Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci Stražilovu vraća stari sjaj

Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci Stražilovu vraća stari sjaj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Stražilovo, brdo iznad Sremskih Karlovaca na 316 metara nadmorske visine, dobilo je ime po straži koju je na ovom mestu svojevremeno postavila opštinska vlast, da bi sprečila krijumčarenje robe zaražene kugom, koja je na ovim prostorima harala na samom kraju XVIII veka (1799).

Stražilovo je neraskidivo vezano za lik i delo najdarovitijeg srpskog pesnika koji je 1853. godine umro u Beču, a trideset godina kasnije sahranjen po sopstvenoj želji na Stražilovu, iznad njegovih Karlovaca, mesta koje je proslavio, a u njemu živeo od 1836. do 1841. godine, koliko je i đakovao u Karlovačkoj gmnaziji.
Stražilovo je deo Nacionalnog parka Fruška gora, sa kojeg duva vetar Stražilovac, jedan od nekolicine vetrova (gornjak, donjak, gorski), koji duvaju samo u Sremskim Karlovcima. Jasmina Beljan-Iskrin, direktorica Turističke organizacije opštine Sremski Karlovci objašnjava pokušaj Turističke organizacije opštine Sremski Karlovci da ovom izletištu vrate stari sjaj. Na Stražilovu ima više aktera, što pokrajinskih što opštinskih vlasti, te Nacionalni park „Fruška gora“ i Pokret gorana, koji su radili na uređenju određenog dela ovog izletišta. Uređena je pešačka staza do spomenika Branka Radičevića, spomenik je restauriran sredstvima prof. dr Miodraga Radulovačkog, koji je pomogao i obnovu česme „Četiri lava“ i sređivanju višefunkcionalnog Ekološkog centra (zgrada koja energiju zemlje koristi za grajanje i hlađenje, a energiju sunca za zagrevanje vode). Na Stražilovu je TO postavila 28 ložišta. To je bio početak usmeravanja izletničkih aktivnosti, kao i postavljanje informativne table o tome šta se ne sme raditi u okviru zaštićenog područja. Na Stražilovu postoji samo jedan restoran „Brankov čardak“ koji je u funkciji. Do kraja godine planirno je sređivanje i renoviranje javnog toaleta, jedinog sanitarnog čvora na Stražilovu, koji je u prilično lošem stanju. Na Stražilovu nema vodovoda već arterski bunar, pa je ove godine TO uradila novi sistem i novu pumpu. Do kraja godine aktivnosti će biti usmerene na sređivanje mobilijara, mostića i postoji plan da se uradi drvena saletla, za popodnevna tiha muziciranja i dečje igralište. Tim bi se aktivnosti TO, što se tiče samog tog centralnog dela izletišta, završile. Početkom 2008. godine rođena je ideja o osnivanju prvog eko kampa, a kao prvobitna lokacija izabrana je Čortanovačka šuma, od koje se odustalo i odlučeno je da se kamp izgradi na ulazu u Stražilovo. Turistička organizacija Sremskih Karlovaca sa Kamping asocijacijom Srbije i Nacionalnim parkom “Fruška gora”, uz podršku Ministarstva finansija i privrede – Sektora turizma i Holandske Vlade, uspela je da realizuje ekološki park, omeđan Stražilovskim potokom i gustom šumom, na ravnom terenu bogatom drvećem raznih vrsta, što je zaostavština nekadašnjeg rasadnika Nacionalnog parka „Fruška gora”. Eko kampiralište u svom sastavu ima parcele za prikolice i autokuće, parcele za šatore, sanitarni objekat sa toaletima, tuševima i umivaonicima, prostoriju za pranje sudova, recepciju, prostor za radionice (natkriveni drveni objekat sa tri stola i šest klupa), igralište za decu (ljuljaške, klackalice, peščanik, tobogan i penjalice), prostor za odmor i druženje (drvene klupe sa nadstrešnicama), roštiljska mesta, parking (na ulazu u kamp), ukratko sve propisano standardima EU. Ovo je eko kampiralište, a ne kamp, jer je pravilnikom predviđeno da u okviru kampa mora postojati prodavnica i suvenirnica ili sl, što za eko kapiralište nije potrebno. Naziv ostaje dok se pravilnik ne promeni, a ima nagoveštaja da će se to uskoro desiti.
Eko kampiralište je u posedu Nacionalnog parka i predstoji potpisivanje ugovora između Nacionalnog parka i TO, kao Kamping udruženja građana u javno privatno parnerstvo, kome će se priključiti i Ekološki centar, radi ostvarivanja planiranih zajedničkih aktivnosti npr. izgradnje lugarnice.
Za Sremske Karlovce se eko-kampiralište već pokazalo kao pozitivno, jer ga je od otvaranja, 15. juna 2013. godine, za dva i po meseca rada, posetilo 246 gostiju od kojih su 90% stranci, i sa preko 300 noćenja. Potpuno kontra priča od one u redovnim obilascima grada, gde je odnos 90% domaćih gostiju na prema 10% stranih. Sledeće godine, po rečima gospođe Jasmine Beljan-Iskrin, preostaje registracija biciklističkih tura i načina kanalisanja njihovih aktivnosti, povećanje kvaliteta i broja smeštajnih kapaciteta u privatnom smeštaju, uvođenje nekih novih sadržaja i u kampu i u samom gradu.
Prvi eko kamp u Srbiji, eko kampiralište Stražilovo, trebalo bi da upotpuni turističku ponudu Sremskih Karlovaca, da odgovori na zahteve domaćih i stranih kampera za smeštajnim kapacitetima ove vrste, ali da posluži i kao ogledni primer drugim zaštićenim područjima, da na ovaj način unaprede svoju turističku ponudu i ostvare prihod kroz pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga, a ne samo eksploatacijom šumskih i drugih prirodnih resursa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com