Thu05192022

Poslednja izmena:10:19:38 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Međunarodni dečji festival folklora Licidersko srce, Užice 2013., osvojio mnoga srca

Međunarodni dečji festival folklora Licidersko srce, Užice 2013., osvojio mnoga srca

  • PDF

Licidersko srce je manifestacija po kojoj Užice postaje prepoznatljivo ne samo u regionu, zemlji već i šire, zahvaljujući sve većem odzivu folkornih društava iz sveta, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji. Ove godine na festivalu je učestvovalo oko 800 dece, 22 folklorna ansambla iz osam zemalja: Turske, Bugarske, Makedonije, Grčke, Češke, Turkmenistana, Republike Srpske i Srbije.

U toku pet dana trajanja festivala gosti su održali koncerte u Užicu, ali i u okolnim turističkim mestima: Kosijeriću, Bajinoj Bašti, Drvengradu, na Zlatiboru, a prekogranični karakter fesitval je dobio gostovanjem u Višegradu i Andrićgradu
-Festival je svojevrsna promocija folklornog nasleđa različitih podneblja, razmena iskustava i prilika da se mladi ljudi u ovih nekoliko festivalskih dana druže i steknu novi prijatelji. Za naš grad ovo je prilika da pokaže svoju tradicionalnu gostoljubivost i goste upozna sa kulturno-istorijskim nasleđem kao i sa našim turističkim potencijalima - rekao je, otvarajući festival, gradonačelnik Užica Saša Milošević.
O bogatim pratećim sadržajima festivala „Licidersko srce“, Ivana Cvetković, PR menadžerka je istakla:
-Pored folklornih koncerata, po kojima je festival prepoznatljiv, potrudili smo se da aktiviramo, kako učesnike festivala-decu, tako i publiku, raznim programima, od jutra do večeri. Možda je najznačajnije istaći Folklornu igraonicu, mesto gde deca razmenjuju svoja znanja i iskustva o tradiciji i kulturi svoga kraja, svoje zemlje, kada su u jednom trenutku učitelji, a u drugom učenici. U igraonicama deca su u prilici da pokažu jednu do dve narodne igre kraja iz kojeg dolaze, dok ostali mališani pokušavaju da nauče tu igru, a u drugom momentu uče od drugih. I mi, domaćini se trudimo da Srbiju predstavimo na najbolji mogući način, pa svaki učesnik festivala nauči „Ersko kolo“. Zašto baš „Ersko“?
„Ersko“ kolo je poznata nacionalna igra vezana za zapadnu Srbiju, ali je i autentična, izvorna, stara igra. Jedan od razloga je i taj što je organizator festivala Udruženje građana „Era“. Na kraju festivala i učesnici i publika, zajedno igraju to kolo, a efekat je zadivljujući.
Već tradicionalni sadržaj festivala je izložba narodnih nošnji zemalja učesnica u Jokanovića kući, u Užicu, jer svi naši učesnici donose orginalne kostime svoje zemlje, i to budi veliku pažnju i interesovanje građana Užica, koji prepoznaju dobar folklor, razumeju se u orginalnu narodnu nošnu.
Ove godine smo našim sugrađanima, Užičanima, priredili jedan lep poklon, Koncert iznenađenja, i doveli smo nekoliko mladih umetnika koji se bave nekom drugom vrstom muzike, a ne folklorom, i jedno veče smo posvetili njima promovišući mladost, lepotu, umetnost.
Učesnici festivala tokom petodnevnog boravka u Užicu, mogu da upoznaju najatraktivnije turističke destinacije ovog kraja i mi im poklonjamo uspomene i slike iz naše divne Srbije, za pamćenje. U tom cilju održava se i grnčarska radionica u selu Zlakusa, gde deca pokušavaju sama da naprave neki predmet od gline, nakon što im se pruže neophodne instrukcije. Svake godine od radova načinjenih prethodne godine pravimo izložbu radova učesnika festivala.
Ovaj festival je jedna svojevrsna spona između, napred navedenih kulture, turizma, a ove godine, uveden je jedan novi, obrazovni sadržaj, javna tribina na temu „Deca čuvari tradicije“. Naši eminentni stručnjaci iz oblasti folklora, koreografi Vlastimir Veljović i Zvezdan Đurić govorili su o negovnu tradicije i nematerijalne kulturne baštine kod nas. Učestvovali su i gosti iz inostranstva, podelili su svoja iskustva, probleme i načine na koje ih rešavaju. Ovakav interaktivan rad imao je za cilj razmenu ne samo onog što je na pozornici dešava, već i znanja koja su potrebna za rad sa decom na ovom izuzetno važnom polju negovanja kulturnog nasleđa i vaspitnog uticaja na mlađe naraštaje da to nasleđe sačuvaju - naglasila je gospođa Ivana Cvetković.
Festival folklora je humanitarnog karaktera i od ove godine je poneo stalan naziv „Licidersko srce za zdravo dečje srce“. Sav prihod od prodaje liciderskih srca na štandovima, postavljenim na lokacijama gde se festival održava, ide za lečenje dece.
Organizaciju festivala, osim pomenutog Udruženja građana „Era“ iz Užica, pomogli su i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, TO Republike Srpske, Andrićgrad-Višegrad i TO Zlatibor. Pokrovitelj festivala je predsednik Republike Srbije, gospodin Tomislav Nikolić, a festival su pomogli grad Užice, opština Bajina Bašta, Kosijerić i Čajetina, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije. Patneri festivala su bili turističke organizacije Srbije, Užica, Bajine Bašte i Kosijerića, a generalni sponzor bila je Naftna industrija Srbije. Uz mnogobrojne medijske i druge sponzore, te goste festivala, V Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce za zdravo srce“ svojom mladošću, lepotom i šarmom, privukao je veliku pažnju, osvojio mnoga srca i primerom pokazao kako možemo da napravimo bolje, lepše i humanije mesto za život, da menjajući uslove menjamo i sebe i svoju decu - na bolje.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com