Thu05262022

Poslednja izmena:08:54:23 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Sava Nikolić-Poljanski: Jedinstveni mozaici od slame

Sava Nikolić-Poljanski: Jedinstveni mozaici od slame

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Savu Nikolića-Poljanskog smo sreli na na manifestaciji „Mini Business Samit“ i „Gegula rakije i vina“ u Vrnjačkoj Banji, održanoj krajem juna, gde je izlagao svoje slike. Ali, doznavši, da je rođen 21. jula, sa ovih nekoliko reči smo želeli da ovim samoukom umetniku i hodočasniku slame, obeležimo njegov dan.

Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsa. Simbolika slame je još iz biblijskih i mitskih vremena prisutna u životu ljudi. U srpskoj tradiciji je odnos prema slami odnos poštovanja i veze sa starim vremenima, koja se kroz običaje vraćaju u srpske domove, naročito za Božić i slavu.
-Božićna slama u etnološkom mislu simbolično predstavlja useve i želju domaćina da i u narednom ciklusu žito dobro rodi, a moj zadatak je da "produžim život pšenici (slami) kroz moje slike i posle žetve" - kaže Sava Nikolić-Poljanski.
Sava Nikolić - Poljanski je rođen u vreme žetve 1945. godine, na njivi, na kilometar i po od kuće u selu Raklji, nedaleko od Aleksandrovca. Dve žene, koje su pomagale njegovoj majci pri porodu, umesto u pelene stavile su novorođenče u rukoveđ nažnjevene pšenice, koja mu je slamu privezala za dušu i otkrila mu njenu sveprisutnu simboliku.
Tako Sava Nikolić, od rođenja do danas, u slami nalazi smisao svog postojanja, a poslednjih 40 godina ugrađuje je u slike, i slamom beleži aleksandovačka polja, odakle potiče i njegovo umetničko ime – Poljanski, pejzaže njegove bogate Župe, manastire, svece, istorijske figure i obične ljude, prošlost i sadašnjost.
I dan danas ne prođe niti jedan dan da u njegovoj Raklji, da se ne nađe među žitom na poljima, da ne udiše miris prirode, miris žita, što je za njega i miris života. Jer, kao dečak i mlad čovek, znao u vreme kada se pšenica trebi, da po mesec dana noć provede spavajući na njoj. Vukla ga je ogromna želja i ostala je ogroman sinonim nekog mirisa koji ne Sava ne može da propusti, i nema dana kada kod kuće da ne „barata“ sa slamom.
Ovaj neobičan umetnik je za svoj stvarlački rad oduvek koristio običnu žitnu slamu, ali njegova tajna je u samoj obradi sirovine. Slama u Savinom radu prelazi dug put od njive, preko klasiranja, kuvanja, peglanja, ravnanja, lepljenja, autentičnog i jedinstvenog procesa, koji dugo traje, da bi se dobio pogodan material za slaganje mozaika od 2 do 5 mm, koji se samo njemu znanom vizijom, preko crteža slaže u neponovljivu sliku, za koju na prvi pogled ne umete da odredite kako je “naslikana” ... -Sam proces je takav da sam do njega došao četrdesetogodišnjim eksperimentisanjem i usavršavanjem. Onda sledi sklapanje slika, u proseku na jednom centrimetru kvadratnom dela ima oko 100 elemenata slamnog materijala, što je više od 20.000 različitih elemenata utkanih u svaku sliku. To dodatno utiče na višedimenzionalnost svake slike dve-tri dimenzije, jer se u jednom štapiću od osnovne preslikava čitav spektar nijansi. Otuda svaka slika ima posebnu dubinu i kada se posmatra ostavlja utisak da je živa.. Često deluju kao da su obojene, a ne od slame. Ali, tim materijalom sam toliko uspeo da ovladam, da mi je “slikanje” postalo kao igra - objašnjava Sava Nikolić.
A tu “igru” često javno demonstrira na izložbama. Više puta je Sava Nikolić-Poljanski izlagao svoja dela u Aleksandrovcu, Srbiji, svetu, te se njegove slike nalaze na svim kontinentima, a njegova tehnika pobuđuje pozornost kako etnologa tako i istoričara umetnosti.
Za orginalnost, inovativnost u radu nagrađen je mnogim nagradama, među kojima se izdvajaju: srebrna i zlatna medalja "Mihajlo Pupin" 2007. i 2008. godine, priznanje "Nikola Tesla" u Novom Sadu na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla fest" 2010. i 2011. godine, nagrada "Arhimed" 2009 u Moskvi, na 56. sajmu tehnike i izložbi "Ekspo invent 2012".
Ma gde odlazio, Sava Nikolić-Poljanski kaže da će se uvek vraćati u svoj rodni kraj. I na koju god stranu ga zvali, znaće da samo iz njegovog rodnog sela Raklje može videti ceo svet i sagledati njegovu suštinu, a to je umetniku najvažnije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com