Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održana svečana prezentacija monografije JP Vojvodinašume

Održana svečana prezentacija monografije JP Vojvodinašume

  • PDF

Povodom deset godina poslavanja Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ u Skupštini AP Vojvodine u sredu, 23. oktobra 2013. godine održana je svečana prezentacija monografije pod istim nazivom. Prezentaciju su otvorili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i direktorica JP „Vojvodinašume“ Marta Takač. Povodom ove prezentacije, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da, kada se govori o „Vojvodinašumama“, mora se govoriti pre svega o izuzetnom resursu kojim „Vojvodinašume“ gazduju, a to je šumski, lovni, vazdušni, vodeni resurs.

-S druge strane, kada razmišljamo o „Vojvodinašumama“, onda moramo da razmišljamo i sa aspekta proizvođača sirovine za jedan značajan deo vojvođanske privrede, a to je drvna industrija. Takođe moramo da se dotaknemo pitanja da li je moguće da nešto što je u javnoj svojini bude efikasno i profitabilno. „Vojvodinašume“ jesu dobar primer za to da ono što je u javnoj svojini može da bude profitabilno. Ako pođemo od ovoga, onda mislim da ozbiljno treba da se pozabavimo sa pitanjem koja su ta preduzeća i delatnosti u kojima bi vredelo razmišljati o tome da se privatna svojina pretvori u javnu svojinu - istakao je Pastor i dodao da za to, prema njegovom mišljenju, postoji opravdanje u u sferi agrara i u nekim drugim značajnim sferama privrednih aktivnosti. On je naglasio i da je neophodno udvostručiti površinu pod šumama, jer je to neophodno da bi bili bar na nivou onoga što je evropski standard, ali da to nije potrebno zbog evropskog standarda, nego zbog ljudi koj žive ovde, zbog vetra i kvaliteta vazduha.
Direktorica JP „Vojvdinašume“ Marta Takač istkla je da se današnja prezentacija odnosi se na prvih deset godina poslovanja preduzeća i uopšteno na nastanak preduzeća 2002. godine, kao i na sve probleme koji su nasleđeni i izazove u proteklom peridu.
-Svakako su tu i rešenja koje smo uspeli da nametnemo u našem poslovanju. Drugi deo monografije daje odgovore na ove izazove. To je rezultat jednog uspešnog poslovanja, održivog gazdovanja vojvođanskim šumama, maksimalan trud da postojeće šume održimo, negujemo i dalje razvijamo - naglasila je direktorica Takač i dodala da je pošumljavanje budući veliki zadatak „Vojvodinašuma“. Ona je podsetila da je ideja o izdavanju monografije potekla od toga što je prošle godine održana akademija povodom deset godina poslovanja preduzeća, pa je bila namera da se u dokumentovanom obliku predstavi poslovanje „Vojvodinašuma“.
Svečanoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici Skupštine i Vlade APV, pokrajinski poslanici, predstavnici Minstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugi.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com