Novom Sadu, i na Youth-u i na EXIT-u

Nišville u Novom Sadu, i na Youth-u i na EXIT-u

  • PDF

Da li ste znali da je Nišville festival prvi “popeo” na stage Šabana Bajramovića i Esmu Redžepovu, napravio fuziju, improvizaciju etno muzike sa jazz muzikom još 90-tih godina i začeo jedan novi pravac danas prihvaćen pod imenom World music. Tih 90-tih godina, Nišville je trasirao put kojim će da se razvija i danas stigao do festivala No.1, najvećeg i najznačajnijeg happening jugoistočne Evrope, koji neguje jazz i njemu srodne muzičke pravce.

Ove godine Jazz festival “Nišville” će se održati od 15 do 18. avgusta, i za četiri dana festivala na šest stage-va u gradu Nišu, biće ukupno 80 koncerata sa 500 izvođača. I ove godine na festivalu se očekuje veliki broj posetilaca, koji će moći da nabave karte po ceni od 2,5 hiljade za komplet do 4.000 dinara, koliko koštaju najskuplje VIP ulanice. Organizatori su predvideli i paket za “mini džez letovanje”: „Četiri dana u Nišu i četiri noći na Nišvilu“ po ceni od samo 90 eura, tj. 9.990 dinara, u koju je uračunat komplet ulaznica za sve četiri festivalske večeri i pun pansion (smeštaj i tri obroka dnevno) u dvokrevetnim sobama studentskog hotela kod Tehničkih fakulteta u neposrednoj blizini niške Tvrdave.
Tradicionalni Nišville karavan će kao i svake godine obilaziti gradove u Srbiji u cilju promocije festivala, a to je bio i povod da se Nišville po drugi put pojavljuje u Novom Sadu, na Sajmu omladinskog tuizma-Youth Fair-u sa funk jazz sastavom Krembou, u sklopu zagrevanja za predstojeći EXIT- Get EXITed i deseti put na EXIT festivalu, sa punk ska bend “Proces”, koji će nastupiti na Fusion bini u petak, 12. jula.
Veroljub Radojković Vecko predstavnik jazz festivala Nišville, o tome kaže:.
-Imali smo to zadovoljstvo da nastavimo saradnju koja je započeta prošle godine. Niški sastav Krembou, pobrao je dosta aplauza na velikoj bini na Trgu slobode u centru Novog Sada nastupom 8. jula, iako smo imali male nevolje sa kišom i nestankom struje u zadnjoj pesmi, ali to nije umanjilo kvalitet nastupa niti prezentaciju.
O vezi EXIT-a i Nišvilla, Veroljub Radojković kaže da osim toga što veliki treba da se drže zajedno, Nišville je festival koji sublimira različite pravce slične jazz-u. Fusion stage EXIT-a takođe ima i blues, i jazz i saoul izvođače, world music, ne samo rock, punk ili metal. Osim što niški ska bend nastupa na Fusion stage-u, te iste večeri kruševačka grupa ZAA, koja svira rege i ska sa jakim uticajima jazz-a, soula, trip hopa uz punk prizvuke, takođe će svirati na Nišvillu, i to je jedna čvrsta karika između dva festivala. U petak nastupa i Ana Popović, koja ove godine nastupa na EXIT-u a sledeće godine na Nišvillu, ali ono što je najvažnije je dobra volja da EXIT pomogne Nišville, a Nišville EXIT putem medija, kampanja, svesrdne podrške…
Ove godina Nišville je u teškoj situaciji zbog nepoštovanja odluka i nedolaska planiranog novca koje bi podržao kvalitetne manifestacije od strane države odnosno Ministarstva kulture.
-Planirali smo da ove godine dovedemo Joe Cocker-a, Stinga, Princa, ali smo odustali zbog izostanka finansijske podrške države, kao i par stalnih sponzora. Iz istog razloga smo bili prinuđeni da otkažemo i nekoliko legendarnih grupa, čiji nastup je bio već bookiran, pa program iako nije onaj planiran i očekivan, još uvek je odličan i sadrži velika imena svetske jazz scene.
Ove godine na Nišville dolaze Ron Carter, jedan od najboljih i najtraženijih kontrabasista svih vremena, kompozitor, aranžer, bendlider i verovatno džez muzičar sa najvećim brojem snimaka (učestvovao na snimanju oko 2.500 albuma) i Golden Striker Trio, sin Klinta Istwood-a Kyle Eastwood sa bendom, sastav “Jazzanova Live ft. Paul Randolph” nastupiće na Nišvilu u subotu 17. avgusta i promovisati prvi live album „The Funkhaus Studio Sessions“, pa Nouvelle Vague, Duško Gojković & "Belgrade Summit Octet", Bend klavijaturiste Vasila Hadžimanova, Sergej Trifunović & Moondance Big Band, sa muzičarima iz Novog Sada i Beograda, mladi norveški saksofonista Marius Neset i njegov Quartet, iz Amerike nekoliko zanimljivih imena, ukratko Nišville će i ove kao i ranijih godina pohoditi muzičari sa svih meridijana i sa svih kontinenata ali bi voleli da ugostimo što više publike pogotovo što je Nišville u teškoj finansijskoj situaciji. Nama treba svaka podrška, od logističke podrške, do podrške države, a najveća podrška Nišvillu će biti ako kupite kartu i dođete u Niš. Naša publike prema tome treba da nas “održi na nogama” da bi sledeće godne bili bolji, jači, veći.
Kako prevazići sve te probleme koje imate?!
-Nišville je godinama slovio za veliki balknski spektakl jazz-a, koji ne treba da se upoređuje niti sa EXIT-om, niti sa Gučom, niti sa Bear festom. Ti svi festivali su drugačiji. Oni mogu da imaju dodirnih tačaka u muzičkom i koncepcijskom programu, ali Nišville je jedan festival koji ima festivalski prostor skromnijih razmera, koji je za 5.000 posetilaca. Pokušaćemo sa mnogo entuzijazma, volontiranja, dobre volje, neplaćajući razne stvari i razne ljude da izguramo ovu priču, a da ne padnemo u nivou organizacije. Mi smo sebi postavili visoke standarde, od najbolje opreme, vrhunskih uslova na bini, dobrih smeštajnih kapaciteta, do odlične hrane, i muzičar, novinar, publika kada dođu u Niš iz drugih gradova, ne smeju da osete da je Nišville u krizi. Mi ćemo se truditi da naše probleme zadržimo za sebe i da muški izguramo našu priču. Ono što je važno da treba što više ljudi da dođe da oseti tu specifičnu Nišville atmosferu, jer je malo drugačija, opuštenija u odnosu na druge festivale - kaže Veroljub Radojković.
Detaljnije informacije možete proveriti na sajtu festivala www.nisville.com
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com