Mon05232022

Poslednja izmena:10:34:54 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA EXIT u gostima Galeriji ITD

EXIT u gostima Galeriji ITD

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Od 10. do 14. jula 2013. godine, muza Euterpa(Evtérpi), starogrčka boginja muzike vladala je Petrovaradinskom tvrđavom. EXIT 2013. godine biće upamćen po tome što je njime provejavao duh najvećeg naučnika svih vremena, duh Nikole Tesle, po potpisivanju protokola o saradnji FTN Univerziteta u Novom Sadu i Exit tima, po (prema proceni organizatora) 200.000 posetilaca, lepom vremenu i još boljoj atmosferi bez incidenata, i naravno koncertima.

A u samom epicentru muzičkih događanja, kao i svake godine našla se Galerija ITD (Institut za Transfuziju Dizajna), i njen art direktor, Bane Radošević, kojeg nikada druženje sa mladošću i onim što ona stvara, ne ostavlja ravodušnim:
-Osećam jedno veliko oduševljenje sa tolikim prisustvom mladosti, u jednoj tvrđavi koja govori o tradiciji, starosti i dugovečnosti. Kada se na toj dugovečnosti pojavi neka nova energija mladosti iz svih krajeva naše bivše zemlje i iz Evrope, onda to samo može da izazove radost i jednu energiju ohrabrenja da smo mi i dalje deo sveta, da mi pripadamo tom svetu i da smo mi zajedno sa tim svetom. A to je dobro upravo zbog ovih naših mladih ljudi koji stasavaju na raznim akademijama, visokim školama, da upoznaju ljude njihovih generacija koji rastu u drugačijim uslovima od onih kakvi su kod nas - kaže gospodin Bane Radošević.
*Šta je Galerija ITD ponudila posetiocima EXIT-a?
-Galerija izaziva jednako interesovanje i običnim danima, 365 dana u godini, zbog svojih programa, a programi su: brendiranje Novog Sada, bredniranje Vojvodine i brendiranje Evrope kroz tri kolekcije ideja koje su plasirane kao „grafike za poneti“ ili kao „grafike za obući“. Običnim rečima rečeno to su majice koje misle i majice koje teraju i druge da misle i da se zamisle, u zavisnosti da li je to kolekcija „Leonardo“, posvećena Evropi, odnosno novoj evropskoj renesansi u duhovnom smislu, ili kolekcija „Vojvodina“, posvećena plodnoj i rodnoj ravnici, ravnici u koju smo svi došli i u kojoj smo svi domaći, ili je posvećena glavnom gradu te ravnice, koji je takođe jedan multikulturalan, multinacionalan grad i koji je preteča ove savremene Evrope. Jer, ova savremena Evropa postoji unazad nekoliko desetina godina, a ova Vojvodina i Novi Sad nekoliko stotina godina i upravo ta priča o multinacionalnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnostiprisutna je u Novom Sadu oduvek. Novi Sad nema svog prastanovnika, mi smo svi ovde došli, neko pre tri stotine godina, neko pre trideset godina, neko pre tri, a neko juče, i on je isto Novosađanin.
*Da li je Galerija ITD deo EXIT ponude.
-Ja ne mislim da smo mi deo EXIT ponude. EXIT je došao u naše dvorište, a mi smo EXIT prihvatili kao što se prihvata svaka mladost, kao što roditelji prihvate svoje dete, kako je i Novi Sad prihvatio EXIT, jer je EXIT novosadsko dete. EXIT je nastao na obali Dunava i onda je nekom idejom došao u kreativnu zonu Petrovaradinske tvrđave, gde se nalaze Akademija umetnosti muzičkog, likovnog smera, Muzej grada i najveća umetnička kolonija u Evropi. Na Tvrđavi radi i stvara 250 umetnika različitih profila, i oni su dokument vremena. Posle 200 godina zaboravljamo i ko je bio gradonačelnik nekog grada, a jedino što ostaje, ostaje umetničko delo, skulpture, slike, pesme, kompozicije... Umetnost je ta koja svedoči o nekom vremenu. Tako da su ovi umetnici, svedoci vremena koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi, prihvatili EXIT ali... Kako objasniti podatak da su žičanom ogradom ograđeni svi atelje, sem Galerije ITD? Ja se osećam, bez obzira što lično nisam pogođen, ali kao građanin Novog Sada i kao čovek iz kulture koji živi od kulture i za kulturu, poslednjih 40 godina, ja sam uvređen da su jedan ŽivojinŽika Miškov, Borivoj Bora Popržan, Duško Stojanović i mnogi drugi, ograđeni žicom...
Ako Novi Sad zbog jedne manifestacije uz pomoć lavovskog dela budžeta za kulturu, dovede stotine ili hiljade stranih gostiju, pa naravno da nije u obavezi trošeći ta budžetska sredstva da pokaže Tuborg pivo,  Ballantine's, Johnnie Walker, nego mora da pokaže ono što nastaje ovde, a to su umetnička dela ovih slikara koji su dislocirani sa žicom. Mislim da je to van pameti i veliki promašaj.
A druge stvari su pozitivne: pozitivno je to što je došlo puno ljudi, i što je dobra atmosfera, što se sve odvija civilozovano. Dobro je to što će iz ovog grada i sa ovog festivala poneti dobre utiske – zaključio je gospodin Bane Radošević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com