Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novosadski Pravni fakultet za privredu i pravosuđe i u Subotici

Novosadski Pravni fakultet za privredu i pravosuđe i u Subotici

  • PDF

Između 2 svetska rata u Subotici je postojao Pravni fakultet, koji je bio u sastavu Univerziteta u Beogradu i na njemu su, pored srpskih i hrvatskih profesora, predavali i brojni italijanski i ruski profesori. Bio je to veoma cenjen fakultet i imao je dobru reputaciju. Davne 1921/22. godine ovde je bilo je upisano gotovo 500 studenata prava. Međutim, fakultet je posle izvesnog vremena ugašen.

Trebalo je da prođe sedam decenija da ovaj fakultet bude obnovljen, a upravo to ove godine učinio je novosadski Pravni fakultet za privredu i pravosuđe koji je u Subotici otvorio odeljenje Pravnog fakulteta.
Prof. dr Marko Carić, generalni menadžer u Novom Sadu, izjavio je da će Subotičani imati višestruku korist od studiranja na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe. Prva i najvažnija je sticanje kvalitetnih kako teorijskih, tako i praktičnih znanja, koji će im omogućiti da brzo nađu posao. Kompetentan nastavni kadar pružiće studentima fundamentalna znanja iz oblasti pravnih nauka i uspešno pripremiti studente za polaganje pravosudnog ispita.
-Jedan od naših ciljeva jeste da radimo na razvoju ličnosti naših studenata i stvorimo intelektualce, koji će pored stručnosti imati i druge osobine preko potrebne za ostvarivanje uspeha kako u karijeri tako i u životu uopšte. Iz tog razloga Pravni fakultet za privredu i pravosuđe često organizuje i humanitarne akcije kroz koje, pored toga što nastoji da obraduje i pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, u isto vreme Fakultet nastoji da kod studenata pored akademskih i praktičnih znanja i veština razvije i osećaj etike i društvene odgovornosti i tako ih pripremi da pomognu društvu u smislu da oni čine osnovni stub budućeg razvoja našeg društva. Takođe, na Fakultetu se organizuju i tribine na kojima eminentni stručnjaci približavaju našim studentima kroz iskustva iz prakse kako da na najbolji način primene znanja stečena na Fakultetu. Tu su naravno i brojni specijalistički kursevi koji se organizuju, praksa, zatim takmičenje u besedništvu, takmičenje iz međunarodnog humanitarnog prava, stručne tribine, pravnijade, alumni klub i još mnogo toga.
Budući studenti prava u Subotici će, za sada, imati priliku da se upišu samo na opšte – pravni studijski program zato što je on atraktivniji i interesantniji. Iako u Novom Sadu pored opšte-pravnog studijskog programa postoji i privredno – pravni, zainteresovanost studenata za opšte – pravni smer je mnogo veća, pa je iz tog razloga odlučeno da se za početak akredituje samo opšte pravni studijski program na odeljenju u Subotici. Studentima na odeljenju u Subotici biće obezbeđen gotovo isti kvalitet ne samo nastave nego i kompletnog procesa studiranja kao što imaju studenti u Novom Sadu. Kvalitetan i kompetentan kadar koji radi na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe predstavlja spoj iskustva i mladosti, teorije i prakse, tako da je kvalitet nastave zagarantovan. Takođe, svi studenti koji se upišu na odeljenju u Subotici imaće organizovanu posetu sedištu Fakulteta u Novom Sadu, kako bi upoznali kompletan sistem i kolege iz Novog Sada.
Profesor Marko Carić je obavestio da je za odeljenje Pravnog fakulteta u Subotici akreditovano 100 studenata po godini studija, tako da se ne može upisivati preko tog broja. Ove godine, s obzirom da na novi studijski program u Subotici, još nije izvesno koliki će biti broj upisanih studenata, ali Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu očekuje da će se pokazati u pravom svetlu te da će se studenti uveriti u naš kvalitet nastave, a da će već narednih godina postojeće upisne kvote biti male. Cena školarine iznosi 1500 evra u dinarskoj protivvrednosti i može da se plati u četiri ili šest rata. U cenu školarine je sve uračunato, svi potrebni udžbenici, prijave ispita, overe semestara, kao i potvrde i uverenja koja im mogu zatrebati tokom studiranja. U drugom upisnom roku za sve brucoše biće odobren popust od 10%.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com