Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

I Novi Sad priča

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Kompanija Telekom Srbija, u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Novog Sada, predstavila je jedinstvenu aplikaciju za mobilne telefone – „Novi Sad priča“, koja nudi nesvakidašnji obilazak Novog Sada uz pomoć specifične funkcionalnosti pametnih telefona - „proširene stvarnosti“. Jednostavnim pokretanjem mobilne aplikacije, posetioci ovog grada na lak i zabavan način mogu da se informišu i saznaju manje poznate istorijske podatke ili anegdote o njegovim znamenitostima.

Zahvaljujući konceptu „proširene stvarnosti“, dovoljno je da posetilac pogleda kroz kameru telefona kako bi odredio smer kretanja i prepoznao željeni objekat ili lokaciju. Besplatna aplikacija zapravo predstavlja lični vodič u obilasku najznačajnijih gradskih lokacija, nudeći potpuno novu percepciju grada uz pomoć starih fotografija, tekstova i audio zapisa. Aplikacija je za sada dostupna na srpskom i engleskom jeziku.
-Telekom Srbija kontinurano sarađuje sa lokalnim zajednicama i radi na unapređenju i modernizaciji njihovih kapaciteta. Aplikacija „Novi Sad priča“ je upravo rezultat naše težnje da podstaknemo korišćenje novih tehnologija i osavremenjivanje gradskih sadržaja, u ovom slučaju poboljšanja turističke ponude i promocije Novog Sada. Telekom je kompanija koja, kroz svoju osnovnu delatnost, radi na osmišljavanju i razvijanju inovativnih rešenja koja unapređuju život građana, obogućuje njihovo iskustvo i podseća na pojedince i dela od značaja za naš narod i kulturu - rekao je Bojan Svilanović, šef Službe za odnose sa javnošću Telekoma Srbija.
Nakon preuzimanja aplikacije, dovoljno je da se kamera pametnog telefona usmeri ka najbližoj lokaciji. Istog trenutka otvara se niz kratkih priča, otpočinje i audio naracija, tako da korisnici mogu da budu usredsređeni na arhitekturu građevina i spomenika, na njihove detalje, a ne na ekran telefona. Ucrtane mape, koje korisnika vode kroz prošlost i sadašnjost Novog Sada, omogućavaju da se razgledanje unapred isplanira, a aplikacija će predložiti i navoditi najboljom rutom za obilazak, uzimajući u obzir mesto na kome se u tom trenutku korisnik nalazi.
-Veliko mi je zadovoljstvo i čast što je Turistička organizacija Grada Novog Sada bila u prilici da pomogne u izradi ove izuzetno korisne aplikacije i na taj način doprinese promociji Novog Sada. Radujemo se činjenici da će sada, turisti koji posete naš grad, imati mogućnost da se upoznaju sa svim turističkim atrakcijama, pored kojih će prolaziti na pešačkoj ruti. Razvoj aplikacija za smart telefone je u velikoj ekspanziji, a predviđanja su da će u naredne dve godine pristup internetu preko smart telefona prevazići i korišćenje računara. Dobro je poznato da Turistička organizacija Grada Novog Sada takođe radi na razvoju internet prezentacije i uvođenju novih tehnologija i mogućnosti za promociju Grada Novog Sada - istakao je Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada.
Mobilna aplikacija „Novi Sad priča“, zajedno sa istovetnom aplikacijom za Beograd, predstavlja deo šireg projekta „Grad priča“ kojim Telekom Srbija nastoji da utiče na popularizaciju savremenih tehnologija, ukazujući na njihovu sveprisutnost, jednostavnost i upotrebljivost u različitim oblastima. Projekat je osmišljen i kako bi se lokalni partneri podstakli i ohrabrili da, korišćenjem mobilnih komunikacija i inovativnih rešenja, unapređuju i osavremenjuju ponudu lokalnih zajednica.
Aplikacija „Novi Sad priča“ nastala je iz posebnog dodatka „EXIT special addition“, koji je bio sastavni deo aplikacije „Beograd priča“ tokom trajanja muzičkog festivala. Aplikacija je razvijena za dve najzastupljenije platforme u svetu pametnih telefona Android i iOS. Podržava modele telefona koji imaju 2.3 „Gingerbread“ i modele novije generacije, kao i iOS 5.0 i modele novije generacije.
Među lokacijama koje su obuhvaćene aplikacijom „Novi Sad priča“ su Gradska kuća, spomenik Svetozaru Miletiću, Crkva imena Marijinog, zgrada rimokatoličkog župnog ureda - Plebanija, Kulturni centar Novog Sada, Srpsko narodno pozorište, Uspenjska crkva - Novosadska sinagoga, Reformatorska hrišćanska crkva, Slovačka-evangelička crkva A.V, Crkva Sv. apostola Petra i Pavla, Matica srpska, Petrovaradinska tvrđava i druge.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com