Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE Najava Vojvođanski galop 2013. u Zobnatici

Vojvođanski galop 2013. u Zobnatici

  • PDF

Fondacija za razvoj Vojvodine "Háló" je potpisnica sporazuma po kojem će na predlog naših severnih suseda u subotu, 27. jula 2013. godine održati predtakmičenje za Nacionalni galop Mađarske. Ovo prestižno takmičenje se od 2008. godine održava na Trgu heroja u Budimpešti i ima ogroman turistički, kulturološki, a pre svega nacionalni značaj.

Ove godine je po preporuci Mađara, Vojvodina dobila priliku da održi predtakmičenje, a pobednici će dobiti mogućnost učešća na Nacionalnom galopu Mađarske koje će se održati krajem septembra. Odlučeno je da se predgalopske trke održe na hipodromu ergele Zobnatica, što nije nimalo čudno jer je ova ergela bila najelitnija, sa najtrofejnijim grlima i u vreme bivše Jugoslavije ( od svih osvojenih nagrada, trofeja, kupova, polovina je pripadala Zobnatici. Druga polovina trofeja su između sebe delile sve ostale ergele bivše Jugslavije).
Milan Pražić upravnik ergele Zobnatica, koja datira iz 1779. godine, kaže da je to “oaza mira u kojoj se gaje punokrvni konji” i dodaje:
-Biće to pravo podsećanje na to da Zobnatica nisu samo pšenica i kukuruz, koje su uvek bila interesantne i značajne za nju, kao i stočarstvo i svinjasrstvo. Međutim, konji su uvek bili ti koji je Zobnatici donosili imidž, i svi su dolazili na Zobnaticu ne zbog drugog nego zbog konja.
Program ceremonije otvaranja predviđen je za 13 i 30h, a prva predtrka će početi jedan sat kasnije. Svaka naredna od ukupno, šest predtrka, trčaće se u intervalu od 20 minuta, posle čega će konji ići na zaslužen odmor od tri i po do četiri sata.
Za to vreme će biti organizovani različiti programi kao što je nastup mađarskih čikoša, u trajanju od 20 minuta do pola sata. Posle njih slede dve kasačke trke, takmičenje u vožnji zaprega (10 dvoprega, 5 četvoroprega).
Posle ovih revijalnih i takmičarskih atrakcija, održaće se i međunarodna trka, čime je učinjen presedan po kome će jednom galoperu nemađarske nacionalnosti biti omogućeno da učestvuje na Nacionalnom galopu u Budimpešti. Do sada je najavljeno učešće sedam takmičara, a pobednika ove trke osim učešća u trci na Trgu heroja očekuju i brojne nagrade.
Posle međunarodne trke održaće se glavna trka i tri takmičara će steći uslov da idu na Nacionalni galop gde će predstavljati Vojvodinu i Srbiju.
Zobnatica će u subotu zasijati starim sjajem, a ergele iz 20 vojvođanskih opština će biti u prilici da pokažu sav potencijal koji ovaj sport, inače tradicionalno vojvođanski, ima i može da ponudi.
-Ergelu Zobnatica će tom prilikom predstavljati tri grla, Lorko, koji će trčati za Pačir, i Jaran i Cvetko, koji će se takmičiti u međunarodnoj konkurenciji. Od njih se očekuje dobar plasman, i da će iskoristiti prednost domaćeg terena - obavestio je Robert Tot.
Nadamo se da je ovo samo početak vraćanja Zobnatice na mesto koje je nekada zauzimala, i to ne samo u domaćim nego i evropskim okvirima.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com