Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Marko Carić: Činimo sve da fakultet studentima bude drugi dom

Prof. dr Marko Carić: Činimo sve da fakultet studentima bude drugi dom

  • PDF

U Amfiteatru Privredne akademije „Prof. dr Slavko Carić“ u Novom Sadu, prvog dana oktobra, priređen je svečani prijem za novu generaciju studenata. Prof. dr Marko Carić, suosnivač, redovni porfesor i dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, poželeo je brucošima dobrodošlicu uz obećanje ispred nastavničkog tima fakulteta, da su za njih obezbeđeni vrhunski uslovi i svesrdna pomoć svih nastavnika u njihovom akademskom obrazovanju.

S obzirom na visoku reputaciju jednog privatnog fakulteta, interesovalo nas je šta konkretno Pravni fakultet za privredu i pravosuđe nudi svojim studentima?
-Svojim studentima nudimo kvalitetno visoko obrazovanje usklađeno sa standardima Republike Srbije i svetskim standardima, mogućnost usavršavanja u velikom broju privrednih oblasti i zapošljavanje u zemlji i inostranstvu, kao i bavljenje naučnim radom, ako se za to opredele.
Fakultet sa tim nazovom i studijskim programima egzistira šest godina. Cena školarine je 1.500 evra, uz popust za neke smerove od 10%, pa čak i 20% i promotivnim popustima za nove smerove. U tu školarinu je sve uključeno, od prijave ispita, overe semestra, do udžbenika, nema nikakavih dodatnih troškova.
Godišnje upišemo oko 150 studenata na prvu godinu. Ne težimo nekim velikim brojevima, već optimalnom broju studenata, da možemo kvalitetno da im se posvetimo. Jedan smo od retkih koji nudi mogućnost obrazovanja i usavršavanja u inostranstvu. Ovaj fakultet ima veliki broj ugovora, neki od njih se sprovode, drugi manje, u Poljskoj, Italiji, Ukrajini, Mađarskoj, Sloveniji, SAD, i u zavisnosti od preferencije studenata, gde bi oni voleli da se usavršavaju, „kače“ za te univerzitete. Mi im u tome pomažemo i povezujemo ih. Već prema nivou aspiracije i u zavistnosti od ličnog opredeljenja, dosadašnja praksa je pokazala da ima studenata koji završe samo jednu godinu u inostranstvu, ima onih koji nastavljaju školovanje u inostranstvu, i oni koji se tamo i zapošljavaju.
Pravni fakultet za privredu i pravosuđe ima izlaz u inostranstvo, doduše nešto manji nego FIMEK, zato što je njegov dijapazon smerova manji. Ali takođe ima stdenata koji su sa Pravnim fakultetom nastavili master studije u SAD i Velikoj Britaniji, Italiji, i koji su se zapošljavali u Slovačkoj, Dubaiu itd.
Mi smo jedan od retkih fakulteta koji obezbeđuje i smeštaj za studente u sklopu same ustanove. Za sada to nisu veliki kapaciteti, dvadeset studenata na ovaj način može da reši problem smeštaja u samoj zgradi fakulteta, a postoji još mogućnost smeštaja za 15 studenata na drugoj lokaciji. U perspektivi se planira proširenje ovih kapaciteta.
Akreditacijama za trinaest studijskih programa, vrhunsko opremljenim učionicama računarima poslednje genracije, bibliotekom koja je na usluzi studentima bez ograničenja i koja se stalno dopunjuje, Fakultet za privredu i pravosuđe i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment obrazovnim ciljevima i zadacima prisupaju profesionalno, kvalitetno, komforno, iznad svega stručno i posvećeno – istakao je prof. dr Marko Carić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com