Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Brucoši na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe i FIMEKU svečano dočekani

Brucoši na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe i FIMEKU svečano dočekani

  • PDF

Svečanost povodom prijema studenata prve godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, održana je u utorak 01. oktobra 2013. godine u Amfiteatru “Prof. dr Slavko Carić” Univerziteta.

Tom prilikom brucošima su se obratili prof. dr Marko Carić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu i prof. dr Dagan Soleša.
Dr Marko Carić se rečima dobrodošlice i željama na uspešnim studiranja, zahvalio studentima prve godine na ukazanom poverenju i obećao punu saradnju i podršku nastavnika u ostvarivanjima njihovih akademskih ciljeva.
-Mi smo ovde zbog vas, a ne vi zbog nas, mi smo tu da vas sprovdemo, motivišemo, kroz nastavu i specijalističke kurseve, uz mogućnost takmičenja u humanitarnom pravcu, da spoznate svoje konkurencije i da gradite svoj identitet koji ćete kasnije u praksi i primeniti. Tek ako ste vi zadovoljni naša misija je ispunjena - naglasio je dr Carić.
Dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, prof dr Dragana Soleša, podsetio je prisutne da je Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžmet od svog osnivanja do danas izrastao u snažnu autonomnu akademsku zajednicu nastavnika, istraživača i studenata inkorporiranu u međunarodnu univerzitetsku mrežu. Ovaj fakultet danas ima 13 akreditovanih studijskih programa u tri naučna polja. Od toga šest studijskih programa osnovnih akademskih studija, četiri studijska programa master akademskih studija, i tri studijska programa doktorskih studija. Fakultet ima dozvolu za obavljanje naučno-istraživačkog rada u dva naučna polja: društveno-humanističko i tehničko-tehnološko polje, čime se svrstao u mali broj fakulteta u Srbiji. Na ovaj način fakultet je podigao opšte i posebne kompetencije u oštroj konkurenciji sa državnim fakultetima, obezbedio prestižno mesto u društvu najboljih naučno-istraživačkih visokoškolskih istitucija u republici. U sagledavanju i definisanju budućnosti fakulteta treba poći od neosporne činjenice da je FIMEK u osnovnom akademskom obrazovanju podigao visok nivo i da studentska interesovanja prate studije na fakultetu. To potvrđuje kvalitet i programi nastave. Pored toga, u bližem i daljem periodu moguće je učiniti dalja poboljšanja i relacije koje će doprineti podizanju kvaliteta i razvoja Fakulteta za ekonimiiju i inženjerski menadžmet - rekao je dr Soleša, i podsetio da je danas važnije nego ikada ranije biti spreman na doživotno učenje.
Sve više se pred studentima postavlja zahtev da budu osposobljeni da filtriraju velike količine informacija i komuniciraju efikasno i u pisanom i u govornom obliku. Internet resursi mogu da pomognu obrazovanju studenata spremnih za novo informaciono doba. FIMEK je ušao u porodicu svetskih fakulteta koji koriste najsavremenija sredstva i metode u procesu sticanja novih znanja. Ove kalendarske godine fakultet je akreditovao studije na daljinu za dva studijska programa. Iskustva iz razvijenijih zemalja govore da nastava zahteva nove sadržaje, novi pristup u sticanju tih sadržaja, novu organizaciju nastavnog procesa, korišćenje novih i efikasnijih sredstava metoda rada, racionalizaciju broja časova, smanjenje opterećenja studenata. Sve to zahteva novu ulogu kako nastavnika u pružanju i prenošenju, tako i studenata u procesu sticanja znanja. Uloga nastavnika kao predavača zamenjena je ulogom nastavnika organizatora, mentora, savetodavca, saradnika.
-Radni uslovi za sticanje znanja na FIMEK-u su uslovi u kojima se svi članovi ove zajednice osećaju prijatno, u kojima kreiramo stimulativan prostor za razgovor i rad u malim grupama. Fakulet poseduje sopstvenu biblioteku, koja se kontinuirano obnavlja, a računarske učionice imaju računare poslednje generacije. Protekle četiri godine Fakultet je uložio veliki napor kako bi studije osavremenio i učinio ih potpuno takvim da odgovaraju zahtevima koje nameće savremeno doba. Koliko smo u tome uspeli najbolje će pokazati vreme i studenti, najoštiriji, najpravedniji kritičari našeg rada. Možda je za neke od vas ovo običan dan. Ubeđen sam da je ovo dan kada ste okrenuli novu stranicu života i da ćete na ovom putu zidati kule znanja i nastaviti ka cilju koje nam je odredila prošlost, zahteva sadašnjost i očekuje budućnost - dodao je dr Dragan Soleša.
Ovim svečanim povodom, svim brucoima su podeljeni udžbenici i prigodni pokloni dobrodošlice.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com