Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM HOTELI Hotel Olimp, domaćinska kuća sa zvezdicama

Hotel Olimp, domaćinska kuća sa zvezdicama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, u moru zlatiborskih brendova koji su obeležili jednu epohu, izdvojila su se tri: Hotel Palisad, 70-tih godina paradigma luksuza, utemeljivač modernih standarda hotelijerstva; zatim da li kao Specijalizovano lečilište za hipertireozu, ili Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju oboljenja štitaste žlezde, ili kao Institut za štitatu žlezdu i metabolizam, do sadašnjeg naziva Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i metabolizma Zlatibor, a uvek je to bila Čigota, jedinstveni zdravstveni centar popularan po svojim dijetetsko-rekreativnim programa; dok savremenu epohu na Zlatiboru ispisuje Hotel Olimp.

Otvoren početkom XXI milenijuma (2001.), dograđen deset godina kasnije, uspeo je da zadrži lidersko mesto u velikoj zlatiborskoj hotelijersko-ugostiteljskoj utakmici.
Miodrag Ilić je na čelnoj poziciji Hotela Olimp od samog početka, a trinaest godina direktorovanja svrstava ga u red domaćina hotela. A kako je počelo?
-To je bio svojevrsni izazov, jer sam preuzeo da vodim brigu o čitavom hotelu, što je za mene bila novina. Radio sam čitav život u hotelijerstvu, ali sam vodio samo posebne delove hotela. Ovog puta sam dobio priliku da organizujem hotel u potpunosti i to je bila idealna prilika da počnem iz početka, da dovedem sve nove ljude, da ih praktično uvedem i obučim u svakom delokrugu rada. Imao sam potpuno odrešene ruke od strane vlasnika hotela, gospodina Dragana Kićanovića, što je sigurno jedan od razloga što sam ja ovde ostao i što je 90% personala od samog početka, dakle punih trinaest godina. To je dokaz jednog dobrog međusobnog odnosa, da se sve to dobro uklopilo, i da je što se tiče kvaliteta usluge, sve ostalo nepromenjeno, na najvišem mogućem nivou.
Što se tiče samog objekta, posle 10 godina bezmalo je dupliran kapacitet, sa novim modernim recepcijskim prostorom, čak i većim nego što je bio potreban, jer ovde se nikada nije štedelo na prostoru (npr. imamo 100 kreveta, a sam objekat 6.000m2, sa sobama od 25m2 do 32m2), novim sobama, kongresnom salom sa 120 mesta koja je primerena našem kapacitetu, i nekoliko pomoćnih sala.
Predstoji nam završetak wellness centra, najvećeg na Zlatiboru (oko 1.200m2), i tek onda će naša ponuda biti kompletna. Uz naš otvoren bazen, jedini olimpijski bazen na Zlatiboru, gde se voda redovno kontroliše od strane Higijenskog zavoda, filtrira, to je najkonkretnija letnja ponuda na Zlatiboru.
*Kada se na svečanosti povodom tako velikog jubileja u više navrata apostrofiraju Hotel Olimp, koji „drži“ nivo od prvog dana, kao i imena Dragana Kićanovića i Miće Ilića, to je više nego jasan znak poštovanja od strane kolega. Šta mislite da je presudno uticalo na tako visoku reputaciju?
-Domaćinski odnos i posvećenost poslu su najbitniji. Vremenom se može dostići neki nivo, ali uvek i svugde je teško taj nivo zadržati, a pogotovo ga stalno unapređivati. Opet ističem da je odnos vlasnika Dragana Kićanovića prema svima nama, a pre svega meni, što mi je dao odrešene ruke, sportskim žargonom rečeno fer play, bio presudan. Moja posvećnost svemu ovome je velika, samo što odem kući da prespavam, ali to je tako i u uslugama, ako mislite da održite kvalitet. Bilo je perioda kada je to trebalo izdržati. Mi nemamo sezonskih radnika, svi su stalno zaposleni, pa kada dođe period slabije pokrivenosti kapaciteta, to treba izneti. Ali, zarad kvaliteta smo se odlučili za takav način poslovanja, a rezultati pokazuju da to ispravno radimo.
*U Olimp dolaze različite strukture gostiju: i porodice, i sportisti, i poslovni, i mladi ljudi i svi nađu neku lepotu da ovde i ostanu. Koliko je za to zaslužan i taj odnos vaš i vašeg osoblja prema gostima?
-Upravo sloboda koju smo personalu dozvolili, da svako može u svom delu da slobodno kreira odnose sa gostima, dovela je do toga da je u knjizi utisaka 50% upućeno pohvalama osoblju hotela. Zbog toga Hotel Olimp ima bar 50% stalnih gostiju u sezoni koji se vraćaju, a da ne spominjem sportiste. Najslikovitija za to je reakcija Luke Pavićevića, selektora košarkaške reprezentacije Crne Gore, kada je stigavši na pripreme rekao: „Ljudi, stigli smo kući“.
*Hotel je zadržao svoj prvobitni imidž, ali se širio i razvijao. Šta je perspektiva i o čemu se dalje razmišlja?
-U potrazi za uštedama, maja 2009. godine u “našem” dvorišta geološke sonde pronašle su izdašno nalazište geotermalne vode temperature 10oC , a sistem smo pustili u upotrebu krajem 2012. godine, od kada uz pomoć toplotnih pumpi u potpunosti grejemo hotel. Mislim da je to prvi hotel u Srbiji koji koristi obnovljive izvore energije i uz ekološku korist od prelaska na čistiji energent, čak pet puta su smanjeni izdaci za grejanje. Međutim, ispostavilo se da je ta voda odličnog kvaliteta. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i Rudarsko-geološkim fakultetom, Beograd, uradili smo hemijske analize i potvrđena su lekovita svojstva vode. Dobijene su dozvole i za upotrebu, grejanje, pijenje, za flaširanje, i vidite da sada čitav Zlatibor pije našu vodu. U čitavoj priči je dobro da su tom vodom napunjeni hotelski bazeni i da će biti i u wellness centru. Voda je bogata magnezijumom i dobra je za hronična oboljenja digestivnog trakta, za grčenje u mišićima, za premorenost, dobra i za sportiste i za one umorne od šetnje.
*Zlatibor se priprema za doček stranih gostiju u većoj meri. Kako se priprema Olimp?
-Nije floskula da na Zlatiboru ima sve više stranaca. Ovo leto je bilo izuzetno. Ne znam iz kojih razloga najviše je bilo Francuza i u jednom periodu pola restorana je govorilo francuski. U tom smislu smo predvideli edukaciju našeg osoblja i sa profesorom dr Milijom Zečevićem planiramo da otvorimo odeljenje Evropskog univerziteta na Zlatiboru, i da između ostalog poradimo na jezicima, da naš personal pohađa obuku jezika da bi se usavršio u tome - obavestio je gospodin Miodrag Ilić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com