Mon04152024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Miloš Baklajić, rumski kamper: Borkovačko jezero u srcu

Miloš Baklajić, rumski kamper: Borkovačko jezero u srcu

  • PDF

Borkovačko jezero nastalo 1972. godine pregrađivanjem potoka Borkovac, danas je najznačajniji vodeni resurs namenjen navodnjavanju okolnih poljopirvrednih površina, sportu, rekreaciji, ribolovu. Sa površinom od 360.000 m², tokom prosečnog vodostaja Borkovac je jedno površinom manje jezero, koje ima svoju plažu, kamp, okruženo šumom i bogato ribom, predstavlja najvažnije izletište Rumljana.

Miloš Baklajić, Rumljan star 55 godina, više od 30 godina je kamper i jedan od prvih kampera na Borkovačkom jezeru. O tome kako je bilo kada je prvi put došao na jezero, naš sagovornik kaže:
-Bila je divljina, zapušteno, nije se održavalo. Da bi postavio šator morao bi prvo da raskrčiš taj prostor, za šta su ti bili potrebni sikirče i motika, pa onda da postaviš šator, WC, ognjište, sve ostalo što ide uz jedan kamp. Sećam se tačno da sam prve godine ovde proveo 10 dana, druge 15, i svake godine sve duže i duže se zadržavao na jezeru, jer su mi u međuvremenu počeli dolaziti drugovi, pa smo se udruživali i bilo je da ovde boravimo po dva meseca i da odavde idemo na posao i s posla. Sada je sve mnogo lepše, sređenije nego nekad. To u prvom redu imamo da zahvalimo Slavku Hadžiću, Rumljaninu, nekadašnjem bokseru, koji danas vodi bokserski klub, i održava sve ovo, pošto ni gradsko komunalno preduzeće ne zalazi ovamo. Ne znam kako mu se sve to isplati, jer on i skuplja smeće i održava prostor na kojem kampujemo i prostor na plaži, a ništa se ne naplaćuje, i kamp i plaža se koriste besplatno. Čak organizuje i kuvanje riblje čorbe „Zlatno kotlić“, jednu od značajnijih rumskih manifestavija.
Prema Miloševom mišljenju, Borkovačko jezero je resurs Bogom dan, veliki potencijal opštine Ruma i Fruške gore, koji bi mogao i morao mnogo lepše da izgleda.
-Jedan deo Borkovačkog jezera je ribnjak, mrestilište o kojem brigu vodi Ribolovački savez. Oni ga održavaju, poribljavaju. Ima som, šarana i to lepih, babuške, nekada je bilo i štuke, ali je izlovljena. Na jezeru su boravili reprezentativci Srbije u kajaku, pripremajući se za Olimpijske igre u Londonu, ali mislim da je sve to lično Slavkova inicijativa i zasluga. U Borkovačkoj šumi, pošto je Ruma poznata po brojnim moto klubovima, održavaju se dva moto-susreta godišnje.
Osim kvalitetno urađenog restorana Borkovac, koji je podignut na mestu starog rumskog restorana, koji ima restoran odlične domaće kuhinje, bazen, fitness, saunu, i druge sadržaje, sve ostalo bi se na našem jezeru moglo poboljšati. Mislim da bi to trebalo pokrenuti jednu ozbiljniju akciju i urediti kamp po važećim standardima, za šatore, prikolice, kućice koje se mogu ograditi.
Ruma živi na Borkovcu, a opština malo u njega ulaže. Potrebno je napraviti dobar plan, kako srediti u čega uložiti, i to uraditi. Koliko ja znam problem je vlasništvo, jer se Borkovačko jezero nalazi pola na teritoriji Rume, a pola Iriga, pa ima nekih pravnih žačkoljica. Niti Ruma može šta sama da uradi, a nikako da se slože dve opštine, da se to odradi. To nije veliko jezero. Mogu oko njega da se urede trim staze, pravo mrestilište, pecališta, prave plaže sa sadržajima, sve to može.
Ali nažalost, rumsko jezero je „živelo“ jedino davne sedamdesetih godina prošlog veka kada je rumska firma „Venac“, koja je bila jedan od finasnijera izgradnje ovog akumulacionog jezera, predviđenog za navodnjavanje okolnih plantaža, vodila brigu o njemu. Davne 1975. godine tu je bio prvi restoran, ponton koji je plutao jezerom, i slušala se muzika tamburaša i to je bila divna stvar. To je bilo jedino pravo vreme za ovo jezero. Od tada je puno prošlo i sve je jako jadno.
Bio sam na puno većih jezera u svetu i video kako to ljudi sređuju, a ovo naše je malo i „moglo bi biti za ovaj grad raj“. Za Rumu je ovo sve. Sada prave bazen. Jeste to dobra stvar, posebno kada ga natkriju, ali valjalo bi urediti i Borkovačko jezero, biser, ne samo Rume, već i Srema - naglasio je Miloš Baklajić.
Malo je znano da je Ruma bila jedan od prvih gradova u bivšoj Jugoslaviji, koji je imao olimpijski bazen. U njemu su se svake godine održavala takmičenja vojnih ekipa iz cele Jugoslavije. Ruma je tek sada doživela da ponovo ima bazen, otvoren, zatvoren i dečji, a nadamo se i Aqua park, ali, brojni ljubitelji prirode i njene lepote, poput Miloša Baklajića, veruju i u bolje dane na Borkovačkom jezeru.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com