Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Izabela Šerić: Opština Odžaci otkriva i razvija svoje brendove

Izabela Šerić: Opština Odžaci otkriva i razvija svoje brendove

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Krajem avgusta, Deronje su bile u žiži interesovanja svih poklonika tamburaškog zvuka. U ta dva dana, u malene Deronje slilo se na desetine hiljada ljudi ne bi li doživeli ono što se samo tamo, u Deronjama može doživeti, i nigde više.

Da su Deronje i opština Odžaci spremni da ugoste i prihvate sve goste koji su namerni da isprate Sabor tamburaša, ovde i svih narednih godina, uverili smo se i sami prilikom obilaska ovog malenog, ali lepog mesta, dan uoči početka Tamburica festa. Najmlađu predsednicu opštine u Vojvodini, a možda i Srbiji, Izabelu Šerić, koju su meštani sa zadovoljstvom i uvažavanjem primali, zamolili smo za kraći intervju za TOPSRBIJU i njeno viđenje stanja u Deronjama i opštini Odžaci.
-Lokalna samouprava je shvatila značaj ove manifestacije, ne samo kao značajne kulturne baštine već da je to potencijalna odskočna daska za razvoj mesta, ali i opštine u celini. Volim da poredim mesta sa osobama. Smatram da svako treba da pronađe sebe u nečemu što mu „leži“. Svako je za nešto talentovan, i kada to u sebi pronađete, lepo ćete napredovati i biti dobri u svom poslu. Tako treba u svakom mestu da pronađemo ono što je autentično, specifično, ono sa čim će se to mesto podičiti i sa čim će privući druge posetioce da to vide, čuju. Sled je jednostavan: pronaći, prepoznati i promovisati.
U Deronjama je to, bez sumnje, tamburica, ali je problem smeštaj. Sa lokalnim stanovništvom smo imali edukacije na temu smeštajnih kapaciteta. Upućivali smo ih na značaj kategorizacije soba za izdavanje, kako bi one mogle biti registrovane, da bi ih onda naša turistička organizacija mogla staviti u oficijelnu ponudu. Trenutno je stanje takvo da kada neko želi da prenoći u Deronjama, TO ne zna koga da pozove, jer da neko ima „višak“ sobu, zna eventualno neko iz ulice i niko više. Potrebno je da napravimo sistemsko rešenje da se oni koji su zainteresovani za takav pravac razvoja, prijave, a mi ćemo pomoći koliko god je to u našoj moći.
Opština Odžaci ima devet naseljenih mesta (Odžaci, Bački Brestovac, Bački Gračac, Bogojevo, Deronje, Karavukovo, Lalić, Ratkovo, Srpski Miletić), i svako ima svoje specifičnosti i autentičnosti. Npr. u svakom mestu deluju kulturno-umetnička društva, koja su jako aktivna i mi iz opštine izdvajamo prilična sredstava za njihovo funkcionisanje.
Kao u Deronjama, i u Bogojevu, veliki deo stanovništva je mađarske nacionalne pripadnosti i oni imaju isto tako svoje manifestacije. Nedavno smo imali Folklorni festival vojvođanskih Mađara, najznačajniji te vrste u zemlji, ove godine po 50. put.
Lalić je naselje sa pretežno srpsko slovačkim stanovništvom, i u njemu se održava manifestacija „Nošnja bal“. Organizatori manifestacije, Udruženje žena “Majčino srce”. ove godine po šesti put, okupilo je petnaest srodnih udruženja iz Vojvodine. One su došle obučene u nošnje i prezentovale, ne samo nošnje, već sve ono što je njihova kulturna baština i to treba doći i videti.
Bački Gračac je bio domaćin drugog po redu Dečijeg festivala folklora koji je ove godine održan pod sloganom “Širi mi se moje kolo malo”, i imao oko 300 izvođača, a u martu se održava manifestacija pod nazivom “Ne zaboravi rode”, čiji je cilj negovanje, čuvanje i predstavljanje kulture, običaja, načina života srpskog naroda sa prostora Like. Tu se već osmu godinu za redom prikazuje mnogo toga, od ličkih igara, jela ispod sača, pesme, do etnografske postavke iz života Ličana.
Kada govorimo o festivalima i manifestacijama, ne bih se ograničavala samo na kulturno- umetnička društva. Imamo mi i aktivna vatrogasna društva. Tako su sredinom juna, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Srpskog Miletića i dobrovoljni vatrogasci iz ostalih mesta odžačke opštine, izvršili smotru vatrogasne opreme i održali jednu pokaznu vežbu, na opšte zadovoljstvo svih prisutnih, dobrovoljno poprskanih penom.
U Bačkom Brestovcu i Ratkovu imamo prelepu etno kuću i jednog kolekcionara koji se tri decenije bavi sakupljanjem starih fotografija, izuzetanim dokumentom o tome kako se nekada živelo. U pregovorima smo da mu pomognemo da napravi neki adekvatniji galerijski prostor, da bismo mogli da pozovemo ljude sa strane da dođu da to vide.
U suštini, svaki pojedinačni potencijal bi neko zanemario, nazvao ga hobijem, ali ako se malo više obrati pažnja to može postati ono možda ne baš brend, ali nešto prepoznatljivo i upečatljivo za našu opštinu.
A to znači da opština prepoznaje sve te neke različitosti. Mi u Odžacima u devet naseljenih mesta imamo preko dvadeset nacionalnosti, a ono na što sam posebno ja ponosna i što volim da istaknem jeste da nema zabeleženog incidenta na toj osnovi već godinama unazad. Mi smo ovde naučili da suživimo i drugačije i ne znamo.
Odžaci su nekada bili veliki industrijski centar. U poslednje vreme grad i opština nastoje da ponovo oživi privredu. Jako sam zadovoljna što smo uspeli da ispunimo predizborna obećanja i da steknemo neko poverenje žitelja opštine, ali i poslovnih partnera. Imamo preko 300 zaposlenih u multinacionalnoj kompaniji Magna International, što je najvažnije, uspostavljena je dinamika zapošljavanja u opštini i to ide svojim tempom. U proteklih 2 do 3 nedelje je još novih 100 radnika zaposleno. Naša vizija je da uvek budemo u kontaktu sa investitorima i da preduzimamo mere koje će njih privući ka nama, jer sve je lepo što se u opštini radi, ali kada mi pojedincu pružimo priliku da radi i sam zaradi za život, to je zapravo najviše što čoveku možete pružiti - zaključila je na kraju Izabela Šerić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com