Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Dragan Lukač o preporodu Novosadskog sajma

Dr Dragan Lukač o preporodu Novosadskog sajma

  • PDF

Tek završeni jesenji sajmovi LORIST 2013. nastavljeni su jednom od najatraktivnijih sajamskih manifestacijija, XIII Sajmom motornih vozila i opreme koji se održava od 16. do 20. oktobra na Novosadskom sajmu. Prisustno je više od 80 automobilskih marki, 27 premijera, izloženih na 7.500 kvadratnih metara. Ovogodišnja manifestacija se može nazvati uspešnom pre svega zbog odlične ponude automobila, nikada nižih cena i povoljnijih uslova kupovine.

Nagli pad u prodaji započet 2008. godine, uslovio je popuste za kupovinu automobila i do nekoliko hiljada evra. Kupovina vozila kroz zakup, gratis kasko osiguranje, prva registracija, samo su neke od povoljnosti. Najskuplji automobil na Sajmu je „audi A7“ koji košta 83.000 evra, ali sa sajamskim popustom njegova cena je za oko 14.000 niža.
Generalni direktor Novosadskog sajma, dr Dragan Lukač, zadovoljan je uočljivim poboljšanjem kvaliteta, ponude, posete i tražnje vezane za sajamske manifestacije.
LORIST, sa kojim je započet oktobar imao je 11% bolju posećenost od prethodnog sajma, sa većim brojem izlagača i naravno, većom zaradom. Na Sajam automobila nastavlja se Sajam energetike i Sajam inovacija, tako da u ovom mesecu ima tri sajamska dešavanja koja će obeležili jednu lepu sezonu na Novosadskom sajmu.
Na pitanje kako su uspeli da orgaizuju i ovaj Sajam automobila, od kojeg su mnogo „jače“ sajamske kuće u svetu odustale, gospodin Lukač kaže:
-Najavljeno je na jednom zajedničkom sastanku dilera i izlagača 25 premijera, a na dan otvaranja smo saznali da ih ima dve više, i to je ono što posetioci vole da vide. Uz to, opredelili smo se da izagačima damo dobre uslove. Poseta na otvaranju je bila dobra bez obzira na loše vreme, drugog dana poseta je još bolja, imamo veliki broj najavljenih organizovanih poseta, kompanija, škola, a u subotu očekujemo najveću postu u tzv. „Porodičnom danu“, kada je cena ulaznice za roditelje sa decom starom do 16. godina svega 300 dinara. Na osnovu komentara dilera i posetilaca, smatram da je i ovaj Sajam uspeo.
oUobičajeno dobro posećeni Sajam turizma i Sajam lova ove godine su dobili konkurenciju u Sajmu konjarstva i sersana, koji je bio pravo otkrovenje i po sadržaju i po broju učesnika. Koji je razlog tolikog interesovanja za konjarstvo?
-Mi smo pre svega ponudili pristojne cene, značajno niže u odnosu na prethodne godine, obezbedili smo da vlasnici i njihovi ljubimci imaju dobre uslove smeštaja, pripremili smo manjež po važećim propisima, tako da smo na taj način tu konjičku priredbu približili građanima, koji su bili vrlo zadovoljni učinjenim i naše napore pozitivno ocenili.
oSledeća godine će doneti neke promene u kalednaru sajamskih manifestacija. Najavljeno je da se Sajam turizma premešta iz jesenjeg u prolećne sajmove.
-Dosadašnji termin za Sajam turizma definistivno nije bio dobar zato što je padao u vreme kada se ne odmorimo od leta, a već treba da razmišljamo za zimu. Turističke organizacije i asocijaicje su rekle da nemaju baš dobro iskustvo sa sajmom u to vreme. Međutim, sada se uslovno rečeno, javlja problem Međunarodnog sajma tuizma u Beogradu, koji se održava u februaru, ali mi ćemo sledeće godine uz Sajam turizma imati i Sajam gastronomije, što razume i vino i druga pića.
oSvi znamo da je Novosadski sajam jedan ogroman potencijal, nedovoljno iskorišćen, međutim, vi ste najavili da nove sadržaje možemo očekivati u skorije vreme. O čemu se konkretno radi?
-Teška su vremena, ali nadamo se da ćemo uspeti da ostvarimo naš naum. Jedna kineska poslovica kaže:“Kada vetar duva, neki ljudi podižu zidove, drugi grade vetrenjače”. Mi nećemo da podižemo vetrenjače, ali ćemo da ulažemo u nove kapacitete, napravićemo nove priredbe. Već sledeće godine planiramo 4-5 novih priredbi. Neiskorišćeni deo Novosadskog sajma koji je sada u parlogu, površine oko 35.000 m2 stavićemo u funkciju Aqua centra, u okviru kojeg će biti Wellness&Spa centar, aqua park i park za decu, i nekoliko iznenađenja o kojima ćemo govoriti kada sredinom novembra bude završen idejni projekat ovog kompleksa, pa da sledeću godinu počnemo sa radovima.
oU hali 1 Novosadskog sajma su se prošle zime pripremali sportisti, koji su bili izuzetno zadovoljni uslovima za treninge. Zahvalnost je svojim prisustvom izrazila i Ivana Španović otvarajući LORIST 2013. godine. Da li će tako biti i ove zime?
-Naravno, mi ćemo nastaviti da pomažemo sportiste koliko god smo u mogućnosti, ali ono što ćemo im pomoći to je da će i dalje koristiti Halu 1, kao i Hale 10, 11, 12, 13 za druge sportove, kao što su npr. tenis. Jedan deo Master hale ćemo već u decembru ove godine i početkom sledeće, takođe pretvoriti u teniske terene.
Novine sledeće godine, počev od Međunarodnog poljoprivrednog sajma, biće brojne. Jedna izmena će se odnositi i na ulaznice, koje se više neće kupovati na blagajni već će se naručivati online na web adresi sajma, i moći da se koristi kao bon za restoran, za hranu, piće, kao ulaznica, saopštio je gospodin Lukač, kojeg smo zatekli na štandu u razgovoru sa izlagačima i posetiocima na Sajmu motornih vozila i opreme, jer po njegovom mišljenju to je njegova obaveza, ne samo da razgovara, već i da primećuje i zapaža, osluškuje šta je interesantno, a šta treba popraviti. Jedino na taj način mogu se čuti primedbe i nastojati ih prevazići, jer „ako su klijenti zadovoljni onda je i zadovoljstvo nas, organizatora i domaćina, potpuno“.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com