Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Novosadsko muzičko leto 2013. otvorio Wonderful Youth Orkestra

Novosadsko muzičko leto 2013. otvorio Wonderful Youth Orkestra

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Novosadsko muzičko leto 2013 započelo je koncertom Wonderful Youth Orkestra, koji je održan u četvrtak, 25. jula, u Sinagogi, kao prvi u nizu od jedanaest umetničkih sadržaja koje je Muzička omladina Novog sada (MONS), pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz glavnu medijsku podršku Radio-televizije Vojvodine pripremila za Novosađane. Letnja koncertna turneja Wonderful youth orchestra pod nazivom Evropski omladinski duh (European Spirit of the Youth) odvija se pod patronatom predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca (Martina Schulza), a pokrovitelj koncerata u Srbiji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Wonderful Youth Orkestra će na svojoj letnjoj turneji u Srbiji održati dva koncerta, jedan u Novom Sadu i veče kasnije, u Beogradu.
Novosadski koncert priredio je veliko iznenađenje publiku, koja je u izuzetno velikom broju pratila ovaj koncert, nadarenih muzičara nižih i srednjih razreda muzičkih škola iz gradova srednje i istočne Evrope. Oko 80 mladih umetnika je za samo dve nedelje zajedničkog rada, upselo da pripremi i izvede zahtevan program: Đ. Verdi: Uvertira iz opere “Nabuko”, R. Vagner: Simfonija u C-duru, Ž. Bize: Svita “Karmen” i Đ. Verdi: Preludijum iz opera “Travijata” (III čin).
Velika zasluga da koncert zvuči maksimalno korektno, pripala je sigurno i osnivaču, sadašnjem umetničkom direktoru i vodećem dirigentu Orkestra „Wonderful Youth“, maestru Igoru Koreti-Kuretiju, što je publika znala da nagradi.
Koncert je započeo prvom temom prirode i rađanja sunca simfonijske poeme Riharda Štrausa (Richard Strauss), Tako je govorio Zaratustra (Also Sprach Zarathustra), čime je orkestar mladih predstavio svoju energičnost i snagu. Nežnom ljubavnom pesmom, koju su otpevale violinistkinja i čelistkinja iz Moldavije, članice orkestra, pokazale su osećajnost i prefinjenu senzibilnost, što je publika, tokom koncerta, mogla da čuje i doživi. Time su ovi mladi muzičari pokazali koliko su svestrani i talentovani, ali i potencijalne pravce koncertnih aktivnosti klasičnih muzičara, van ustaljenih stereotipa. Zatim je sledila Oda radosti (Ode an die Freude), tema iz četvrtog stava Symphony No 9 D minor, Ludviga van Betovena (Ludwig van Beethoven), koja je davne 1972. godine usvojena od strane Saveta Evrope, a 1986. godine i od Evropske unije, kao zvanična Evropska himna, koju Novosađani nisu prepoznali kao takvu, i mirno sedeći u čudu gledali kako se na bini odvija nešto što nije predviđeno programom. Ustaljena je praksa da svaki međunarodni projekat, a u ovom su učestvovale dvadeset nacija, počnu intonacijom himne EU. Osim što su se oglušili o himnu, Novosađani su zaboravili i na “zlatno pravilo” ne tapšanja između stavova, što su doduše ispravili do kraja koncerta. Muzička omladina Novog Sada godinama organizuje izuzetne muzičke događaje za svoje sugrađane, ali to nije dovoljno. Kulturno ponašanje se stiče na koncertima, ali i u školama, a upravo bi ponašanje na koncertima moglo da bude tema jednog od školskih časova.
Problem Novog Sad već dugi niz godina je i Sinagoga, izvanredna građevina arhitekte Lipota Baumhorna iz 1906. godine, koja ne može da odgovori svim zahtevima niti muzičara niti publike. Grad kulture, za kakav se Novi Sad izdaje, sa planom da 2020. postane njena evropska prestonica, teško da može ozbiljno da razmišlja o tome ako ne bude imala koncertnu dvoranu, koja će osim akustikom, odgovoriti i potrebama umetnika i publike.
Sve u svemu bilo je to jedno ugodno veče, puno emocija izazvanim talenotom i budućnošću koja obećava, ali…

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com