Wed10042023

Poslednja izmena:11:58:31 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO JP Vojvodinašume, garant evropskog standarda

JP Vojvodinašume, garant evropskog standarda

  • PDF

U vreme 46. Međunarodnog sajma LORIST 2013, i 3. Međunarodnog sajma šumarstva, koji je od 2. do 6. oktobra održan u Novom Sadu, JP Vojvodinašume je u Kaćkoj šumi (lovište Kaćka šuma) svečano otvorilo Lovačku kuću “Četiri jelena”.
JP Vojvodinašume je poznato po svojim pionirskim poduhvatima. O tome govori i ovaj objekat, izgrađen tokom 2012/2013. godine, prva lovačka kuća na teritoriji Republike Srbije koja je usaglašena sa novim pravilnikom o kategorizaciji objekata za smeštaj i ishranu lovaca-turista, i svim onim pratećim sadršajima predviđenim najvišim evropskim standardima.

Ovoj svečanosti prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor sa saradnicima, predstavnici Pokrajinske Vlade, Fonda za kapitalna ulaganja i predstavnici medija.
Gospodin Pastor je tom prilikom rekao da Vojvodinašume na ovaj način kao firma prednjače u realizaciji visokih ambicija.
-Ovo je potvrda za to da ako je nešto u državnoj svojini, može da bude veoma propulzivno, napredno i profitabilno i potvrda za to da ono što je u pokrajinskoj svojini nije izgubljeno za državu. Ako kao država želimo sebi dobro, onda sopstvene kapacitete moramo osloboditi, i staviti ih u finkciju onih ljudi koji tim kapacitetima gazduju i koji su najbliži njima. S toga smatram da je otvaranje lovačke kuće možda i povod za to da još jednom ukažemo na neophodnost oslobađanja sopstvenih energija i potencijala. Raduje me da se ovaj lokalitet upotpunjuje i nadam se da ćemo dogodine prisustvovati relaziciji nekih novih sadržaja - pozdravio je Ištvan Pastor otvaranje ovog objekta, uz čestitke i želje da on posluži na dobrobit svih.
Lovačka kuća „Četiri jelena“ je 17 lovačka kuća u sistemu ugostiteljsko-smeštajnih kapaciteta JP „Vojvodinašume“, ali za razliku od drugih kuća, koje su nasleđene, obnovljene, renovinare ili adaptirane, ovo je jedna potpuno nova kuća, čiji je kapacitet u potpunsti usaglašen sa pratećim sadržajima. To što se nalazi u neposrednoj blizini Novog Sada, daje joj poseban značaj.
-Lovačku kuća “Četiri jelena” je izgrađena ove godine sopstvenim sredstvma. Kuća zadovoljava sve potrebne evropske standarde, principe kategorizacije objekata za smeštaj i ishranu lovaca. Nekada se pričalo kako lovci uopšte nisu zahtevni, a to uopšte nije tačno. I te kako su zahtevni gosti, imaju svoje posebne potrebe, vrlo su osetljivi i ako u bilo čemu pogrešite, više se nikada ne vraćaju. Ova kuća će težiti ka tome da lovci, kako domaći tako i strani, kada dođu, budu u objektu koji zadovoljava sve evropske standarde. To podrazumeva ne samo unutrašnjost samog objekta nego i prateće elemente, koji moraju da se nadovezuju na ovu kuću da bi ona funkcionisala u pravom smislu te reči - istakla je Marta Takač, direktorka JP Vojvodinašume.
Prošle godine, Vojvodinašume su, takođe u vreme Sajma, na ovom istom mestu, otvorile prvu izvoznu hladnjaču za meso divljači u Srbiji, preko koje se distribura meso iz 17 lovišta u Vojvodini, ali kako je gospođa Takač rekla, njeni kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni.
-Trenutno smo u situaciji da se sve što pristigne u ovu hladnjaču proda, i nemamo mogućnosti za stalan ciklus - naglasila je gospođa Takač.
Na Sajmu, ove godine napravljena je mini farma lopatara, kao najava buduće orijentacije Vojvodinašuma, ka uzgoju divljači lopatara i muflona (planira se da se u novembru 2013. godine otvori prva farma u okviru lovišta Ristovača kod Bača), jer se došlo u situaciju da se otvaranjem hladnjače u Kaćkoj šumi, osetio nedostatak mesa divljači na tržištu Vojvodine. Vojvodinašume na ovaj način žele da ukaže da mali i srednji preduzetnici mogu da nađu svoj interes u uzgoju mesa divljači, a preduzeće će za njih biti na raspolaganju, da im prenesu sva njihova znanja.
U okviru kompleksa nalazi se i strelište 125x80m, izgrađeno prošle godine, a postavljanjem reflektora ono je osposobljeno i za noćnu vatijantu pucanja glinenih golubova, što će u letnjim mesecima, za velikih vrućina, lovcima omogućiti da se i u večernjim časovima (od 21-23h), predaju svom hobiju i uživaju u ovom prostoru.
U sastavu kompleksa nalazi se i boksovi za kerove, pošto italijanski lovci obavezno dolaze sa svojim lovačkim ljubimcima.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com